úterý 23. srpna 2016

knihovna –  J. Quinn – série Bridgertons


Po receptu přichází recenze. A příště bude zase receptík, nejspíš J

Proč rovnou na celou sérii? Protože mi přijde jako nesmysl psát osm samostatných recenzí, které budou vesměs téhož znění. Tak proto. Takže, dnes jsem tu s příspěvkem pro milovníky románů pro ženy. Ano, byly doby, kdy jsem jim nemohla přijít na jméno a pak jsou doby, kdy čtu jeden za druhým. Časy se mění, nálady rovněž a ani choutky knihomolů nejsou ušetřeny.



počet dílů v sérii: 8

Díl první:              Vévoda a já (The Duke and I)
                               počet stran: 302
                               rok vydání originálu: 2000 / u nás: 2007
Díl druhý:            Vikomt, který mě miloval (The Viscount Who Loved Me)
                               počet stran: 320
                               rok vydání originálu: 2000 / u nás 2005
Díl třetí:              Nevhodný návrh (An Offer From A Gentleman)
                               počet stran: 317                             
          rok vydání originálu 2001/ u nás: 2005
Díl čtvrtý:            Čekanka (Romancing Mister Bridgerton)
                               počet stran: 333
                               rok vydání originálu: 2002/ u nás: 2006
Díl pátý:               S láskou, Eloise (To Sir Phillip, With Love)
                               počet stran: 280
                               rok vydání originálu: 2003/ u nás: 2010
Díl šestý:             Nečekaná láska (When He Was Wicked)
                               počet stran: 296
                               rok vydání originálu: 2004/ u nás:2010
Díl sedmý:           Poznáš to z polibků (It´s in His Kiss)
                               počet stran: 287
                               rok vydání originálu: 2005/ u nás: 2007
Díl osmý:             Před svatbou (On The Way To The Wedding)
                               počet stran: 328
                               rok vydání originálu: 2006/ u nás 2008

Žánr: romány pro ženy
Vydal:  Ikar
Překlad:  Zdeňka Zvěřinová

Shánění jednotlivých dílů je trochu oříšek. V internetových knihkupectvích se dá sehnat prakticky jen Čekanka (díl 4.). Po zbytku je třeba poohlédnout se po antikvariátech (i ty mají webovky)  nebo v bazarech (mně se osvědčil ten na databázi knih). Hodně štěstí ;-)



Anotace prvního dílu z databazeknih.cz:


Rok 1813 Simon Basset, vévoda z Hastingsu, vymyslel plán jak se zbavit všech dohazovačů a vdavekchtivých dívek ze společnosti. Předstírá náklonnost k půvabné Daphne Bridgertonové, mladší sestře svého přítele, s níž uzavře dohodu, že se jí bude naoko dvořit. Přestože nemá v úmyslu se oženit, na té dívce je něco, co mu zrychluje srdeční tep. Daphne brzy zapomene, že jejich námluvy jsou pouhá přetvářka. Snad za to může okouzlující pohled jeho pronikavých očí nebo to, co cítí v jeho objetí, ale postupem času se do temperamentního vévody doopravdy zamiluje. Musí však chtě nechtě zabránit tomu, aby jí pohledný vévoda, který se zapřisáhl, že zůstane navždy svobodný, nezlomil srdce.


Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:
Co se tak dá čekat od románů pro ženy? Odpočinek, pohodový děj, který bude mít hlavu a patu, nádech romantiky, špetku erotiky, ne úplně debilní hlavní postavy, trochu propracovanější dialogy a tak podobně. Tedy to od toho alespoň čekám já. Jak to máte vy?

Skutečnost:
Julia Quinn se tímto zařadila mezi autorky, které můžu a to ve velkém. Příběhy volně plynou. Nejsou nijak přemrštěné, na nic si nehrají. Jsou prostě to, co jsou – romány pro ženy na vyčištění hlavy. Vážně jsem zkoušela číst něco dospělejšího, serióznějšího, ale nemám na to momentálně mozkové buňky.

Série má sice osm dílů, ale klidně je můžete číst nezávisle na sobě. Jen jeden, dva nebo všechny.  Akorát pokud je budete číst na přeskáčku, budete vědět… to jsem chtěla napsat pěknou kravinu. U těchto knih přece všichni víme, jak to končí, takže beru zpět.
Proč mě knihy zaujaly nebo co mě přivedlo k té první? Anotace a obal. Zaprvé Londýn, zadruhé 19. století a zatřetí zněl děj slibně. A když už si můžu vybrat, sáhnu spíš po tomto období, než po současnosti. Neptejte se mě proč, prostě to tak mám.

