Pojďme jíst!
Tady se omlouvám za malou mystifikaci. Samozřejmě, že z kuchařky, kterou právě teď držím, se nenajíte. Jistě, můžete si k prohlížení fotografií a pročítání ingrediencí vzít do ruky chleba, nicméně si nemyslím, že to nějak kvalitně uspokojí vaše chuťové buňky. Správný nadpis by tedy měl znít: Pojďme vařit!
Vydejte se s Radkem Pálkou na procházku
šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná
údolí a pastviny. Čeká tam na vás houbová polévka, hovězí líčka na pivu, škvarkové
brambory, marinovaný lín nebo sladký povidloň. A nejen to. Poznejte všechny
krásy Šumavy – NA TALÍŘI!
Kuchyně Šumavy je jednoduchá, v mnohém úsporná a
celkem pochopitelně ji ovlivnily nejen sousední jižní Čechy, odkud na Šumavu přišly
hlavně ryby, ale především kuchyně rakouská a německá. Maso se na Šumavě
servírovalo výjimečně, většinou v neděli a ve svátky, v týdnu si
zdejší rodiny chalupářů vystačily s hutnějšími polévkami jako kulajda či
bramboračka a jídly z jich zmiňovaných brambor, zelí a hub.
Co recept, to dvoustrana – na jedné je krásná velkoformátová fotografie z dílny Lucie Chramostové a na druhé je tedy název receptu, krátké slovo autora na jeden až dva odstavečky, ingredience na čtyři porce a samotný postup. Kvalitu knihy pozvedává i zvolený papír. Řeknete si, že je to prkotina, ale silnější listy jdou krásně otáčet a matný povrch neháže odlesky, takže i když vám do kuchyně nebo při prohlížení svítí na stránky slunce, není to lesklé a otravné.
Já vím, že vy to víte, ale pro jistotu: Srnka není manželka od jelena. K jelenovi patří laň, srnka naopak tvoří pár se srncem a spolu mají malé srnečky. Jelen s laní plodí zase koloušky. Rozdíl mezi laní a srnou poznáte na první pohled, a to díky bílému zrcátku na zadnici srnek, které vídáte na polích u lesa. Rozdíl mezi srnou a laní není jen ve velikosti, ale i ve způsobu života a v potravě. Jelení zvěř žila původně v bezlesých oblastech, srnčí naopak v hustých lesích. Jelen váží až 200 kg, laň o něco méně, zatímco srnec a srna jen něco přes 20 kg.
Celá Šumavská kuchařka působí propracovaným a až luxusním dojmem. Máte-li doma milovníka Šumavy, který rád koštuje i zdejší kuchyni a sám není typ, který by připálil i čaj, rýsuje se tu vhodný tip na dárek. Nebojte se, jsou tu jídla, která zvládne i začátečník. Nejde o nic překombinovaného nebo kostku ve skluzu, u které není jasné, co je co a navíc se z naservírované porce ani nenajíte. Ne, Radek Pálka přináší jídla rustikální, s úctou k tradici i k surovinám - žádná komerční rychlokvaška razící některý z diskutabilních aktuálních módních trendů.
Počet stran:
136
Fotografie: Lucie
Chramostová
Knihu vydalo nakladatelství Grada 1. 7. 2022 a zakoupit ji můžete přímo u vydavatele na webu grada.cz a věděli jste, že ke každému nákupu u Grady si můžete z dárkové nabídky vybrat knihy (pokud kupujete ebooky, tak potom ebooky) ve stejné hodnotě, jakou jste naházeli do košíku? Mně to většinou vychází tak, že objednám pět knih a pět jich vybírám jako dárky – aktuální nabídku (pravidelně ji obměňují) najdete vždy tady! Navíc se vyplatí sledovat jejich Instagram nebo facebook, protože velice často mají slevy (25, ale i 30%) na celý sortiment či jeho část! Konec reklamního okénka :-P
Žádné komentáře:
Okomentovat
Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)