středa 22. ledna 2014

Střípek třetí


Posledně jsme navštívily observatoř, teď sejdeme ten parádní kopec dolů a nakoukneme do námořního muzea. Má totiž vstup zdarma, tak bylo hloupé toho nevyužít.


The National Maritime Museum  - Národní námořní museum v Londýnské části (obvodu) Greenwich má být největším museem námořnictví ve Velké Británii. Ještě než vejdete dovnitř, zaujme vás obří loď v láhvi. Podle štítku, který u ní byl umístěn, je jejím autorem (autorkou) Yinka Shonibare, měřítko 1:30 a jedná se o Nelsonovu vlajkou loď jménem Victoria a je to největší loď v láhvi na světě. Sice byla zamlžená, ale na kráse jí to neubralo...




Museum jako takové je spíš pro kluky. Nevím, jak Wixie, ale mně moc neoslovilo. Jako ano - jsou tam zajímavé věci, poutavé, ale chybělo nadšení :)


Byla jsem přistižena, když jsem šlapala po Evropě - ještě mám jeden záběr, kdy se pokouším zašlápnout Berlin, ale bála jsem se, aby toto "gesto" nebylo špatně vyloženo, tak proto tu není a není ani na FB :)


Podíváme se na zoubek lvíčkům, kteří zdobí příď jakési lodi, která vzdáleně připomíná gondolu. Je stejně tak dlouhá, ale má vesla... Taťka říkal, že tím vozili královnu po Temži... No tak mu budeme věřit :)


Expozice nás provádějí výpravami, objevy, nechybí modely lodí, obrazy, oblečení...


Máte také možnost postavit se na příď a vyzkoušet si, co vidí námořní kapitán... nám se z toho tedy dělalo notně šoufl :)


V obchůdku s všemožnými upomínkovými předměty a serepetičkami všeho druhu jsme se ale přesvědčily o jednom:


A než se vrátíme do centra samotného Londýna, zastavíme se u jedné velice krásné plachetnice. Dá se vstoupit i na palubu, ale první, co vás odradí je fronta a druhé může být cena (13,5 Liber). Představuji vám Cutty Sark... Byla prý nejrychlejší plachetnicí na světě. Více o Cutty Sark si můžete přečíst v reportáži České televize :)




Loučíme se s vámi a příští týden se těšíme na viděnou u čtvrtého dílku, který bude rozdělen na několik částí... Proč? Inu, protože do jedné se to všechno nevejde, neboť navštívíme místo, na které jsme se velice těšily a které úzce souvisí s naší tvorbou coby autorek HP FF :)



8 komentářů:

  1. Inu ze mě by asi taky nebyl kdovíjaký námořník;-) Ale že kachničky vládnou světu, to jsme věděly přece už dávno! Díky za další reportáž;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že je nás víc, holt mi radši zůstaneme na pevnině :D :D Kachny jsou nezastavitelné! :D díky za komentík ♥

      Vymazat
  2. Nic proti vodě, mám ji ráda - ale pobyt na lodi mi jaksi dobře nedělá, zejména na moři - tudíž ani ze me nejspíš nebude epigon admirála Nelsona. Noo, a z toho volně vyplývá, že mne neberou ani lodě jako takové... i když ěkteré ty obrázky jsou fakt pěkné... ale stačí obrázky. :-D
    Kachny jsou jako celosvětový pokrok???
    Díky za dílek a už se móóóc těším na pokráčko.... doufám, že nebudeš skoupá na doprovodné slovo... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znamenám si, že námořní tým z nás tedy opravdu nebude - co se dá dělat :D Nelson promine :D Jestli jsou kachny pokrok, to nejsem schopná objektivně posoudit, ale určitě expandují do celého světa. Nebo se o to alespoň pokouší :D
      Mohu slíbit, že u dalších dílků skutečně skoupá nebudu :) ono tady nebylo ani tolik co psát, protože to člověk tolik neprožíval. Což o minimálně dalších třech dílčích rozhodně říct nemůžu, neboť ty jsme s Milly prožívaly hodně a čerpat z toho budeme - tedy já určitě - ještě jak dlouho :) :) :) ♥

      Vymazat
  3. Nuž ja sa rada pozriem do sveta, ale námorné múzeum neoslovilo ani mňa.
    Zato kachna!!! Vládne svetu, to je jasné :D:D:D
    Videla si už tieto zábery?
    http://www.throng.co.nz/2011/02/dont-be-fooled-its-a-very-big-duck/
    Na budúci dielik sa tešíím :D
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tahle kachňa cestuje po celém světě - nejradši mám ten záběr, jak proplouvá pod zvednutým Tower Bridge! :) :) je božská :) Kachny jsou originální, vkusné, zcestovalé, světaznalé a exhibicionistky! :D :D A vítám do party dalšího nenámořníka - asi budeme speciální pozemní posádka! :D

      Vymazat
  4. Ať žijí kachny! :D Tak šlapat po Evropě a Berlíně se ti zachtělo? A co třeba takhle udělat patou pořádný ďolík u Jablonce a strouhou přivést slanou vodu třeba odněkud z jihu, aby jsme měli to moře blíž, to tě nenapadlo? Takhle promarnit šanci :-D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kachny jsou nejlepší!! :D A kruci! Tak to jsem vážně nedomyslela :( Ale je ti jasný, že to ještě můžu napravit? Určitě je někde podobná mapa a až se k ní dostanu, tak to udělám! Jen si nejsem úplně jistá, jestli na slepý mapě (jakože bez popisků, protože Berlín byl jediné napsané město v Evropě) trefím Jablonec! :D :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)