neděle 8. ledna 2017

recenze - Tři bratři


Pohádka a dokonce od Svěráka/Svěráků, to nemůže být špatné. Hraje tam Klus a Dyk, po kterých všichni v posledních letech šílí, tak nebudu za frfňu a kouknu se taky, ať vím oč přicházím. No... takhle nějak to vzniklo... bylo nebylo a co já na to? :)


zdroj obrázku klik




Tři bratři


Režie: Jan Svěrák


Scénář: Zdeněk Svěrák


Žánr: pohádka, hudební, rodinný

Délka90 minut
Rok výroby2014
Země původu: Česko, Dánsko


V hlavních rolích: Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula, Sabina Rojková, Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Zdeněk Svěrák a další


Trailer:



Anotace z československé filmové databáze:


Tři bratři (Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula) se vydávají do světa na zkušenou, aby si našli nevěsty a rodiče jim mohli předat hospodářství. Sourozenci při svém putování jako kouzlem vstupují do slavných pohádek, ve kterých je čeká mnoho nástrah, nečekaných příhod a možná také láska... Filmová pohádka Tři bratři nabízí spoustu dobrodružství, překvapivých situací, ale také laskavého humoru. Děj filmu, včetně známých a oblíbených písniček, které ve filmu zazní, pochází z pera Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře.




zdroj obrázku klik

Vendi, recenzent amatér:


Jak to začalo už víte. Říkala jsem si, že nebudu konzerva a rozšířím si obzory některou z nových pohádek. Navíc ta upoutávka "Žili, byli bratři tři. Měli mezi sebou při..."  hrála v televizi tak dlouho, že mi to prostě vlezlo na mozek a nešlo jinak - musela jsem ji vidět!

A jak to dopadlo? Hledám slušná slova. No, vážně. Už dlouho se mi něco podobného nestalo (naposledy asi u muzikálu Čarovný les). Nečekala jsem, že zrovna  z díla pánů Svěráků budu mít cukání v oku. Nejde o to, že melodie i texty jsou tak vlezlé, že vám budou v hlavě znít i za týden. Tato skutečnost ničemu nevadí. Ale děj je dokonale nablblý a vyznívá divně. Zvlášť pro menší děti může být průběh jednotlivých pohádek dost matoucí.

Chápu, co se jiným ženám (a dívkám) líbí na Klusovi a Dykovi. Jako ano. Můj šálek čaje to však rozhodně není, zejména druhý jmenovaný. První má alespoň příjemný hlas a dokud byl na plátně, tak se to ještě dalo. Čili první třetina byla koukatelná. Část druhá O červené Karkulce byla děs běs. Nezmiňuji ztvárnění vlka, každý máme jiné výtvarné cítění, ale děj jako takový, který je úplně jiný, než jak jej známe. Nechci spoilerovat... ale nelze jinak - kdo neviděl, skáče na další odstavec! Vlk má umřít s břichem plným kamení ve studni a ne aby si ho babička zašila a udělala  z něj vlka hlídacího. Zároveň myslivec uzavře s rodiči Karkulky cosi, co pan Svěrák jakožto vypravěč nazve smlouvou o smlouvě budoucí, která se týká skutečnosti, že až Karkulka vyroste, vezme si myslivce za muže.

Část třetí s dvanácti měsíčky byla... Dyk je prostě... já nevím, ale "spletl jsem si číslo popisné" z hlavy nedostanu ani za deset let. Ovšem co chválím, jsou části u ohně v chumelenici s dvanácti muži coby dvanácti měsíci v roce. To se mi líbilo hodně. Čímž má spokojenost končí. Pohádkový muzikál se vyšplhal na 50% a já doufám, že až příště dostanu chuť na nějakou novější/novou pohádku, budu mít šťastnější ruku.

A co vy? Viděli jste? Líbilo se? Nelíbilo? :)


6 komentářů:

  1. Ježiš, já jsem byla tak vytočená, když jsem odcházela tehdy z kina. A manžel zvládl v televizi prvních 7 minut. Takže asi tak. A nejstrašnější vlk, kterýho kdy kdo udělal... No, Karkulka obecně...
    50 % je možná i přehnané za mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, já jsem tak ráda, že nejsem sama, kdo měl z té pohádky velmi rozpačité dojmy. Naočkovala jsem i naše a zarputile tvrdila, že první třetina se dá a oni se mi vysmáli, že ani ta se nedá :D :D

      Vymazat
  2. Tak tohle dílko jsem naštěstí neviděla a ani reklamu na něj ne, takže mě to nějak minulo. Ono to bude asi všeobecně tím, že já ty české pohádky moc nemusím. Ale letos jsem udělala výjimku a omylem jsem koukala na pohádku od Stracha - Štastný smolař a musím uznat, že žádnou lepší jsem asi, snad kromě Anděla Páně, neviděla :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako ty písničky nejsou zlý, ale herci a pojetí celkově je prostě na hlavu :) já české můžu, ty staré především. Zlatovláska, Třetí princ, Čert ví proč (ta je tedy novější), O nosaté čarodějnici, Císařův pekař, Pekařův císař a další a další a další. Anděl páně nebyl špatný a Štastného smolaře si píšu :)

      Vymazat
  3. No a to bud ráda že nemáš děti který ty písničky zpívají, jako pohádka děs běs ale písničky jsou chytlaví že si je zapamatuje i 3 lety dítě, mě je takhle zpívali celou dobu co běžela reklama až sem si jí začala taky žpívad ani sem nevěděla jak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono ty písničky jsou asi to nejmenší zlo :) herecké výkony a vůbec celé zpracování je mnohem horší a dělá z toho právě tu blbost největší. Písničky se samy o sobě dají :) a spletl jsem si číslo popisné nebo je naprosto zbytečný usilovat o slečny mi bude znít v hlavě fakticky dlouho :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)