neděle 1. ledna 2023

Recenze - K. Schaler: Královská vánoční pohádka


Sváteční kýč jak bič!

Pojďme si na férovku říct, že letošní Vánoce s horečkami a zvracením nestály za moc. A proto to blinkání vyměníme za blikání světýlek a horečky za horkou čokoládu. Bylo by krásné, kdyby to šlo takhle snadno, že jo? No, takže my zatím kolektivně dobereme antibiotika a budeme se modlit, aby na ten moribundus konečně zabraly, a pro vás tu mám recenzi na jednu sladkou baronetku!

Kouzelné městečko, hrad jako z pohádky, královský ples a pohledný princ, to je to poslední, co by newyorská reportérka Kaylie Karlyleová čekala, když zamířila za pracovním úkolem do Evropy. Až na místě ji čekalo překvapení: cílem její výpravy se stal malý státeček Tolvánie a hostitelem samotná královská rodina! Nejvíc ji ale zaskočila žádost svérázné panovnice Isabelly: má pro její vnučku, princezničku Annu, napsat vánoční pohádku. A ještě k tomu musí Kaylie snášet nerudného prince Alexandra, který dostal od královny za úkol seznámit cizinku s rodinnými svátečními zvyky. Jediné, na čem se americká investigativní reportérka a tolvánský princ aspoň trochu shodnou, je to, že si na všechnu tu pompu kolem Vánoc nepotrpí. A co se stane, když Kaylie nevědomky odhalí temné a přísně střežené tajemství královské koruny? Dokáže kouzlo Vánoc překonat všechny rozpory a přinést šťastný konec všem?

První polovina knihy je nádherně čtivá a příjemná. Příběh není nijak překvapivý, anotace prozrazuje základní směr a od toho Karen Schaler nijak neupustí. Ve druhé polovině už je ale znát jistá násilnost či lépe řečeno snaha nahustit do nás maximální možnou míru vánočních tradic po kupě a vzniká nám tak celkem zásadní negativum.

Čeho je moc, toho je příliš. Karen Schaler psát umí. Nadchla mě Vánočním táborem, který zatím mezi jejími knihami jednoznačně vede, a neurazila ani Láskou k Vánocům. Můžu tedy s klidem říct, že mi její styl sedí. Jdou jí charaktery postav, stejně jako atmosféra a kouzlo zvoleného místa, ze kterého dokáže vytřískat naprosté maximum. Jenomže už neumí vychytat míru, kdy je toho vánočního kýče a marastu moc a čtenáři tím začne notně lézt na nervy.

Dalším potencionálním kamenem úrazu Královské vánoční pohádky je její pomalost. Takhle – já mám ráda slowburn (anglický výraz pro pomalé romance) příběhy, kdy se netlačí na pilu, děj si plyne hezky zvolna a netlačí se na pilu. Leč i tady platí, že všeho s mírou. Aby kniha končila v momentě, kdy jiné jsou sotva ve třetině, to sice má své kouzlo, nicméně zrovna u něžné romantiky bych čekala trošku víc.

Ano, kdo rád lovestory na něžné až křehké vlně okořeněnou ne erotikou, ale vánočním kouzlem, ten si rozhodně přijde na své a spokojeně si pošušňá. Kdo by nechtěl na procházku zasněženým vánočně nazdobeným městečkem po boku prince, který má v očích smutek, trousí spoustu sarkasmů, ale přitom je fešák a má své kouzlo? A být navíc ubytovaní na hradě? Já bych to brala hned. Takže mi přijde škoda, že toho z mého pohledu Karen Schaler nevytřískala víc, pokud by vychytala správnou míru. Na jednu rodinu, byť královskou, bylo těch tradic jednoduše nereálně moc a pod jejich tíhou se nepatrně vytratilo kouzlo celého příběhu.

I tak je Královská vánoční pohádka nadmíru čtivá a ukazuje, že nejen prací živ je člověk a překopat priority nebo minimálně otevřít oči vám může i úplná maličkost. Pro milovníky vánoční tématiky a sladkostí všeho druhu jde tedy o vydařený kousek. Grinchové by měli dát raději ruce pryč, protože reálně hrozí, že je vánoční kouzlo utluče do bezvědomí – nadsázka. Lehkou pachuť zachraňují dialogy, královna, malá princezna a chybět nesmí ani pes. Vždyť říkám, že je to sladké až na půdu. Tak to zajezte chlebíčkem. Já si pošmákla, i když s pár výhradami! Čtenář lačnící po romantické kýčovité pohádce si bude mlaskat neméně spokojeně.

Vydání: říjen 2022 (rok vydání originálu 2021)

Počet stran: 304

Překlad: Dana Chodilová

Protože horlivě podporuji nakupování knih přímo u vydavatelů, tady máte odkaz na eshop Baronetu, kde můžete pořídit jak ebook, tak klasickou knihu za výhodnější cenu!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)