úterý 16. dubna 2024

Veš dětská – to nechceš!


Vážení rodiče, ve škole se vyskytly vši…

Zpráva, kterou ve školní aplikaci rozhodně číst netoužíte. A už vůbec ne týden po začátku školy… a vlastně ani o měsíc později, natož po Vánocích! Poprvé se té havěti cácorka jako zázrakem vyhnula. Ovšem druhá vlna už nás neminula. Jak jsme se s ní poprali, co se nám osvědčilo a co naopak ne? Tak o tom si popovídáme právě dnes:

Osvědčených postupů, babských rad a všemožných doporučení je bezpočet. Každý má tip a každému v boji se vší dětskou pomohlo něco jiného. Zápasit s nimi je běh na dlouhou trať, a proto se pokusím sesumírovat, jak jsme postupovali.

Začátek je jednoduchý - vyprat povlečení, prohnat sušičkou, případně vyžehlit. Plyšáky, deky a další věci, které nechcete rvát do pračky, navěšet ven nebo na půdu ideálně na 24 hodin. Veš by měla klást hnidy/vajíčka výlučně do vlasů a sama o sobě přežije bez lidské krve max 24 hodin. Už po pár hodinách mimo naši hlavu však slábne a její životaschopnost klesá. Plyšáky je také možné zavřít „do karantény“ alias nacpat je do igelitových pytlů, zauzlovat a na 1-2 dny nechat odpočívat a poté venku vyprášit. Někdo to řeší, někdo ne.

Chlapci to mají trošku jednodušší, neb na krátkých vláscích se veš tak dobře neudrží, jako je tomu u dlouhovlasých děvčat. Pokud má holčička vlásky navíc husté (vítejte u nás doma), může pročesávání zabrat klidně i hodinu. A protože je dobré ho opakovat minimálně 2x, ideálně však 3x, denně, je to masakr! Jo  -veš neleze na barvené vlasy. Pokud si tedy, jako já, maskujete šediny, jste z obliga. Děda taky, neb je plešounek.

Nejúčinnější – bez ohledu na použité přípravky, o kterých si řekneme něco za chvíli, je prostě a jednoduše mechanické vyčesávání. Zabere čas, chce to důslednost, neb je třeba vydržet několik dní – někde doporučují až 12, ale vyplatí se. Nám se osvědčilo vlhčit vlásky, na záda dát bílou utěrku nebo ručník, ať chytíte případné uprchlíky, a k ruce si vzít misku s vodou, ve které všiváček (speciální hřeben – bývá u přípravků přiložen) po každém pročísnutí vykoupu. Mám tak zároveň přehled o výši vší populace, která zůstává v misce a utopí se.

Přípravků existuje bezpočet. My vyzkoušeli Paranit, který je dražší, ale aplikace je poměrně snadná a výsledek docela uspokojivý. Opravdu doporučujeme držet se návodu a dodržet opakování mytí po 7 až 10 dnech. Jestliže chcete jít přírodnější cestou, prubli jsme v rámci prevence Bioaguanol (a třetí vlnu jsme díky němu ustály bez ztráty kytičky). Krásně voní a k vlasům i pokožce je šetrnější. Kdo na to chce jít od lesa, vezme alkohol s obsahem co nejvyššího procenta alkoholu, aplikuje do vlasů, zabalí do igelitu, překryje ručníkem a nechá na hlavě ideálně 1-2 hodiny působit. Poté umýt. Veš nerada bumbá. To jsme ale zatím netestovali.

Jako další, spíše preventivní alternativa, jsou dostupné vlasové gumičky pro holčičky, které jsou napuštěné látkami, jež mají vši odpuzovat. Stojí sice jen 52,-, ale hravě se dá vymyslet domácí alternativa. Libovolnou gumičku stačí pokapat (1, max 2 kapičky) eukalyptovým esenciálním olejem. Někdo radí i tee tree oil, ale ten jsme zatím neprubli.

Jako jedna z dalších rad také zaznělo, že v rámci prevence je možné tee tree nebo eukalyptový olej přidávat do běžného šamponu. Obsahuje ho i výše zmíněný Bioaguanol a já ho, čistě pro jistotu, přidávala i do rozprašovače, kterým jsem při vyčesávání vlhčila vlásky. Vším ani jeden z těchto olejů nevoní. Máte-li doma fén, kulmu či žehličku na vlasy, jde o další prostředek, který zlikviduje hnidy, protože je spálí, případně vysuší již nakladená vajíčka.

Dobré a zcela zásadní je nepropadat panice a uvědomit si, že napadení vší neznamená, že jste čuňátka. Je to hmyz, který si můžete donést ze školy nebo z městské hromadné dopravy snadněji, než by vás třeba napadlo a pravidelným obyčejným mytím se toho rozhodně nezbavíte.

Úspěšnému boji třikrát zdar, nazdar! A v komentářích nám můžete dát vědět, jestli máte nějaký svůj tip či osvědčenou radu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)