středa 29. září 2021

Tip na výlet #13 - Ballymotte

Ždibec Irska nedaleko Nalžovských hor!

Za dnešní tip může opět náhoda. Sbíráme do turistického deníčku turistické vizitky - takže mi došlo, že celou dobu používám špatný výraz. Známky jsou podle všeho dřevěná kolečka a vizitky jsou obdélníkové samolepky! Čímž se omlouvám za mystifikaci v předchozích tipech! Nicméně: Kupovali jsme turistickou vizitku na hradu Rabí a narazili jsme tam na jednu s místem, které jsme vůbec neznali. A protože žijeme v tobě internetové, jali jsme se využít Google a plán na další den byl na světě!


Někde se píše Ballymote, jinde Ballymotte. Na oficiální "ceduli" stojí varianta s dvěma T, takže se jí budeme držet. V první řadě se sluší říct, že jde o umělou zříceninu. Tu si nechal podle dostupných informací postavit aristokrat Ludvík Taaffe (některé zdroje uvádí, že Eduard, ale na tom nejspíš absolutně nesejde) a jde o repliku jejich rodového sídla v obci Carlingford v hrabství Louth v Irsku. Nachází se nad městečkem Nalžovské hory, kde od roku 1769 Taaffům patřil i místní zámek Nalžovy, který je momentálně zavřený, chátrá a podle všeho je nabízen k prodeji.



Najít ke zřícenině cestu je nepatrně oříšek, protože značení... jak bych vám to řekla slušně... neexistuje! Děda našel tip: Jeli jsme do obce Nalžovské hory, kde jsme odbočili na obec Zahrádky, před kterou v lese hledejte vhodné místo k zaparkování a příslušnou cestu. Hodím vám sem fotografii turistické mapky, kterou jsme se řídili my, a našli jsme. Jde se po modré turistické značce, ani ne kilometr. Lesem, v klidu - s kočárkem a odrážedlem určitě ne, pěšky hravě - prostě lesní cesty - někde širší, jindy užší, kameny, kořeny - modré značení jakž takž.


Cestou potkáte dokonce dvě kamenné "sochy" - želvu a draka. Lidi naopak nepotkáte skoro žádné a navíc jste celou dobu procházky nádherně ve stínu! K vidění jsou brána a torza tří věží. Vstup je zdarma a celá procházka vám zabere přibližně hodinku, Parkování rovněž zdarma, občerstvení cestou nepotkáte, pokud na něco nenarazíte v lese, takže si klidně udělejte piknik!

Jak to máte s hrady, zámky a zříceninami? Kde je vám nejlépe? Které z nich vyhledáváte? Které vás naopak neberou vůbec? Máte tip na méně známé? Platí zákaz šíření fotografií bez souhlasu. 



 



2 komentáře:

  1. Hrady a zámky mě neba, zříceniny miluju. Nejvíc asi kousek za hranicemi Oybin, to je vážně pecka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že ty zříceniny mám taky nějak raději. Atmosféra v nich je úplně odlišná a Oybin si píšu! ;-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)