Challenge číslo jedna
Otevírá se nová rubrika.
Každý z nás stojí mnohokráte za život před různými výzvami. Mohou být (a většinou také jsou) z různých oblastí. A proto jsem dnes tady, abych vám představila jednu z mnoha.
Někdy se tu objeví věci humorné, jindy vážné. Závažné či rádoby vtipné. Budou pestré stejně jako život sám. Tedy alespoň v to doufám :)
Určitě jste už stály před možností ochutnat něco nového, neznámého... k čemu možná máte trochu předsudky, přesto vás to jistým způsobem láká. V mém případě (nebo v našem, protože jsem na to nebyla sama) se jedná o sushi.
Poprvé jsem ho jedla doma, ještě když tu byl nejmladší bráška a připravil nám ho... přesto je jiné ochutnat ho tzv. od profíků. Tedy... alespoň jsem si to myslela :)
Wasabi jsem se vyhnula obloukem - mám ráda pikantní i pálivé záležitosti, ale toto zelené nee. Zůstává mi po něm v puse divná pachuť, nemluvě o vlezlé ostrosti v celé puse, které se nezle zbavit ani vypitím litru vody či snědením čehokoli.
Zato omáčka podávaná k sushi (myslím, že sojová, jistá si ovšem nejsem), tak tu mám ráda - příjemně slaná.
Vedle omáčky a wasabi máme první kousky Maki Sushi s lososem a s tuňákem. Jihočeská kachna nemá ráda ryby. Proč? Protože mají kosti! Ale lososem či tuňákem nepohrdnu. To zase ne. Na druhou stranu nemám potřebu jíst je denně, dokonce ani týdně. A syrové? Nebrat! Tuňák ještě ano, ale po lososovi mi v puse zůstává taková divná pachuť - myslím právě po syrovém.
Zbožňuji rýži a kousek sushi namočený v omáčce nebyl špatný. Jak to popsat jednoduše - lepkavé, trošku... ne přímo gumové... ale žvýkavé :D
Mimo Maki jsme měly (to tvrdé y je tam záměrně!) se podle internetu jmenuje Uramaki Sake (nevyfotila jsem si jídelní lístek a jsem hrozně sklerotická) a skládal se v tomto případě z rýže, lososa, avokáda, řasy nori a nahoře je sezam. Nic proti ničemu :) A to podotýkám, že avokádo nemám ráda. Přijde mi, že nechutná nijak...
Poslední sushi je také Uramaki, ale tentokrát California. A z čeho se skládá? Rýže, řasa nori, krabí tyčinka, salátová okurka, červený kaviár... z celého prkýnka (talíř to není :D) mi chutnalo nejvíc! Kaviár jsem ochutnala prvně. Byl to zvláštní pocit - nasládlé, hrubší a tak divně to prsklo, když jste do toho kousli.
Úplně vpravo - zatím nezmíněná záležitost - nakládaný zázvor. Pohledem jsme nebyly schopné identifikovat o co jde. Tudíž jsem se musela obětovat a... přežila jsem. Ovšem po požití malého kousíčku jsem měla v puse ohňostroj! Ještě se mi nic takového nestalo. Na jazyku se mi vystřídaly všechny chutě, které jsem schopná identifikovat. Slaná, sladká, kyselá, pikantní, jemná, ostrá, hořká, typická chuť zázvoru a celé znovu - slaná, sladká, kyselá, pikantní, ostrá, hořká, zázvor... další kousek už jsem si nedala.
K jakému závěru jsme došly? Za sebe říkám: "Radši si dám kuřízek!"
Kuřízek - z reklamy na Tesco (myslím). Pojem, který u nás doma zdomácněl... stejně jako "já nemusím, já už ho vidím!"
Odvážlivkyně, možná se tedy raděj drž kuřízku, tam máš alespoň jistotu vědomí, cože přesně to pojídáš (nějaký příkrm antibiotiky či kdovíjakým fujtajkslem neřešíme). V každém případě jsi lepší, já odvahu na syrovou rybu dosud neposbírala v takovém množství, abych to riskla. :-D A protože přesně vím, co je kaviár... tak stejně přesně vím, že ani nadále neposbírám. :-D
OdpovědětVymazatAť na mne nikdo nezkusí vytáhnout úsloví, že člověk by měl zkusit všechno - předpokládám, že i ono má své hranice. Skákat z letadla bez padáku, z nejvyššího můstku do vypuštěného bazénu apod. určitě taky každý nevyzkouší - ani kdyby mu zmíněné úsloví bylo opakováno někoikrát denně. Pud sebezáchovy je taky k něčemu dobrý. :-D
Nicméně plusové bdy za statečnost vám přidělím s radostí a v koutečku duše doufám, že tady třeba objevím i "hodnocení" druhé odvážné účastnice.
Jo - budu se držet kuřízku! zuby nehty! :D já už dřív ochutnala carpacio z lososa, ale teda... taky žádná hitparáda :D co je kaviár? tuším, ale potvrzovat si to raději nebudu :D ne ne ne - zkusit všechno se určitě nebudu pokoušet! :D přece jen - pud sebezáchovy mám poměrně silný! :D
VymazatTuhé ano, připadala jsem si jako husa, kterou cpe někdo bramborovýma šiškama, jak to bylo "knedlíkovitý" :-D A hned po požití prvního kousku jsem usoudila, že ten smažák s hranolkama, který tam dělali taky, by byl lepší volba :-D Myslím, a říkala jsem to i Vendi, že by mi to pravděpodobně i chutnalo, nebýt pachuti rýžového octa - ta divná nasládlá chuť není pro mě. Asi holt nejsem vyvolená, abych byla správně "fancy" :-D Ale kaviár já ráda! :-D (i když raději nemyslím na to, co to vlastně je :-D)
OdpovědětVymazatwix
Pááni, veletrh splněných přání... :-D A tak rychle...
VymazatLidé jsou různé a stejně tak jejich chutě - je bezpečnější se držet osvědčených poživatin, ony občas útroby dokážou pěkně vytrestat hru na "VIP weltmany" a takový smažák má taky svoje kouzlo... :-)
a že jsme si ještě dělaly legraci, že si ho nedáme! :D :D ten ocet mi nijak nevadil - celkem ho přeprala ta omáčka.. no prostě - sushi není nic pro nás - dáme si radši burger :D je fajn, že jsme to prubly ještě tady :) :D no co - kaviár - vařený vajíčka taky jíme a co to vlastně je! :D :D a kudy to jde :D :D
Vymazat