neděle 15. ledna 2017

recept - české buchty


Naše lidová klasika. Znáte je? Pečete? Čím plníte? :)
Dá se najít velká spousta receptů, stejně jako fíglů, babských rad i kombinací. Já z nich měla vždy respekt. Stejně jako z kynutého těsta obecně. Jenže každá meta/příčka by měla být jednou překonána, či přelezena, proto se jdu výzvě jménem kynuté těsto postavit čelem! A kdo mě sleduje na Instagramu (vendi13), tak už ví, jak vše dopadlo a dokonce 2x 



Začneme jako vždy tím, co budete potřebovat:

500 gramů hladké mouky
250 ml vlažného mléka
150 gramů rozpuštěného másla
2 žloutky
♠ droždí (nepovím vám kolik klasického, používám sušené a toho dávám jeden pytlíček)
špetka soli
4 lžíce krupicového cukru
olej

do náplně:
tvaroh (v kostce), moučkový cukr dle chuti, jedno vejce
švestková povidla
libovolná marmeláda - čím tužší, tím lépe se vám bude do buchet "balit"
ořechová náplň: 4 lžíce medu, 30 gramů drcených piškotů, 2 lžíce smetany, 4 lžíce mléka, 100 gramů mletých ořechů (měla jsem směs lískových a vlašských)


Jako první zaděláme kvásek. Vlažné mléko + lžička cukru + kvasnice. Nevím, kolik klasických, doma používáme ty sušené. Kvásek necháme svému osudu a smícháme si v míse mouku se solí a zbylým cukrem. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vyběhnutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vršek pomoučíme, přikryjeme čistou utěrkou a šup kynout na teplé místo nebo do trouby vyhřáté na 50 stupňů minimálně na dvě hodinky. 



Přichází otázka volby vhodné nádoby. Já se trefila až napotřetí a neporadím vám. Záleží, kolik budete dávat náplně a jak velké výsledné buchty budou. Mně to vychází na cca deset až čtrnáct kousků do oválné skleněné zapékací mísy. 

K náplním: Tvaroh smíchat v misce s odpovídajícím množstvím cukru a jedním vejcem. Nejlepší je tvaroh v kostce, protože je tuhý. Z tekutého vaničkového se vám to bude špatně "balit". Myslím, že někdo přidává i vanilkový pudink. 

Povidla ani marmeláda se nijak neupravují. S mákem zatím zkušenosti nemám, kdybych tuto variantu dělala, provedu edit receptu. 

Ořechová: V hrnci ohřejeme mléko a smetanu, přidáme med, ořechy a krátce povaříme/osmahneme. Zahustíme nadrcenými piškoty a necháme vychladnout. Někdo dává místo medu cukr, který svaří s mlékem/smetanou do sirupu a pak teprve přidá ořechy a nadrcené piškoty nebo libovolné sušenky. Variant je bezpočet. Uvedené množství mi vyšlo na pět větších buchet. 


A jdeme plnit! Do misky nebo rovnou do pekáčku si nalijeme trochu oleje (slunečnicový). Lžící odkrojíme kousek těsta a v dlani vytvarujeme placku. Doprostřed dáme lžíci zvolené náplně a pokusíme se zabalit. Nebojte se, když vám to napoprvé nepůjde, postupně na ten grif, který se nedá popsat, přijdete. Hotovou zabalenou buchtičku obalte v oleji a uložte do pekáčku. A šup hezky jednu za druhou.

Proč se "máchají" v tom oleji? Prý pak půjdou lépe od sebe. Maličko olejem pak potřete i vršky, aby se upekly krásně dozlatova. 

Troubu rozehřát na 180 stupňů a šup tam s nimi přibližně na 30-35 minut. 


Skleněná zapékací mísa má tu výhodu, že se i zespodu můžete podívat, zda jsou buchty hotové. 

Někdo ještě dělá to, že nahoře v buchtách vytvoří malý ďůlek, který vyplní marmeládou. Tak je dělávala dřív mamka. Také je jednou zkusím. 


A teď nezbývá, než nechat vychladnout, uvařit si kakao nebo kávu či čaj a nechat si chutnat! 






8 komentářů:

  1. Kynute zasadne diky prekarne. Jinak bych nemela odvahu to testo udelat... Jinak nejradeji mam povidlove :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pekárnu mám, ale těsto zadělávám obyčejně ručně :) a souhlas - povidlové jsou nej!

      Vymazat
  2. Tak tu orechovou jsi delala radeji podle receptu koukam :-) a priste zkus misto oleje je "namocit" v rozpustenem masle. O oleji jsem neslysela ale s maslem maji perfektni chut.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO já jsem dala dohromady asi tři recepty plus naši debatu :D A vyšla z toho dobrá věc! :D Vidíš a tedy o másle slyším prvně. I mamka je vždycky matlala olejem :) a jsou pak takové krásně vláčné a nahoře mají trošku kůrčičku - zkusíme máslo příště pro porovnání - díky

      Vymazat
    2. Maslo vam taky udela kurcicku plus to zvlacni a od sebe jdou jako... po masle. A chutove...proste je to maslo no :-)

      Vymazat
    3. Jako po másle, to je hodně výstižné :) jasan - pravé poctivé máslo to je prostě něco! :)

      Vymazat
  3. No super, už vím, co budu dnes péct těm nenasytným krkům :D. Jen taková technická, v receptu ti chybí droždí, všimla jsem si toho proto, že jsem se při čtení zaradovala, že konečně vidím recept, kde není droždí :D. Ne, že bych ho neměla ráda, ale narada s ním pracuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejky- jdu napravit a víš, proč chybí? Protože v tom starém časopise, ze kterého část je, taky není napsané! Tak hlavně, že jsem se nad tím pozastavovala a pak ho tam taky nenapsala! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)