pátek 21. března 2014

Rybiška měkká...


...slaďoušce nechutnala, ale není potřeba přehnaně lpět na detailech :D Tvoření této rubriky mne velice baví, a protože v kuchyni se nedá jen vařit, smažit či péci, ale i různě patlat, mám tu dnes jednu velice rychlou pomazánku :) A asi mi nebudete věřit, že ryby zrovna dvakrát nemusím, nebo ano? :)





Takže - připravíme si základní ingredience:

♠ 250g tvarohu... kostku, vaničku, váleček - co máte rádi - stejně tak nechám na vás, zda zvolíte tučný, polotučný či odtučněný - já mám odtučněný, protože mi prostě chutná
♠ jednu velkou plechovku tuňáka... v původním receptu byla varianta v oleji... nemám! Žíly jsem si nervala a vzala dvě malé plechovčičky tuňáka RioMare ve vlastní šťávě
♠ plnotučná horčice
♠ cibule - dle chuti - připravila jsem si malou červenou a půlku bílé, která mamce z něčeho zbyla. Nakonec stačila jen ta malá červená. Osobně mám ráda víc cibule, ale chtěl ochutnat i taťka, takže jsem dala míň
♠ koření - sůl, pepř. Pokud se vám zdá, že nevidíte sůl, vidíte správně - nesolila jsem, nebylo potřeba



Všechny výše uvedené přísady nandáme do mísy a... zamícháme! :) Použila jsem rovnou přepravku, ve které pomazánka poputuje do lednice. Konzistence může být nepatrně tekutější, není tam nic, co by ji "ztužilo", ale nikterak to nevadí, mazat se dá stále. Osolíme a opepříme dle chuti. Doporučuji dobře "scedit" rybičku, aby vám případná šťáva nebo olej konzistenci ještě víc nezředily. Přidávala jsem ještě jednu lžičku hořčice (takže tam byly celkem dvě).

PS: Všimněte si avizované konzistence a vzhledu tuňáka na plechovce. Připadá vám tak elegantní, jak slibují? Mně teda ne :)


Smícháno, ochutnáno, dochuceno... připraveno ke konzumaci. Kritický tatínek prohlásil, že na jeho vkus je to tekutější, ale dobré :) Nemusím ryby... poslední rok mě mamka snaží navnadit na druhy, které nemají kosti, abych nemohla remcat, že mě to nebaví "obírat". Sama sobě jsem pak dala za výzvu poznávat nové chutě a zkoušet. Takže by to vlastně mohlo patřit i do rubriky Life Challenges :D


A zde již ukázka závěrečné prezentace :) na celozrnné housce ve tvaru kosočtverce :) Druhý den byla na čerstvě upečeném domácím chlebíku. Přeji vám dobrou chuť a těším se na viděnou u dalšího receptu :)



12 komentářů:

  1. Mohu nabídnout svoji, lehce modifikovanou variantu? Místo tvarohu používám pomazánkové máslo bez příchuti - pouze v takovém množství, aby nepřebilo rybišky a navíc ještě najemno nastrouhanou sterilizovanou okurku. Tuňáka nechám na cedníku okapávat nejméně hodinu až dvě a totéž, byť v kratší časové verzi, provedu s nastrouhanými okurčičkami.
    Protože v tom pomazánkovém je méně tekutiny, než v tvarohu, tak moje varianta není tak řídká....
    Ilustrační foto na obalech potravin? Skoro vždycky vypadá úplně jinak, než obsah....na to už jsi přece musela přijít dávno... :-D
    U nás je ještě oblíbený těstovinový salát tuňákem .... kdybys měla zájem, pošlu receptík....

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jééé - komentář! Já už si začínala myslet, že komentující čtenáři zemřeli :):)
      Nemít teď plnou hlavu práce, začala bych zvažovat výrazné omezení příspěvků ve virtuálním světě... no nic :D zpátky na stromy - totiž k receptíku - tady nám vyvstává maličký problém, neboť já a pomazánkové máslo jsme nepřátelé na život a na smrt :) Nemám ho ráda, fakt ne :) A ani tvarohové pomazánky, až se tedy divím, že tahle mi chutná :)
      Ovšem nápad s okapáním tuňáka je za hrošíka z kachničkou! :) a těstovinový salát můžu v neomezeném množství :) takže až ti to čas a nálada dovolí, sem s ním, smím-li prosit ♥ :)

      Smazat
  2. Sem jako opravdu sem?
    V průběhu tvorby může docházet k různým variacím, takže až je všechny vtělím do receptu, tak asi moc profikulinářsky vypadat nebude.... ale cítím jako svou povinnost upozornit na případné eventuality. :-D
    Máte v Sevíkově bylinkové zahrádce čerstvý estragon?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Kamkoli je ctěná libost :)

      estragon nemáme - disponuji čerstvou mátou, bazalkou, petrželí a pažitkou :)

      Smazat
  3. Já zas místo tvarohu dávám mazací sýr:-))
    Ajka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ale se sýrem by to vážně mohlo být dobré! :) děkuji, určitě vyzkouším :)

      Smazat
  4. Také dělám a také s tvarohem :-) když je, přidávám šnytlík. Jako rybí challenge doporučuji zkusit filety z hejka, my tedy kupujeme celé (kuchané) rybky, má to jen hlavní páteř a drobné kůstky u hřbetu, ale když ty jsi lenoch na zbavování kostí, tak oceníš filety :) je fakt moc dobrý!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. ne že bych byla lenoch na kosti... mně prostě vadí :) přijde mi to jako zbytečná ztráta času a pitvání a nimrání se v jídle, který si chci vychutnat :D :)

      Smazat
    2. to asi nikdy nepochopím :-D taky mě to nebaví, ale nedokážu si představit, že bych se kvůli tomu vzdala grilovaných makrel, ach :-D

      Smazat
    3. no dyť se jich nevzdávej :D já ti je nebetu a zůstanu si u tuňáka s lososem :D :D ti jsou bez kostí 8-)

      Smazat
    4. domluveno :-D (mi ten tvůj tuňák s lososem připomněli to sushi, brr :-D)

      Smazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)