Hlavní postavy mají zpravidla svou hlavu a dialogy jsou na tento druh literatury psány vcelku vtipně a neotřele, takže ani po dočtení osmé knihy nemáte ponorkovou nemoc a nechcete autorku pohřbít hluboko pod zem. Každý z osmi příběhů, byť je rámec dán žánrem, do kterého spadají, má něco do sebe a jeden od druhého neopisují. Ano, v podstatě jsou na jedno brdo, ale ta omáčka okolo je dobře zpracovaná, okořeněná i zahuštěná.

Proč tedy jen tři hvězdičky? Protože je to průměr. Jak už jsem říkala, na nic si to nehraje a ano, mohla bych dát pět kachniček, ale přišlo by mi to nefér vůči knihám, které je dostaly předtím. Zlatá střední cesta je úctyhodný výkon na dnešní poměry J



4 komentáře:

  1. Tak smutně hledím, jak se nikomu nechce do komentářů.... Buď je moc velké horko (taková trefa do správného písmenka na klávesnici je dřina a mozek se vaří už sám o sobě a ještě ho nutit přemýšlet) nebo ostatní komentující jaksi nemají hormonální nerovnováhu a tudíž zvýšenou potřebu růžové, červené až fialové knihovny....
    Ono je to složité - je romantika a romantika....
    Celkem nedávno nám doma odešel modem na internetové připojení a rodina (krom babičky všichni ostatní v různém stupni přilepenosti ke compu) se ocitla bez oblíbené drogy.... Absťák jsme řešili různě, já a dcera stěhováním knih a přeorganizováváním knihoven. Při té příležitosti jsem našla poměrně dlouho hledanou knihu od mistra akčních thrillerů... a pro mne Mistra s velkým M, pana Frederika Forsytha (hodím nápovědu - Šakala... třeba... Ale doporučovala bych přečíst, všechny zfilmované verze byly neskutečně zparchantělé). Autorovi skalní příznivci ho za mnou dále uváděný literární počin bezpochyby proklínají, neb z neznámých příčin napsal volné pokračování Fantoma opery. Řemeslně skvěle odvedené, i nějaké to napětí by se našlo... ale pozor, je to veskrze romanticky příběh - ovšem umírněně, decentně... neodolala jsem a přečetla si ho znovu, už ani nevím po kolikáté... jako důkaz, že kdo umí, umí... třeba i pro něj netypický žánr.
    Tak zpět na začátek ... je romantika a romantika...

    Když jsem se tady zahleděla na Kačenčin seznam jednotlivých dílů, zděsila jsem se hned po prvních dvou titulech - probůh, kamarádka moje milá, ba milovaná, místo horečky omladnic propadla četbě pochybných deníčků, zachycujících kariérní vzestup (nebo pád) profesionální poletuchy na dvoře Karla Stuarta. Po přečtení dalšího kousku textu jsem se zklidnila, obavy mne zvolna opustily - téma předstíraného partnerství za účelem (no, nejrůznějším) se dá poměrně dobře využít, dá se s ním pohrávat dlouho a pokud je dodržena přiměřená míra dobrého vkusu a případně nějaký ten humor, inu proč ne... ale osm knih bych asi nedala... modem už máme vyměněný....budu věřit autorce, že knížky si zaslouží tři kačenky z pěti....

    Ale měla bych otázku z jiného soudku. Na začátku článku se chvěje příslib receptíku.... jsem kuchařský fanda, receptíky mohu kdykoliv... ale nenašel by se ... čistě náhodou... materiál na Střípky? Nemám na mysli zrovna cestu z porodnice... i když i ta by se při správném uchopení dala poutavě zpracovat....

    OdpovědětVymazat
  2. Zajdo, ty máš psací deficit? Takový román tady na mě vyjel! :-D Tak od začátku:

    fialová knihovna? A se kde bere? Nevadí, tak nekomentují. Je mi jasné, že to není každého šálek kávy :) věšet se nepůjdu :)

    Stydím se, neb jsem od FF vůbec nic nečetla. Napíšu si ho na extrémně dlouhý čtenářský whislist :)

    Jasné, ty názvy znějí všelijak :D chápu zděšení ve tvé tváři a jakous takous pozastavovací nutnost nad mým psychickým stavem :D ale není to tak zlé - čestně!

    Receptík bude - dokonce dva mám nafocené. Jen se dostat k úpravě obrázků a sepsání článku. To je jaksi stále trochu boj, ale budou, budou! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer, nemáte zájem prodat sérii knih o Bridgertonových? Ráda bych si je přečetla, ale nikde nejsou k sehnání, dívala jsem se i po bazarech a antikvariátech a nikde jsem nic nenašla. Děkuji za odpověď a mějte se hezky.
    Kontaktovat mě můžete na mailu: katkapilatova30.7@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré dopoledne, zatím prodej neplánuji, ale určitě bych nezoufala, v březnu by měl vyjít první díl znovu - tentokrát s filmovou obálkou a určitě vydají i další, protože se seriál těší velké popularitě :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)