pátek 21. února 2014

PACIFIC RIM


Oprášíme filmotéku. Dnes se podíváme na zoubek filmu z loňského roku, který zaujal svým námětem a recenzí v časopise Pevnost. Jak dopadlo shlédnutí?

Varování - Recenze může obsahovat spoilery!





PACIFIC RIM - ÚTOK NA ZEMI

rok výroby: 2013

délka: 132 minut

žánr: sci-fi, akční, dobrodružný

režie: Guillermo del Toro

hrají: Charlie Hunam, Idris Elba, Rinko Kikuči, Charlie Day, Robert Kazinsky a další

Hodnocení na ČSFD.cz 65%

Trailer s českými titulky:


Oficiální text distributora:

Z moře se vynoří obrovské příšery Kaiju a pustí se do války s lidstvem, která si vyžádá milióny životů a lidstvo na roky zatíží. Pro boj s Kaiju byla vyvinuta speciální zbraň: masivní roboti zvaní Jaegers, kteří jsou simultánně ovládáni dvěma piloty, jejichž mozky jsou propojeny neurálním mostem. Jenže i tihle roboti se tváří v tvář nezničitelným Kaiju zdají být téměř bezmocní. Na pokraji porážky nakonec síly bránící lidstvo nemají jinou možnost než obrátit svoji naději směrem ke dvěma nečekaným hrdinům: bývalému pilotovi (Charlie Hunnam) a nezkušenému nováčkovi (Rinko Kikuchi), kteří se dají dohromady, aby společně řídili slavného, nicméně zároveň zjevně zastaralého Jaegera. Společně budou čelit hrozící apokalypse jako poslední naděje lidstva.



Vendi recenzent amatér:

Guillermo je můj oblíbenec. Ujal se Hellboye, skvěle podal Faunův labyrint a podílel se na scénářích ke všem třem dílům Hobita. A i tohle dílo mi udělalo velkou radost. Zbožňuji akční záležitosti, kde nemusím nad ničím dumat, nic řešit a jen si vychutnávám "řežbu". Pacific Rim je skvělá podívaná a nebýt konce, byla by to jednička z hvězdičkou, takhle se mé hodnocení vyjádřené v procentech zastaví na krásných 80%.

Proč? Protože - lidi - romantika nemá v takovémto filmu co pohledávat! Ať si ji amíci strčí za klobouk!

Hlavní představitel Charlie Hunam je celkem ucházející sympatický mladík. Znát ho můžete například ze seriálu Zákon gangu (Sons of Anarchy), měl dokonce hrát Christiana Graye v připravovaném zpracování Padesáti odstínů... já to ani nedořeknu - díky Bohu, že měl dostatek soudnosti a roli nakonec odmítl. Ano - hádáte správně - nemám tu sérii ráda - je trapná a zahltila náš knižní trh všemi možnými verzemi erotiky, přičemž číst se dá tak třetina a to možná. O tom jsem tu ale psát nechtěla :D

Charlie nepředvádí úplně nejhorší výkon, což se nedá říct o jeho herecké partnerce Rinko, která mi celý film lezla na nervy a ani odhalená pointa těsně před závěrem jí reputaci nezachránila. Idris před vámi sehraje takové divadlo, že nebudete vědět, jestli ho máte rádi nebo mu chcete nakopat zadek. Ale jo - měla jsem ho ráda, protože pro každý svůj krok měl celkem logické vysvětlení a správně argumenty. A když jsem o něco výše zmiňovala Hellboye, mihne se nám tu osobně. Ron Perlman si zahrál úžasného slizkého obchodníka s... se vším. 

V záložce zajímavosti na československé databázi jsem se právě dočetla, že místo Idrise E. měl být obsazen Tom Cruise. Děkuji Bohu podruhé, že k tomuto nedošlo! V takovém případě bych film obešla velkým obloukem! 

Závěrem můžu říct jen to, že pokud hledáte pohodový akční film a nejste přehnaně kritickým divákem, naopak si chcete dát nohy nahoru a v klidu se dívat, směle do něj! Zejména mužská část divácké populace bude schopná vyjmenovat sto a jeden nesmysl, nesrovnalost či nelogičnost, ale to by se nedalo koukat na nic. Takže - není to nic světoborného, ale k propadáku to má sakra daleko :)



4 komentáře:

  1. Díky za tip, o tomhle filmu jsem ještě neslyšela! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přišla jsem k němu náhodou :) a nebyla to špatná volba :)

      Vymazat
  2. Tu som celkom mimo. O filme som nepočula. Skúsim ho zaradiť do predlhého zoznamu : Čo robiť, až sa budem nudiť.
    Vďaka za obzory rozširujúcu recenziu :D
    nad

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)