pátek 17. července 2020

knihovna - L. B. Selingerová: Co sežral žralok

O ekologii trochu jinak!

Existují témata, o kterých bychom měli mít povědomí nejen my, dospěláci, ale měli bychom o nich mluvit i s dětmi. Neříkám vychovat z nich ekologické fanatiky. Ale hezky se selským rozumem, klidem a v rámci tzv. obecného přehledu jim vybudovat základy. Staráme se o svou hygienu, o uklizený dům, zahradu, případně i auto, tak proč ne i o naši planetu. A ony ty informace neuškodí ani nám. Takže, jdeme se podívat, což to ten žralok vlastně sežral!

Kdysi býval postrach moří, teď však celý jenom hoří, má to jedné příčiny, a to jeho svačiny… Co sežral žralok je vtipná a hravá multimediální kniha s důležitým poselstvím. Tvoří ji humorný příběh o nenasytné parybě plný říkanek, písniček, nápaditých ilustrací v komiksovém stylu a hlavně poutavých informací doplněných o zajímavé úkoly a tipy… celou anotaci najdete zde.

Kniha je primárně určena pro děti od čtyř let, takže za mě by se měla dostat do ruky třeba i učitelkám v mateřských školách, neb je to velmi čtivý, praktický a hravý materiál. Přímo si říká i o praktické využití, nejen čtení doma.

Vyjma příběhu o všežravém žralokovi se dozvídáme podstatné informace o druzích odpadu, jejich správném třízení, nebezpečnosti, spotřebě (kdy autorka volí praktická přirovnání pro lepší představu, protože samotné číslo bývá nic neříkající) a tak podobně.

„…„Copak asi ještě skrývá pacientův žaludek? Tenhle žralok zřejmě bude velký znalec lahůdek.“…“

Přidanou hodnotou budiž veršovaná přímá řeč a písničky. Máte hned několik možností – texty pojmout coby básničky. Zahrát si je sami, pokud umíte třeba na klavír. Najet na youtube a písničky si vyhledat ručně a pustit. Případně využít technologických výdobytků dnešní doby a přes mobilní aplikaci (čtečka kódů) načíst QR kód, který vás přímo hodí na youtube a písnička se přehraje! A dalším bonusem jsou tipy, jak některé „odpadky“ recyklovat a využít nejen pro hraní.

Ano, pochopili jste to správně, jsem z knihy nadšená. Ilustrace nejsou dětinské, přesto zůstávají hravé a nápadité. Vůbec sám nápad je přínosem. Přiznejme si, že v současnosti vychází neuvěřitelné množství knih a upřímně, pojmout je všechny (tím myslím koupit, půjčit, číst nebo alespoň prolistovat) nelze. I samotné vybírání je občas neskutečným oříškem. Proto, hlavně za mě jako mámu, vítězí publikace, které něco dávají, či mi pomáhají. Ať už s nezvyklými tématy nebo právě s obecným přehledem a základy, které bych své dceři ráda předala. Nikdo nejsme dokonalý a občas můžeme tápat. Je dobré mít společníka, průvodce, podklad a toho se moci v podobné situaci chytit.

Co sežral žralok je právě taková podpora nejen pro rodiče, prarodiče nebo učitele. Přináší možnost něco dětem dát formou, které rozumí. Hravě, nenásilně, nenáročně. A i my si ledacos osvěžíme a dozvíme se něco nového, protože upřímně? Co do kterého kontejneru patří, je občas vážně hlavolam!

„…50 kg vytříděného papíru nahradí ve výrobě 1 strom…“

Čekáte na výtky? Mám jednu. Každý z nás je na něco ujetý. Někdo nesnáší v knihách překlepy, jiný bazíruje na čárkách v souvětích a správném psaní přímé řeči. Já jsem pes na používání nespisovného přeci! Bacha na něj!

Sečteno podrženo odchází dnešní kniha s krásnou čtyři a půlkou. Překvapila, ohromila, poučila, bavila, rozesmála a to se tak často nevidí. Chválím, a možná se budu opakovat, hlavně nenucenou formu sdělení. Žádný nátlak, podpora fanatismu nebo extremismu. Hezky v klidu se zdravým rozumem, nadhledem a obhajitelnými fakty. Ano, bavíme se tu o knize pro děti, nicméně o důležitém tématu. Jen tak dál!


Autor:  Ludmila Bakonyi Selingerová

Nakladatelství: Jota (web) 

Žánr: dětské (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 120

Série: ne

Ilustrace: Alessandro Ceccarelli

Pokud vás kniha zaujala navzdory mému názoru, neváhejte! Pořídit ji můžete např. přímo na stránkách Joty za 238,- Kč a já děkuji Lucce za příležitost i důvěru!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)