neděle 23. dubna 2017

knihovna – S. King: Zelená míle

knihovna –  S. King: Zelená míle


Znám ten film, částečně – odmítám se na něj dívat, protože vím, že je smutný (jaj, není to spoiler?). Proto se mi do knihy moc nechtělo. Přitom mě ten příběh ovšem lákal, takže tu máme zajímavé dilema. A protože píšu recenzi, je jasné, co nakonec zvítězilo, proto… hurá na hodnocení!

zdroj obrázku - klik



Originální název:  The Green Mile

Rok vydání v ČR: 2014
Rok vydání originálu: 1996

Počet stran: klasická kniha 346, (moje čtečka ve formátu epub píše 448 stránek )

Žánr: Román, horor
série: žádná – i když dřívější vydání knihy vycházelo na díly (celkem jich je šest – dají se koupit i česky), takže by to za sérii čistě teoreticky označit šlo 

Vydal:  Beta – Pavel Dobrovský
PřekladMilan Žáček

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji webu palmknihy.cz . Pořídit ji tam můžete za 199,- Kč nebo se podívat po klasické knize jako takové, kde se cena pohybuje od 215,- Kč do 299,- Kč bez poštovného. Heuréka vám napoví.

Ukázka k přečtení ZDE ;-)



Anotace z databazeknih.cz:


V roce 1932 se Amerika zmítala v otřesech velké krize a život se zdál být trpký a obtížný, jako ještě nikdy předtím. Příběh se odehrává ve věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. John Coffey je člověk, který si trest smrti zaslouží více než kdokoliv jiný. Tento mohutný obr byl odsouzen za smrt dvou malých dívek. Řekli byste možná, že cesta k poslední odplatě bude krátká a milosrdná – ale sami poznáte, jak se můžete mýlit. Doprovodíme společně Johna Coffeye na jeho poslední cestě, podobné zlému snu



Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:

Abych pravdu řekla, očekávání byla rozpačitá. Především jsem předpokládala, že půjde o silný příběh s Kingovskými prvky, neb mám od tohoto autora již slušně načteno. Zároveň jsem se obávala pláče a silných emoci. Jenže čtenář míní a pan King mění!

Skutečnost:

King je mistr plným právem. Bývá označován za mistra hororu, ale on nepíše jen horory. A Zelená míle je toho důkazem, mimo jiné i třeba Lunapark nebo Právo nálezce – z těch novějších.

Na úvod bych ráda zmínila, že mi vadí zařazení knihy na webu Palmknih do sekce horor, neboť tato kniha hororem rozhodně není. Nebo jsem asi na hlavu, ovšem horor si představuji úplně jinak.

„…Čas všechno odnese, ať chcete, nebo ne. Čas všechno odnese, čas všechno odvane, a nakonec zbude jen tma. Někdy v té tmě najdeme jiné, a někdy je tam opět ztratíme. To je všechno, co vím…“

Pokud přikročíme ke knize samotné, přemýšlím, jak to říct obšírněji. Chce se mi totiž zakřičet: „Pět kahniček, bez přemýšlení a vůbec není o čem diskutovat!“

Příběh je úžasný. Napínavý, psychologický. Vypráví ho hlavní postava, kterou ve filmu hraje Tom Hanks. Nikdy jsem ho neviděla celý, ale je stejně vychvalován jako kniha samotná. Ani po přečtení knihy k tomu však nenajdu odvahu.

„…“Kdo je Jane Austenová?“ zeptal se Harry, když odešla. „Je z tvojí strany, nebo z Janiciny? Sestřenice? Je hezká?“
„Je to spisovatelka, troubo,“ vysvětlil mu Kruťas. „Je po smrti prakticky od časů, kdy Betsy Rossová přišívala hvězdy na první vlajku.“…“

Doporučuji se knize vyhnout, pokud máte nějaké trápení či starosti doma, protože je poněkud náročnější. Z toho důvodu jsem s ní bojovala dva měsíce. Ono když se potýkáte se smrtí doma, nechcete o tom číst ještě po nocích. Za to ovšem ani autor, ani kniha nemůžou, proto to nelze brát jako negativum pro kachničku dolů.

Jsme tedy na pěti a na pěti i zůstaneme. Zelená míle si je plným právem zaslouží. King ukazuje, že ví, co dělá. Děj vás pohltí. Postavy jsou psány autenticky a tak, že jejich jednání má hlavu a patu a především logiku. Rozumíte jim, fandíte, ty zlé nenávidíte, mrazí vás z atmosféry, kterou autor umí vylíčit do poslední kapičky. Kdyby příběh byl nacucaný mokrý hadr, King ho vezme a vyždímá tak dokonale, že i ta nejlepší sušička by valila buben!

Stephen King nesedne každému. Znám čtenáře, kteří ho zbožňují. Ale také už jsem četla příspěvky od těch, kteří ho nemůžou ani cítit, nebo dokonce kolem něj chodí obloukem, neb ho podle nich čte každý. Chápu a respektuji – mám to samé. Třeba severskou krimi literaturu u mě doma až na jednu výjimku nenajdete, ale o tom třeba zase jindy u knihy, ke které se to bude hodit spíš.

„… Z větší části za to samozřejmě mohl úlek. V bloku E jsme měli za úkol omezovat na minimum veškerý bengál, a bengál byl v podstatě Percyho druhé jméno. Pracovat s ním bylo stejné, jako kdybyste se snažili zneškodnit bombu a přitom vám stál někdo za zády a občas třeskl činely…“

Zelená míle je tedy podle mě ne horor, ale psychologické drama. Silný, velmi dobře vystavěný příběh, obsahující několik morálních dilemat. Velmi čitelný a až do poslední chvíle napínavý. Možná, pokud jste již viděli film, bude pro vás čtení ztrátou času, protože film je hodně dobře zpracovaný a King osobně na něj dohlížel, čili nebyly vypuštěny žádné důležité detaily, jak tomu hodně často bývá. Soudím z úseků, které jsem v minulosti zahlédla. Nikdy jsem film neviděla celý, a jak jsem již řekla, ani se na to nechystám. Možná za pár let.


Čím celou recenzi uzavřít? Zelená míle je něco, co je skoro klasika a co si zaslouží obdiv a všechna skvělá hodnocení. Pane Kingu, já se vám klaním a u další knihy se těším na čtenou!

Trailer k filmu:




2 komentáře:

  1. Díky ti, Vendi, za recenzi, já se k filmu dokopávám už několik let, ale marně. Tak snad to někdy vyjde, kniha nebo film :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já viděla sem tam asi všeho všudy čtyři úseky a dát to vcelku nemám koule, přestože jsem u knihy nebrečela, jak jsem původně očekávala, u filmu si jistá nejsem :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)