pátek 14. března 2014

Spíchni si kaktus!


Než si začnete ťukat na čelo a myslet si cosi o mé příčetnosti, vězte, že mi nehrabe, nýbrž jsem se pokusila o nový výtvor z řady falešného patchworku, ke kterému mne přivedla Janinka a její mozkovna! A konkrétně k tomuto dílku potom skupina na facebooku pro podobné nadšence, kam se chodím kochat a tentokrát jsem se nechala i inspirovat! :)



A proč to patří do rubriky Life Challenges? Protože je to, byla a bude výzva. Alespoň pro mou osobu. Víte, zakládám si na své nezručnosti a nešikovnosti. I když mi to málokdo věří :) Třeba takový šicí stroj je pro mě (stejně jako pračka) věc na úrovni UFO :) Kouzlu "falešného pačvorku" jsem propadla velice snadno a rychle. Krabice se stužkami a polystyrénovými korpusy různých tvarů se zvětšuje a za chvíli se mi pod postel prostě nevejde :)

Na původním blogu se můžete podívat, jak jsem se vyřádila v oblasti vánoční výzdoby roku 2012. Případně je k dispozici i náhled na veskrze minimalistickou jarní výzdobu loňského roku. Letos se chystám na velikonoční vajíčka - snad na ně nedojde až v létě! :)

Nyní se vám představují... kaktusy. Jak už název dnešního příspěvku napověděl. Zde je vzor, ze kterého jsem vycházela při tvorbě růžové varianty. V případě té oranžové se jednalo o první hokus pokus metodou pokus-omyl na základně původní fotografie autorky. Sem tam je možno zahlédnout vykukující hlavičku špendlíku, ale nevadí, kaktusík dostal špejli a ujala se ho maminka :)


S tímto jsem spokojená o něco více, byť nedostatky jsou stále patrné, ale nejedná se o strojovou práci a dokonalost tedy není na místě. Dostal slušivý bílý květináček, ve kterém do té doby trůnil také falešný kaktus, ale umělohmotný.


A co na tvorbu tohoto kousku potřebujete? Polystyrenovou kuličku - má měla průměr 6 cm, taftové stužky (nebo jiné, ale s taftovými se mi pracuje nejlépe) vybraných barev. Autorkou byly doporučeny čtyři odstíny jedné barvy, aby se vytvořilo pěkné stínování, a jedna tmavě zelená. Přidáme dostatek špendlíků, ostré nůžky, náprstek a přibližně hodinku (možná dvě) času. Na dokončení potom špejli a lepidlo(nebo tavnou pistoli), případně kokosové či jiné vlákno a větší květináček, který vláknem vysteleme a vytvoření kaktus do něj uložíme. 

Kdo falešný patchwork ještě nezkoušel, pak u Janinky nalezne velkou řádku článků s podrobnými návody, které ho do tohoto tématu zasvětí lépe, než tento můj nicneříkající pokus o postup :)

Jak je patrné, v případě kaktusu, se nepoužívají tři špendlíky, ale pouze dva, neboť špička odstává, aby vytvořila požadovaný efekt. Já jsem ještě některé špendlíky, které po přidání další řady vyčuhovaly, vyndavala :)

Každý odstín se přidává po dvou řadách, a když se podíváte na růžový i oranžový výtvor made by me, můžete si všimnout následující skutečnosti:

U oranžového jsem stužky dávala stále stejně - čili každou řadu ve stejném směru jako byla předchozí. U růžového jsem měla k dispozici již detailnější fotografii autorky a tam se jednotlivé řady dávají... no a teď nemůžu najít správný výraz... prostě to vypadá jako artyčok :D



A protože se mamince líbil, zpracovala jsem poslední dvě malé kuličky, použila skleničky od svíček a výstelku z brandnooz boxu :) Nejsou dokonalé, ale jsou dělané s láskou a už mají své místo v kuchyni :)



6 komentářů:

  1. Kaktusky jsou roztomilé a vy s maminkou jste takové výzdobové nadšenkyně .... jsem přesvědčena o tom, že tito pichláčci nezůstanou jedináčky a opatříš jim ještě nějaké příbuzenstvo - byť třeba jinořádové, druhové a čeleďovité... :-D
    Pokud se zminuješ o kraslicích - zajisté si uvědomuješ, že svátek, kterému příslušejí, se s únavnou pravidelností opakuje rok co rok ... takže pokud se k jejich výrobě dostaneš přes hromady štěrku a budování domečků pro auta až v létě... příští rok jako když je najdeš. :-D
    No stress, tvorba pěkých dekorací má být příjemnou zábavou a ne čímsi otrockým pod práskajícím bičem neúprosného času.
    Tak mi teď blesklo hlavou ... jak by asi vypadala Sněhulka, pořízená touto technologií... měla bys skutečnou, a ne jen virtuální.... tomu teda já říkám Challenge. :-D Co ty na to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm... sovička... nedělala ji Janinka taky, že bych se inspirovala? :)
      Nebudou jedináčky, jen musím dokoupit koule :D chodeb tu máme hodně a místa taky :D
      Pravdaááá - Velikonoce jsou každý rok, takže i kdyby na kraslice došlo v létě, budou připraveny na příště - jsi poklad! :)
      no... čas je mrcha, je ho čím dál míň a nějak rychle zdrhá :D

      Vymazat
  2. Len sa nesmej, ona sa táto technika po našom volá artičoková technika. Nešitý patchwork je názov nový a myslím, že nevystihuje podstatu.
    Len si zakladaj na čom chceš, trebárs si založ klub, ale nešika rozhodne nie si :D:D:D
    Vyrobila si krásne dekorácie :D
    Už sa teším, čo zas upicháš nabudúce :D
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se nesměju! :) mám pocit, že jsem to někde viděla, že se to tak jmenuje, ale jistá jsem si nebyla :) nejsem nešika? sakra :D a já pořád tvrdím, že ano :D budu se nad tím muset hluboce a vážně zamyslet :D
      Taky se těším, do čeho se zase pustím, jen co bude energie :) díky

      Vymazat
  3. Kaktusy jsou náramně vyvedené, já se do tohohle odstávání pořád ne a ne pustit. A převelice děkuji za zmínění mé maličkosti :D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trošku jsem s tím odstáváním bojovala - vůbec nechápu, jak někdo docílí těch ostrých špiček, protože mě se moc nedařily :) Rádo se stalo, protože je mi velkou ctí se od tebe učit :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)