sobota 18. května 2024

Recenze - C. Evans: Kolik smyslů máš?


Další encyklopedie!

V dnešní novince se ponoříme mezi smysly. Díky autorce k těm lidským přidáme další - zvířecí, aby ten náš výlet byl ještě o něco přínosnější! Jste zvědaví? Já se vám nedivím, také jsem byla. A jak to dopadlo?

Kniha poutavým způsobem vypráví o tom, jak fungují naše smysly a jak se liší od smyslů ostatních zvířat. Věděli jste, že čich působí přímo na naši paměť, a proto v nás vyvolává mnohem starší vzpomínky než třeba to, co vidíme nebo slyšíme? Věděli jste, že kráva má asi 250 000 chuťových pohárků, člověk 5 000 a kuře pouze 30? Nebo víte, proč se říká, že vidět znamená věřit?
Jde o naučnou, ale především zábavnou knihu, která vede děti k přemýšlení o tom, jak fungují naše smysly a jak a proč reagujeme na okolní vjemy.

Zdá se to prosté, což? Je jich přece pět – sluch, zrak, hmat, čich a chuť. Všichni v podstatě víme (nebo alespoň tušíme), jak to funguje a co je potřeba víc? Inu, dětská vnímavost a nadání pro haldu doplňujících otázek vás dokáže zastihnout nepřipravené. Cathy Evans připravila spolu s ilustrátorkou Becky Thorns parádní záležitost.

A aby to nebylo jen takové strohé a výlučně lidské, rozhodly se dámy, že nám rozšíří obzory a zavedou nás i do zvířecí říše. Co si budeme, minimálně kočku či psisko máme ve svém rodinném okolí snad všichni. Přidejte k tomu hospodářská zvířata a záběr možností je naprosto neuvěřitelný. A proč se nepodívat třeba i na slona, netopýra či delfína?

Kolik smyslů máš? je neuvěřitelně zábavný kousek, který povede k nejedné diskusi, a garantuji vám, že ať už s dětmi či bez nich, narazíte určitě na spoustu nových informací. Schválně si dáme malou ochutnávku: Jak velké je ve skutečnosti oko? Slyší lépe slon, nebo myška? Co tvoří ušní maz a k čemu je prospěšný? Co je propriocepce? Které zvíře má Lorenziniho ampuli a k čemu slouží? Kolik znáte chutí? A zdaleka nekončíme!

64 stran je nadupaných zajímavostmi a fakty. Ta navíc nejsou podána suše, ani stroze. Cathy Evans vytvořila praktickou a mimořádně nadčasovou záležitost, která může být nejen zdrojem inspirace pro nejeden referát, ale pomůže dětem i při lepším zapamatování a orientaci, až na toto téma narazí ve vlastivědě nebo v přírodovědě. Sečteno podtrženo jde o parádní kousek do vzdělávací části jakékoli domácí knihovničky!

Vydalo nakladatelství Portál v první polovině roku 2024

Cathy Evans je anglická spisovatelka a veterinářka. Její vzdělání v oblasti přírodních věd a láska ke zvířatům jí v době on-line výuky inspirovaly k napsání této knihy.

Becky Thorns je anglická ilustrátorka, jejíž knihy jsou ověnčeny mezinárodními cenami.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)