úterý 7. května 2024

Recenze - E. Skye: Mladá dáma


Neskrývám úžas!

Tak dlouho na mě útočily upoutávky na facebooku, až jsem nevydržela a sáhla po knize! Ne, nepustila jsem si film. Kniha je prostě lepší – znělo mi v hlavě. Měla jsem pravdu?

Elodie nikdy nesnila o palácích a přepychu. Jako dědička chudého vévodství moc dobře ví, co to znamená hlad a bída. Když ji ale požádá o ruku okouzlující princ bohatého ostrovního státu Aurea, bez váhání přijme. Vždyť sňatek s Henrym znamená, že její lid už nikdy nebude trpět! Za pohádkovou nabídkou se však ukrývá tajemství. Temné, zubaté tajemství. Aurea totiž sdílí ostrov s drakem – krvežíznivou bestií, která si výměnou za svoji přízeň žádá krev. Královskou krev. Elodie je ihned po honosné svatbě obětována netvorovi. Bude potřebovat veškerý svůj důvtip, aby v jeskynním bludišti unikla ze spárů jisté smrti a pomstila se všem, kdo ji zradili.

Román je výsledkem unikátní spolupráce filmařského týmu Netflixu, v čele s autorem scénáře Danem Mazeau, a bestsellerové autorky New York Times Evelyn Skye

Nebudu zastírat, že jsem byla trošku skeptická. No tak, máme tady hlavní hrdinku, která se chystá dát na prdel drakovi. To je poměrně nerovný boj. Na druhou stranu všichni bychom rádi zvítězili nad čímkoli, co se zdá na první pohled nepřemožitelné. Tak proč nepopustit uzdu fantazii alespoň při čtení. Stejně tak jsem očekávala, že Mladá dáma bude nuda říznutá řadou klišé se závěrečnou tečkou sladkou tak, že se mi z toho zkřiví úsměv.

V žádném případě jsem nepředpokládala, že dostanu čtivý a napínavý příběh, který mi nedovolí knihu byť jen na pár minut odložit! Ale popořadě. Protože jsem viděla pár upoutávek, tušila jsem, co v ději nevyhnutelně přijde. Z toho důvodu mi úvod přišel k uzoufání zdlouhavý. Je potřeba cca 70 stran, než se věci konečně dají do pohybu a odstavce začnou svištět rychlostí blesku.

Jsem zvědavá na filmovou verzi, protože Evelyn Skye připravila základy pro celou řadu epických scén. S efekty, které dnešní filmová studia umí, by to mohla být skutečně nevídaná pecka. Příběh jako takový však na první pohled není nijak výjimečný. Silná a nezdolná hlavní hrdinka, drak, tajemství, magie, dobrodružství… dostala mě však podstata, která mi svou nosnou myšlenkou připomněla povídku, jež se mi před lety neuvěřitelně vryla pod kůži a je tam stále. Ti, kteří odcházejí z Omelas aneb anabáze na téma, jak vysokou cenu byste byli ochotni zaplatit za štěstí a blahobyt?

Od young adult fantasy bych rozhodně podobnou hlubokou ideu nečekala a byla jsem velmi mile zaskočená. Dalším bodem je absence erotických scén, pročež je Mladá dáma vhodná i pro mladší čtenáře. Ovšem s přihlédnutím k tomu, že se najdou i bojové scény a špetka krve. Nejde o pohádku bez násilí, aby nedošlo k mýlce. Elodie čeká velmi bolestivá cesta, na které jí budete držet i palce u nohou. Tak silně vás Evelyn Skye na 344 stranách vtáhne do děje.

Sečteno podtrženo: Místo průměrné a oddechové fantasy jsem dostala promyšlený příběh plný akce, napětí se silnou hlavní hrdinkou, která není přehnaně dokonalá. Evelyn Skye přišla s nápaditým řešením i finálním rozuzlením a já jsem skutečně četla se zatajeným dechem a na jeden zátah! Můžu brblat nad tím, že se mi úplně nezamlouvá název ani filmová obálka. Faktem však zůstane, že Mladá dáme je naprosto fantastická! 

PS: Samozřejmě jsem nevydržela a hned po dočtení knihy jsem se podívala i na film. A vřele vám doporučuji, zůstat u knihy. Filmová verze má tolik mezer a nelogičností, že by mě šlak trefil. A ten závěr? V knize je jednoznačně lepší a propracovanější! Kdo film viděl, ať se toho nebojí a doplní si mezery ve čtené formě!

Vydalo nakladatelství Cosmopolis 2. 4. 2024


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)