úterý 21. května 2024

Tip na výlet#17 - Jihočeské muzeum v ČB

Nečekané překvapení!

Opět se nám potvrdilo, že nemít žádná očekávání je často nejlepší. Na Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích mám ze svých školních let poměrně rozporuplné vzpomínky. Jet tam byla každý rok povinnost… a nuda… hrozná nuda. Co mě to napadlo, vzít tam cácorku?

Před necelým rokem jsme zavítaly na výstavu orchidejí a sukulentů a bylo to celkem zajímavé. Proto jsem si říkala, že nechám zvítězit zvědavost a prostě to s tou naší malou školačkou prubneme. Měly jsme dost času před cestou k lékaři, venku lilo, vstupné pro nás dvě do celého muzea vyšlo na neuvěřitelných 140,- Kč, tak nebylo o čem dlouze dumat. A jak to dopadlo?

Naprosto fantasticky! Původně úprk před deštěm a předpokládaná nuda se změnilo v naprosté nadšení. Kdeže jsou mé školní exkurze, které jsme vesměs potrpěli. Rovnou vám říkám, připravte se, že dvě hodiny jsou málo. My bychom tam byly schopné strávit snad i čtyři. Ideální je pracovní den, kdy – pokud nenarazíte na školní výlet – je velká pravděpodobnost, že budete mít prostory klidně i jen sami pro sebe.

K dispozici je neuvěřitelné množství šuplíků, které ukrývají hmyz i rostlinky. Celá řada interaktivních obrazovek, na kterých můžete nejen číst, ale i hrát hry. A zejména ty nadchly nejen mě, ale i cácorku a skoro jsme se při vyplňování a plnění úkolů strkaly. Dalším prvkem jsou stolky s tematickými omalovánkami i úkoly a „testy“ pro větší děti. U spousty se zapotí i dospělák a já smekám nad kreativitou a nápaditostí. Samozřejmě vám tu neprozradím vše, ať máte i nějaké to překvapení.

Základní info (i o pořádaných výstavách) najdete na webu muzea. Je třeba mít na paměti, že pondělky bývá zavřeno. My se určitě ještě vrátíme, protože díky hravým prvkům může být třeba i mincovnictví, šutry nebo kroje poutavé a hlavně si děti i něco zapamatují. Muzea už zřejmě dávno nejsou jen vycpaná zvířata a prosklené vitríny s minerály a nerosty…




1 komentář:

  1. Muzea mě nikdy nebavila, ale je fakt, že když je šance vidět výstavu o Egyptě a mumii, jdu klidně i dvakrát :D.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)