sobota 4. května 2024

Recenze - G. Hendricks a S. Pekkanen: Smrtící terapie


Ve dvou se to lépe táhne!

Pro autorské duo Greer Hendricks a Sarah Pekkanen to bude rozhodně platit. Spolupráce těchto dvou dam totiž nese velmi šťavnaté ovoce. Dnes pro vás mám tip na výborný psychologický thriller!

Co se skrývá pod maskou dokonalého manželství? Zdá se, že bohatí manželé Marissa a Matthew Bishopovi z washingtonského předměstí mají všechno - dokud se Marissa nedopustí nevěry. Pod slupkou dokonalosti se skrývá vztah rozervaný prací a nedostatkem intimity. Marissa chce vše napravit kvůli jejich osmiletému synovi i lásce ke svému manželovi. Do hry vstupuje Avery Chambers. Terapeutka, která přišla o profesní licenci. Přesto jí to nebrání v tom, aby poskytovala poradenství lidem v krizi, i když se musí řídit jejími neortodoxními metodami. A Bishopovi jsou zoufalí. Když vejdou do Averyiných dveří a Marissa odhalí svou nevěru, události směřují ke krizi. Největší tajemství jsou totiž stále skryta a v ohrožení už není jen manželství, ale i životy.

Anotace hovoří vcelku jasně a kupodivu neobsahuje žádný zásadní spoiler. Na běh událostí nahlížíme jak prostřednictvím Marissy (v er formě), tak Avery (v ich formě). Toto uspořádání dávalo ději výborný drive. Každá z žen je jiná a řeší odlišné věci. Někdo by mohl nadhodit, že chybí mužský náhled na události, ale nemám ten pocit.  Už proto, že Marissa a Avery hrají hlavní roli a jsou středobodem všeho.

Smrtící terapie je velmi čtivá. 392 stran skvěle ubíhá, děj postupně graduje a je zajímavě zapletený. Záměrně neříkám, že není nepředvídatelný. Dovedu si představit, že by někoho mohlo napadnout, kde se ukrývá jádro pudla nebo kam všechny události směřují. Už to však bude vyžadovat kapku fištróna, neb to není tak úplně nasnadě. Ale to můžeme každý vnímat odlišně.

Lidská tajemství, lži a intriky jsou bezednou studnicí inspirace a musím říct, že Greer Hendricks a Sarah Pekkanen dokázaly z daného tématu (záchrana manželství po nevěře) vytěžit naprosté maximum. A kdyby se nedopustily základního a nejotřepanějšího prohřešku na světě, bylo by to na plný počet hvězd. Co provedly?

Odbyly konec! Představte si, že nádherná gradace a skvěle vybudovaná atmosféra směřují k výbuchu a… ono prd… malý pšouk a šlus. Těžko skrývám zklamání, když si někdo dá tu práci a vymazlí skoro 400 stran a na posledních 10 se snaží narvat vyvrcholení i s rozuzlením. To je minimálně ostudné.

Smrtící tajnosti jsou úžasný psychologický thriller, který nepřináší v podstatě nic extrémně originálního. Ale je uchopený a napsaný naprosto výborně. Skvěle se čte, atmosféra je na výbornou, nic není příliš přehnané, vyhnané ad absurdum nebo naopak ledabylé… až na ten závěr, ten mě točí do vývrtky!

Vydalo nakladatelství Ocelot 12. 2. 2024, koupit můžete na webu Megaknihy.cz




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)