pondělí 20. ledna 2014

Jihočeská kachna a pes domácí


Čtenáři původního blogu vědí, že vloni v říjnu jsme přišli o pejska, který s námi sdílel domácnost. Ačkoli většina z nás nový přírůstek nechtěla, tatínek si říct nedal a přivezl nám štěňátko... A tak se již čtyři měsíce pokoušíme o vzájemné soužití. Baruška je pěkné kvítko. Od chovatelky si přivezla nejen svrab v uších, ale i červíky... co červíky - pořádné červy. A zapomněla jsem na bolavou kyčel... na konci ledna jdeme na kontrolní rentgen. Mrně má nařízený klidový režim, nesmí na dlouhé procházky a skákat do výšek a z výšek... No... Zkuste jí to vysvětlit...

Nejenže skáče, co jí hrdlo ráčí, i když jí taťka do postele i na gauč udělal takové krásné náběhy, ještě ke všemu ani nepotřebuje chodit ven, protože po velkém domě lítá jako splašená. Hrací arsenál by jí mohlo závidět nejedno dítko. Je svrchovaným vládcem domácnosti. O všem má přehled, a pokud snad někdy není po jejím nebo někdo z nás odjede na delší dobu, dělá řádné schválnosti. Prostě miláček.

Není tajemstvím, že sbírám kachny... ani nevím, kde Barča přišla k té, se kterou si hraje, ale ona u toho má taktéž náležitý mimický výraz, kterým mi naznačuje, jak skončím, když se jí nebudu náležitě věnovat :)


Ač má hraček tři prd... prostě hodně! :D Nejoblíbenější jsou bačkory, pokud možno ještě navlečené na noze! Má dny, kdy si vyhraje sama a jindy se dožaduje pozornosti. Jak to vypadá? Chodí za mnou a hračkou mi naráží do lýtka. Nebo mě s ní šťouchá to holeně, když sedím v kanclu.


Co se týče venčení... Máme dvorek. Už když jsme si Barču přivezli, dokázala si říct, kdy chce čůrat... Druhá část byla maličko složitější. Pokud má svůj den, řekne si. Jestli se jí ale něco nelíbí, tak jsou hovínka "schovaná" pod gaučem nebo v ložnici pod postelí. Výprask nepomáhá... Ono trestejte něco, co má tři kila... Zvýšený hlas taky ne, Barča je flegmatik. Trošku to vyznívá, že je nepatrně panovačná, ale tak to není. Pes vnímá rodinu jako svou smečku, a když někdo chybí nebo se dlouho nevrací, pak je nesvůj a nervozita se u každého tvora projevuje jinak :)


Ačkoli názory na setrvání Barči u nás se lišily a pár dní trvalo, než skončila tichá domácnost, teď jsou všichni rádi, že ji máme. V domě bylo podivně smutno, když už tu Lucinka (předchozí pejsek) nebyla a ani venkovní hlídačka Sunny to nedokázala vynahradit. Je to moje láska, ale prostě nějaký mrňous doma chyběl. Když je tu Barušák, všechno je veselejší, sice komplikovanější, jenže jednoduchost pro nás není :) 


Omluvte nepatrně horší kvalitu fotografií, použila jsem mobil, fotoaparát byl daleko :) Většina majitelů psů vám řekne, že pes je jako dítě. Ano... Přidělává vám starosti. Jednou vychováváte vy jeho, jindy on vás. Učíte se od sebe navzájem. Máte strach, když onemocní. On k vám přimkne  a vycítí, když vás něco trápí. Dělá vám radost a činí váš život krásnějším a smysluplnějším :)





8 komentářů:

  1. Máš pravdu v tom, že život s mláďátkem je jaksi mohem pestřejší a adrenalinovější, než zaběhané pořádky dospěláků. Přináší denodenně řadu nečekaných, a leckdy i dost "náročných", zážitků... to tedy obecně..
    Noo, a vám k tomu tatínek navíc pořídil dosti raritní kousek. :-D
    Říkáš, že se učíte navzájem? Tak to jsem tedy moc zvědavá, zdali tě ta vaše supermodelka dokáže naučit, jak se správně naaranžovat před jakékoliv "fotografické" médium, a to bez výjimky při každé příležitosti.... :-D Že bychom si Kachničky užili častěji....
    Moc hezké obrázky... jen tam nějak nejsem schopna vidět ty "výhružky", vždyť se všude s tou kačenkou spíše mutlíkuje... o dobře, tak snad na té poslední to není až tak láskyplné.... ale celkově z toho dýchá víc ochranitelský postoj.... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano - přesně - mláďátko jakéhokoli živočišného druhu vnáší do života pestrost :D jen někdy je jí zase až moc! :D
      Inu - náš opičkokočkopes, zkráceně OKP, jak jí doma říkáme, je vskutku originál každým coulem! :D
      No, tak modelína ze mě nebude :D dyť mě znáš :D ale dobrá - mohu se pokusit na tom lehce zapracovat :D
      A výhrůžky? Ty foťák prostě zachytit nedokáže :D ona u toho totiž ještě většinou vrčí :D ale jedna chytrá příručka tvrdí, že to je jakési vyjádření spokojenosti při hraní a jindy hrozba... no kdo se v tom má vyznat? :D

      Vymazat
  2. No, skoro to vypadá, jako by tvůj pejsek byl moje děti, jen s tím rozdílem, že hovínka způsobně odkládají na záchod :D. Jinak je to to samé, radosti, strasti, vztekání, nadávání, mazlení, no však víš :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vím, vím :D je to hodně podobné :D:D a to mě na tom vážně fascinuje :) :)

      Vymazat
  3. Jj a pak že psi nejsou děti;-) přístup k nim je úplně stejnej, jen je můžeš odložit nebo zavřít do domu, když jdeš do práce;-) Ale stále pro ně hledáš hlídání, staráš se, aby dobře rostli, papali a byli spokojení. A když nejsou, tak ti to umí dát dost hlasitě nebo zubitě najevo;-) Tak to prostě je. A teď jen uvážít, jestli to za to stoí nebo ne. Já bych řekla, že... těžko říct, asi záleží na tom psovi, ale už bych si bez nich taky nedokázala život představit a když jednou doma nebyli a zůstali na letním bytě, tak to byla strašně velká změna;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JSOU - jednoznačně! a kdo nikdy neměl psa si stejně bude myslet svoje, ale což :D zubitě.. :D jooo! :D teď mi tady zrovna ohlodává tepláky, protože píšu, místo abych házela hračku... mamce ležela celou noc na prsou, aby jí nikam neutekla, neb tu se mnou byla večer sama a asi se jí to nelíbilo :D primadona jedna :D

      přesně... jak si jednou zvykneš, že se ti někdo motá pod nohy, škemrá jídlo, okusuje ti pantofle, utiskuje postel... je doma smutno, když tam najednou není :)

      Vymazat
  4. Nachádzam v Barčinom správaní mnoho z mojich detí a hlavne v tom hlasnom dávaní najavo čohokoľvek, lietaní po dome a totálnom ignorovaní pravidiel.
    Tak neviem, radili mi kúpiť deťom psa, aby sa upokojili. Ale zatiaľ to tipujem na besnú trojku, rútiacu sa s divým revom domom a mňa, schovanú v tmavom kúte, neprítomne sledujúc imaginárne škvrny.
    nad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. noooo - jako... to by byla výzva! :D dvojčata a temperamentní psisko? kámen by nezůstal na kameni, látka na látce a dům by zbořili :D společnými silami! :D:D tak ti nevím :D co zkusit pro začátek morče? :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)