středa 4. října 2017

Dnes si uvaříme... omáčku!

recept - hovězí guláš


Zpravidla se snažím vařit jídla, která zaberou jednu - v nejhorším případě dvě - hodiny. Jenže taky musím zpracovávat maso, které je v mrazáku, aby tam neleželo x let, takže co s kostkama na guláš? No asi guláš! Ano, modří už vědí! Jihočeská kachna se rozhodla, že bude klohnit gulášek! Skoro by z toho jeden nespal. Nejsem kdo ví jak vyvařená kuchařka. No, je mi jasné, že... nebo jinak... Dobrý večer, jmenuji se Vendi, je mi třicet tři let a ještě nikdy jsem nevařila guláš! Tleskáte? Ne? Tak to byste ale měli! Fajn, konec komedie, jdeme na recept aneb jak i ten největší levoň gulášek uvařiti zvládne.

PS: pozorujete, kolikrát jsem použila  to slovo na gé? :D


Co budeme potřebovat?

hovězí maso (Fakticky, jo? Na hovězí guláš hovězí maso? Tak to chtělo hodně přemýšlení!) Mamka kupovala kližku, myslím. Optejte se pana Googla, on vám rád poradí. Dá se koupit už maso nakrájené na kostky nebo vám poradí babička - já a maso, to je hrůza, mě by řezník utáhl na vařený nudli!
cibule v poměru k masu 1,5 dílu cibule na 1 díl masa - chápete? Kilo masa, kilo a půl cibule. Co jsem hledala  recepty, tak jí tam tolik nebylo, ale jestli si od mamky něco pamatuji, tak právě tohle pravidlo :)
olej nebo sto procentní tuk
mletá sladká paprika, kdo má rád pálivé, může přidat i ždibec té pálivé či maďarské
sůl, pepř, mletý kmín, majoránka, česnek
hladká mouka na jíšku nebo cokoli, čím jste zvyklí zahušťovat
sýr na závěrečné servírování plus příloha


Máte všechno? Tak jdeme ve větším hrnci rozehřát olej či tuk a na něm zesklovatět cibulku. Jakmile je cibulka v odpovídajícím stavu, vypneme plamen a na rozpálený tuk s cibulkou rychle dáme cca dvě vrchovaté lžíce mleté papriky a pořádně rozmícháme, aby se v tuku rozpustila, pak zase zapneme plamen (za tento typ děkuji Wixie) a zprudka osmahneme maso, nakrájené na kostky, aby se zatáhlo. Musíme rychle, jinak bude paprika hořká a guláš ztracen. Zalijeme vodou (cca 2 litry jsem dávala) a necháme vařit, dusit, probublávat pod pokličkou. Jak dlouho? Pokud nepoužíváte ten hrnec na pé, který nevím, jak se píše, pak vězte, že pod dvě hodiny to nepůjde.



V průběhu můžete přihodit stroužky česneku, sůl, pepř, mletý kmín. Papriku nepřidávat, leda bokem v kastrůlku rozpustit na tuku, kdyby se vám zdálo, že je jí málo. 

Jakmile je maso měkké, vylovíme ho. Tenhle krok vynechají ti, kdo nechtějí mít omáčku hladkou. Ti zahustí, povaří 20 minut a servírují. My jdeme vylovit maso do přepravky. Dělám to tak snad u všech omáček, že mám maso zvlášť a krájím ho na talíře. Máme maso venku? Pak vezmeme ponorný mixér a rozmixujeme kousky cibule a česnek... prostě vytvoříme hladkou omajdu a tou rozmixovanou cibulí ji i částečně zahustíme. Vrátíme hrnec na plamen, přivedeme znovu k varu a je čas na jíšku.



Také se vám stává, že hladká mouka není, co bývala a po jejím rozkvrdlání ve studené vodě a vmíchání do vroucí omáčky se... nestane nic? Myslela jsem, že ji mám řídkou - tu jíšku - tak jsem zkusila hustou. Případné hrudky bych snadno přecedila, ale tím to nebylo. Tak čím to je? No nic, psychicky se vyrovnám s tím, že je guláš řidší a jdeme 20 minut vařit - kvůli mouce. 

Ke konci ochutnáme, dochutíme a přidáme majoránku. Proč se dává až ke konci, nevím, ale tipla bych, že by mohla taky zhořknout?

Máme hotovo a servírujeme. Klasicky s cibulí a chlebem. Nebo s kendlíkem. S těstovinami. Se sýrem a cibulí. S feferonkou... fantazii se meze nekladou: Dobrou chuť!




6 komentářů:

  1. Tak tohle jo, to Janinka může :). Co se týká mouky, já se naučila zahušťovat polohrubou, zahustí dobře a nejsou tam hrudky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak zatím se mi hrudky z hladké neudělaly, ale vážně? Polohrubou a ta funguje? :) to musím zkusit! díky

      Vymazat
  2. zrovna vcera jsem si gulasek varila :-D a u nas doma je zvykem ho mit s kolinkama :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás hlavně s chlebem, ale kolínka jsou taky výborná. Mamka mi vyprávěla, jak její bráška nejedl guláš s ničím jiným než se špagetami :D

      Vymazat
    2. tak to si nedovedu predstavit, uz tak jsem obcas za exota s tema kolinkama :-D

      Vymazat
    3. No mně to taky přijde zvláštní - ty špagety, myslím - kolínka vůbec, to je normálka :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)