středa 23. srpna 2017

Dnes si uvaříme... podzim přeje polévkám, tak se připravíme!

recept - pórková polévka


Rozmohly se u nás krémové polévky jako alternativa ke klasickým vývarům a musím říct, že nám velmi chutnají a už teď jsem napnutá, kterou zeleninu zkusím zkrémovatět příště! ;-) Přečetla jsem několik receptů a ani jeden nebyl takový, aby se mi líbil kompletní, proto jsem (jak to ostatně dělám poměrně často) spojila asi čtyři dohromady. A co z toho vzniklo? Bašta přece!



Co si připravíme?

pórek a brambory v poměru 2:1 - čili asi takhle - měla jsem jeden pórek a tři větší brambory a polévka byla víc bramborová. Proto bych to příště udělala tak, že dám dva pórky a čtyři, maximálně pět, brambor
pažitka
cibule
100% tuk nebo olej případně máslo
sůl, pepř, špetka muškátového oříšku (milovníci vegety přidají i vegetu)
vodu, zeleninový vývar nebo kostku (bujón)
pečivo na krutony
smetana na zjemnění


Začneme tím, že v hrnci rozehřejeme vybraný tuk a na něm zpěníme cibulku. Zpravidla dávám jednu střední, nakrájenou na větší kostky. Pórek si nakrájíme na půlkolečka - klidně můžou být silnější. Menší část si pokrájíme jemněji a dáme stranou spolu s pažitkou. Brambory oloupat a na větší kostky.



Jakmile je cibulka tak, že jí začnou hnědnout okraje, přihodíme pórek a brambory, krátce orestujeme a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme a necháme pod pokličkou vařit doměkka. Mezitím si nakrájíme pečivo na krutony. Jsou dvě možnosti. Buď dáme do trouby vyhřáté na cca 180 stupňů, nebo osmahneme na pánvi na másle. Je na vás, která varianta se vám zamlouvá, my je průběžně střídáme.

Kdo nemá krutony rád, může si uvařit klasické těstoviny. Případně existují takové křupavé kuličky, které se sypu do polévky, a myslím, že mají i různé příchutě. 



Jakmile jsou brambory i pórek měkké, odstavíme z plotny a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Kdo si není jistý a ví, že budou případné menší kousíčky vadit, přecedí. Přichází čas na zjemnění smetanou (přiléváme postupně, nenalijte tam celou lahvičku - krabičku najednou!) a dochucení. 

Servírujeme v misce s krutony, čerstvým pórkem a pažitkou. Dobrou chuť :) 



2 komentáře:

  1. Ale jo, dala bych si, ne že ne. Připomíná mi to pórkovou polévku, co nám vařili ve školní družině. Vzhledově sice nic moc, ale chuťově fantazie! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovou si pamatuju rajskou a pak zvláštní jahodovou omáčku ke kynutým knedlíkům :D :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)