středa 1. září 2021

Tip na výlet #10 - Černé jezero

Šumava je hit tohoto léta!

Dobrá - dnešní příspěvek trochu popírá naši snahu vyhýbat se frekventovaným místům. Na Černém jezeře totiž rozhodně nebudete sami. Nebo pokud víte kdy, rozhodně se hlásíme o tip! Vyrazili jsme dopoledne a tedy... to byl šrumec!

V první řadě se postavte před zásadní dilema: Chcete jít krpál nahoru, nebo chcete chvíli čekat na volné místo na parkovišti? Na Špičáckém sedle je totiž parkoviště, ale je malé. V srpnu 2021 byla velká část zatarasena (bylo tam složené vytěžené dřevo a otáčel se tam autobus) a pro auta tak zbylo jen pár míst, což trochu komplikovalo situaci. 

Otrlejší a zdatnější pěší turisté či cyklisté zaparkovali na prostornějším parkovišti pod kopcem a šli trasu delší včetně onoho kopce. My jsme se rozhodli chvíli, kterou bychom funěli nahoru, strávit raději ve frontě. Vyplatilo se. 

Parkovné stovka na den, pokud se nepletu, a hurá vyrazit! Z parkoviště jezdí i Vláček Šumavláček - trasu Špičák "Sedlo" - Černé jezero a zpět plus v některé časy jede až do Železné Rudy. Vše zjistíte na webu! My jsme k jezeru šli pěšky. Nemáme krokoměr ani jinou chytrou aplikaci nebo udělátko, takže spoléháme na ukazatele a internet, kde se uvádí, že trasa ze Špičáku "Sedlo" k Černému jezeru je 3,5 kilometru. 

Jde se po asfaltu, takže kočárek, kárka, koloběžka, kolo, klidně i nějaké to odrážedlo se dá krásně zvládnout. Nějaké stoupání tu je, ale nic extrémního či dramatického, co by mě stálo plíce. Převážná část trasy navíc vede lesem, čili ve stínu!

Občerstvení a toalety jsme využili na parkovišti (WC zdarma). U jezera sice prodával pán zmrzliny/nanuky, ale toaletu jsem nikde nezahlédla. Podle všeho se od jezera dá pokračovat ještě dál k nějakému vodopádu, ale cesta vypadala nejen strmě, ale i plná kořenů a kamenů a to jsme neriskovali.

Jako správní masňáci jsme se dolů vezli vláčkem - mrně do pěti let zdarma a zážitek k tomu! Nevím, zda je výhled na mrtvé stromy nad jezerem krásný nebo spíše smutný. Jeden by řekl "Příroda". Je to, jak to je. Každopádně místo je to kouzelné, i když je tu celkem dost lidí, čímž není prostor pro klidné rozjímání a kochání se. Nešlo však o žádný extrém a umím si představit, že třeba k večeru nebo někdy ráno je tam krásně, ticho, i když asi chladno. Přece jen jste 1008 metrů nad mořem!

Proč je Černé jezero tak fascinující nebo pozornosti hodné? Podle všeho jde o největší ledovcové jezero v České republice a mimo to i o největší jezero jako takové (které nevzniklo činností člověka) u nás. Máte nějakou pěší vzdálenost, která je pro vás hraniční? Láká vás Šumava? Kde to máte nejraději a kde naopak vůbec? Kde dobře vaří? Platí zákaz šíření fotografií bez souhlasu!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)