sobota 12. června 2021

Tip na výlet #2 - Dinopark a zoo Plzeň

Sranda pro malé i velké!

Nebo jak to máte vy? Od jakého věku vás zoo (ne)baví? Jaká zvířata hrají prim? Která rádi pozorujete? Dáváte přednost botanické zahradě? A prošli jste si dětským obdobím, kdy jste milovali dinosaury? Fascinují vás stále? 

Na úvod jsem vás doslova zahltila otázkami. Bez dalšího okecávání se vrhneme do podrobností naší návštěvy plzeňské Zoologické a botanické zahrady, plus jako bonus i přilehlého DinoParku!

První velké doporučení si dáme rovnou bez zahřátí: MAPA! Vážení... vytiskněte si ji, stáhněte do mobilu, vyfoťte hned naproti vchodu, protože jinak... jinak budete v prd*li a to doslova! Plzeňská zoo má naprosto otřesné značení všeho. Šipky s nápisem Směr prohlídky následujete a ony z ničehož nic nepokračují! Oblasti jsou pojmenovány tak, že absolutně netušíte, na která zvířata narazíte... připravte se na kopcovitý terén, ale nemusíte se bát sluníčka, je tam hodně stromů. Odrážedlo bych hodně zvažovala právě kvůli místy i dost strmým kopcům. Kočárek nebo kárka je v cajku. 

Toalety jsou prostorné, nicméně je na nich (nebo alespoň v době naší návštěvy 22.5.2021 byl) solidní nepořádek. Zejména v oblasti umyvadel, kde byly přetékající koše s papírovými ubrousky, do kterých si po umytí utíráte ruce. V DinoParku to nebylo o moc lepší, nicméně jsou zdarma, kabinek dostatek, fronta žádná i v rušné sobotní odpoledne.

Tím se dostáváme k timingu - i na webu Zoo a BZ najdete doporučení, že sobota v poledne a odpoledne rovná se špička. Je-li možno, pak se tomuto období vyhněte. My jsme přijeli k zoo někdy ke druhé hodině. Parkoviště u hlavní brány bylo hodně plné, nicméně míst stále dostatek. Nepanikařte, parkování se platí na pokladně (50,- Kč) a dostanete kartičku s čárovým kódem. Kolem jsou i automaty na zakoupení vstupného, ty jsme však blíže nezkoumali a šli rovnou k okýnku. Fronta nebyla žádná a uvnitř se lidé krásně rozprchli. 

Ano, jet tam v období špičky nebyl původní plán. Ten zněl "až děda skončí nějaký den dřív v práci a bude pěkně, vyrazíme ve všední den po o". No, jenže máma míní a děda s cácorkou vymýšlí, takže mi dali 15 minut na přeorganizování dne a zabalení věcí. Ale jinak je miluju! 

V podstatě máte tři možnosti:

1. Jít jen do zoo a botanické zahrady

2. Jít jen do DinoParku

3. Navštívit oboje

Je důležité zvážit volbu, protože dle toho se následně odvíjí parkování a vstup. V případě bodu dva, kdy jdete jen na dinosaury (což je náš plán do budoucna), mrkněte na web, ať zaparkujete správně. Protože od hlavní brány zoo není možné jít pouze do DinoParku. 

Jak jste pochopili, zoo nás opravdu nenadchla. Otrávenost level miliarda zachránily tři věci: žirafy, které jsme viděli z dálky, a posléze k nim nějakým zázrakem našli cestu. Naprosto luxusní ledová káva se šlehačkou tak hustou, hutnou a výbornou, že prostě nemohla být ze spreje, a s kopečkem vanilkové zmrzliny. A na závěr malý rozkošný hrošík.

DinoPark byl oproti tomu úplný ráj a já netušila, kdo je víc hin, jestli děda nebo mrňule! Po vstupu začala tak nadšeně jásat, že vidí svého milovaného triceratopse, že se po nás ohlédlo snad deset lidí! No a o T-Rexovi ani nemluvím. Skvělé exponáty, některé se hýbou, vydávají zvuky, k některým můžete jít opravdu natěsno, na jiné si i sáhnout, dokonce i strčit ruku do exkrementu... prostě paráda. Občerstvení naprosto v pohodě, suvenýry za celkem normální ceny, tetování, velké hřiště, kde se děti vyřádí. Určitě jsem na něco zapomněla, ale možná (v případě další návštěvy) udělám příště samostatný článek. 

Z DinoParku, pokud jste přišli ze zoo, můžete potom projít turniketem zase zpátky. Ano, jsou tu turnikety, takže důrazně doporučuji vstupenku neztratit, jinak jste v pytlíku. Pro konkrétní ceny, podrobnější a aktuální informace mrkněte na oba dva weby, ať jste před výletem v obraze. Za nás velké doporučení parku právě proto, že to bylo něco nového, osvěžujícího a fascinujícího. Zoo rozhodně nemůže konkurovat té v Jihlavě, která stále zůstává topkou. Botanická zahrada je rozhodně nádherně udělaná, vše dokonale popsané, ale mrňouskové se vám tam unudí do bezvědomí.

Máte tip na zoologickou zahradu, rodinný park či zábavní centrum? Bereme! Zároveň hledáme na léto tipy kam se vrtnout - ubytování, jídlo, zábava, výlet, cokoli - v oblasti Jihlavy a Vyškova. Předem děkujeme a těšíme se u dalšího článku na viděnou!

Fotografie nekopírovat, nestahovat, nešířit bez mého souhlasu.

Edit: Vyzkoušeno parkování v ulici Nad Zoo (sídliště Vinice) a upřímně... masakr. Pokud chcete jít jen do Dinoparku, doporučuji jet ráno. V poledne a dál to bude chtít x pokusů, pořádnou dávku štěstí a řidičského umu, aby se vám podařilo na sídlišti zaparkovat, protože větší parkoviště jako takové tu není!

Edit 5/2022: Toalety prošly rekonstrukcí, značení nikoli, nicméně pokud začínáte nahoře v Dinoparku, jděte potom do zoo východem s velkou bránou, ne nenápadným turniketem. Tím totiž vejdete do botanické zahrady a budete rozčarovaní, neboť zatraceně dlouho nenarazíte na žádnou zvířenu. Průchod do zoo, který je kousek nad hřištěm s pískovišti, je přímo do zoo a tam už na vás čeká jinačí dobrodružství. Od sepsání recenze už jsme v zoo byli několikrát a pokaždé spokojenost veliká, byť byla první návštěva s nádechem hořkosti, nevzdali jsme to a dali zoo ještě šanci. Dobře jsme udělali. Není to Jihlava, ale zábava se tu rozhodně užije a pokaždé objevíme něco nového, protože těch cest je spousta a orientace je masakr ;-)




2 komentáře:

  1. V Plzni jsme byli, akorát bylo zrovna vedro k zalknutí, takže vopruz. U nás to zachránil hrošík a volně pobíhající opičky 😀.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vedro je prostě zabíják - často říkám, že moje provozní teplota je 18-22 stupňů :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)