úterý 30. září 2014

Pletu rukama!


Že se obvykle plete nohama? Víte, ono není pletení jako pletení ☺



Jak začít... může za to Janinka! Protože mám dojem, že videjko mi na FB zdi vyskočilo právě od ní ♥

V první řadě vám sem nedám podrobný návod, neboť ten je od tvůrkyně tohoto nápadu zpracován na jejích stránkách a není v mých silách, ani dovednostech, vše podrobně popsat. Takže vás odkáži do patřičných míst:

1. autorka inspirativního videa Karin Ha, nevadí, že to není česky, ono se tam totiž nemluví a textu se dá vcelku porozumět nebo vypomůže překladač. Případně se mohu pokusit v komentářích pomoci já ☺

2. Janinka, která má s tímto způsobem pletení také zkušenosti, protože už má vyzkoušeno a velice se jí dařilo. To musím uznat.

3. A jak jsem se s tím popasovala já? Inu... půl roku mi trvalo, než jsem se dohrabala k pořízení materiálu. Obchod s vlnou (tedy před rokem tam ještě byl), mám dost z ruky, do města 20 km, nedá se tam zaparkovat, následuje minimálně 10 minut pěšky... Takže, po poradě s Janinkou, jsem v jednom eshopu koupila jednu ze silnějších vln a jedeme na to!

Zapnout notebook, připravit dvě klubka (v záloze je třetí, kdyby dvě nestačila) - jedno á 55 m, nůžky, ruce a víc netřeba... 

Skoro hodinu mi trvalo, než jsem i osvojila základní "chvaty". Jestli Janinka párala třikrát, tak já asi sedmkrát. Nakonec jsem na princip přišla a pak už to frčí jedna báseň. 

Jedna rada - vždycky alespoň jeden konec držte! Jak to pustíte oboje, páráte, protože se nedá přijít na to, kde to chytit! A když se vám to stane v polovině šály, následuje nepublikovatelný výčet sprostých slov☺


Ze začátku mi výsledek, který jsem před sebou viděla, přišel celkem nevalný, ale zdání klame, věřte mi...


Když jsem dojela do konce a měla ruce volné, běžela jsem na záchod :) Potom jsem se pustila do závěrečného spojování. Délku jsem průběžně zkoušela tak, aby se šála dala dvakrát otočit kolem mého krku. Mohla být o kousek kratší, ale to vychytám příště...


Složeno, hotovo... s výsledkem jsem spokojená cca na 95%. Zaprvé proto, že jsem stále přesvědčena o své nešikovnosti v oblasti ručních prací. Zadruhé proto, že je to prvotina a prostě je mi líto to celé vypárat a zatřetí je prostě jako já... velká a roztomilá 8-)

Ano, je tam vidět kupa nedostatků, ale víte co? Je to ruční práce, amatérská, nejsem dokonalá a ani být nechci :)


Speciálně pro vás vyzkoušeno s mou oblíbenou zimní vestou. Je mohutná, o tom žádná, krásně teploučká a veselá. Při  výběru vlny jsem vycházela z toho, že černá je nudná (mimochodem mám tři černá klubka v záloze), jednobarevná neonka by byla brutální, protože už takhle je ta šála obrovská, proto zvítězil neonový mix. Zkoušela jsem i plést jen z jednou vlnou (neb dle návodu pletete ze dvou klubek naráz), výsledek však není tak pěkný, takže mám v plánu zakoupit jemnější (rozumějte tenčí) vlnu a zkusit to s tou :) Pletení zdar, NAZDAR!

PS: Tak co? Líbí se vám? Vyzkoušíte? 


8 komentářů:

  1. Líbí, líbí, líbí! Děkuji ti za několikanásobnou reklamu :D. Jsem moc ráda, že jsem v tom párání a vypouštění nepublikovatelných slov nebyla sama :D. Je zvláštní, že z počátku to nevypadá nijak valně, ale když se dojde do konce, je to nakonec i koukatelné. A délku jsem pořád ještě nevychytala, říkám si, že ji příště udělám kratší a ono to nějak nikdy nevychází... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jehééé - to jsem ráda! :) Určitě si nebyla sama a dát ten slovník dohromady, třeba by jsme se jedna od druhé nějaká nová slovíčka přiučily :D Právě - ze začátku jsem si říkala, že určitě někde dělám chybu, protože to nevypadá nijak valně, ale zdání klame :)

      Vymazat
  2. Ahoj, šála je moc pěkná, ale já bych potřebovala vědět kolik klubíček musím mít a jaká délka klubíčka má být? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, díky :) Klubíčka jsem měla dvě (je to v úvodu) a v záloze pro jistotu třetí - délka byla 55 metrů (jedno klubko) a myslím, že ty dvě mi stačily - Janinka měla dvě po sto metrech, ale nedělala dvojitě, nýbrž rovnou po čtyřech :D

      Takže, abych se vymáčkla - dvě klubka silnější vlny á 50 metrů minimálně :)

      Vymazat
    2. Aha, promiň jsem si toho v tom úvodu nevšimla :) Takže když si objednám jedno klubko 100g/80m třeba modré a druhé klubko bílé taky 100g/80m tak mi to bude stačit? :)

      Vymazat
    3. V pořádku, nic se neděje ;-)

      Mělo by - vezmi taky v úvahu, že já jsem prostorově výraznější, takže ji mám delší, abych mi seděla :) V originálním videu autorka použila čtyři klubka á 40 metrů jedno, takže dvě klubka á 80 metrů musí stačit bohatě ;-)

      Vymazat
  3. Jasně tak ti moc děkuju :) Já to moc nechápala kolik si toho koupit právě.. abych neměla moc nebo málo :) Tak konečně vím.
    Jinak pleteš ještě? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :)

      Zkoušela jsem ještě černou. A v krabici mi ještě pár klubek zbylo, tak možná znovu zkusím :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)