úterý 17. ledna 2023

Recenze - M. Moreland: Svatba o Vánocích


Návrat nebo pokračování?

Často říkáme, že když něco funguje, máme se toho držet. Ale platí to i pro autory romancí? Aneb když vám někteří hrdinové přirostou k srdci, neriskujete, pokud v jejich příbězích neustále pokračujete? Není snad lepší rozloučit se s nimi včas a se ctí? A co teprve, pokud přidáte další generaci?

Kouzelné Povinná četba pro všechny fanynky a fanoušky série Vested Interest! První ochutnávka příběhů hrdinů z nové generace BAM. Pro Braydena Rileyho a Addison Ridgeovou je to svatba snů: vzít si lásku svého života mezi svými nejbližšími a nejdražšími v nejsvátečnějším období roku. Co může být romantičtějšího než svatba o Vánocích? Všude panuje láska a pohoda… Opravdu? Slídivá družička, potměšilý host a otec, který se nemůže smířit s odchodem dcery – to jsou zádrhele této neobvyklé svatby. A pak je tu ještě jedno vánoční tajemství, které nečekal dokonce ani Santa Claus. Když se k tomu všemu o svátcích přidá ještě sněhová bouře, jedna věc začíná být jasná: Vánoce už nikdy nebudou jako dřív… 

Po chlapcích se série BAM se mi samozřejmě stýská, nebudu lhát. Všechno to byli fešáci jako věšáci (Sandy, Van, Halton, Reid a další). Každý měl jiný osud, jiné problémy a k sobě jinou partnerku (Sandy partnera). Jejich příběhy jsem hltala a loučení bylo obtížné. Přesto ve mně hrklo, když jsem zjistila, že Melanie Moreland pokračuje. A jde na to od lesa. Nebo tak, jak se vlastně docela nabízí. Naši milovaní zestárli, jejich potomstvo dospělo a přišel čas podívat se i na jejich osudy. Ale nebude to už moc? Nestálo by za to začít něco úplně jiného?

Svatba o Vánocích se dá vnímat ve dvou rovinách. Buď je to závěrečný díl série Vested Interest, nebo první díl série ABC Corp. Nechám to na vás. Já osobně to beru jako takový můstek mezi oběma. Musím rovněž přiznat, že obálka se mi dvakrát nelíbí. Obrázek je divně deformovaný a tuctový (nutno říct, že je stejný jako v originále a fakt se nepovedl). Příběh za ním ukrytý už je na tom lépe, i když je notně přeslazený. Nechybí nic z toho, co máme od Melanie Moreland rádi – skvělá atmosféra, příjemné dialogy, jemná erotika.

Ze začátku je decentně složitá orientace v tom, kdo patří ke komu. Přece jen tu máme dvě propojené série (Kontrakt a Vested Interest) a přidáváme k nim třetí. To by bylo, aby v tom nepanoval jemný chaos. Zároveň je Svatba o Vánocích takovým odrazovým schůdkem ke knize Grace, moje spása, což už by měl být plnohodnotný příběh a ne taková kratší spíše povídková záležitost. Zatím jsem tedy jemně na rozpacích. Dílem se na novou sérii těším a dílem se nepatrně obávám.

Styl psaní Melanie Moreland mi ovšem vyhovuje, takže nejsem skeptická, spíš opatrná. Pokud chcete do série skočit Svatbou o Vánocích, úplně bych vám to nedoporučovala. Ze jmen a vzájemných vztahů budete rozpačití a upřímně, Melanie má spoustu jednorázovek (např. Vytočenej na Maxx, Struny srdce), na kterých si můžete ověřit, zda vám její styl sedne, protože se ho vesměs drží. Až poté bych zvážila, zda se do série pustit a v tom případě začít Kontraktem, navázat Vested Interest a až posléze se vrhnout na ABC Corp.

Vydání: říjen 2022 (rok vydání originálu 2020)

Počet stran: 160

Překlad: Zuzana Selementová

Série: Vested Interest díl číslo 7.5, ABC Corp díl číslo 0.5

Protože horlivě podporuji nakupování knih přímo u vydavatelů, tady máte odkaz na eshop Baronetu, kde můžete pořídit jak ebook, tak klasickou knihu za výhodnější cenu!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)