úterý 13. ledna 2015

recenze - Penny Dreadful


Seriál, na který jsem narazila naprostou náhodou a jeho námětu jsem nemohla (ani nechtěla) odolat 

Penny Dreadful (u nás zatím nepřeloženo, na HBO ponechán originální název)



Režie: Juan Antonio Bayona, Coky Giedroyc, James Hawes, Dearbhla Walsh

Scénář: John Logan (podílel se na scénáři k bondovce Skyfall, k animáku Rango, k akčnímu Poslednímu samuraji, k velkofilmu Gladiátor a na triku má i filmy jako Sweeney Todd - režie Tim Burton, Letec - v hlavní roli Leonardo DiCaprio, Stroj času a další)

Hudba: Abel Korzeniowski (polský skladatel filmové, divadelní i orchestrální hudby)

Žánr: drama, horor

Počet dílů: první řada 8 dílů á cca 50 minut

Rok výroby: 2014

V hlavních rolích: Timothy Dalton, Eva Green, Josh Hartnett, Rory Kinnear, Helen McCrory, Harry Treadaway, Reeve Carney, Billie Piper a další

Další info o seriálu můžete najít na csfd.cz, serialzone.cz a hbo.cz

Trailer:
Nepodařilo se mi najít český, ani s českými titulky a důrazně varuji - není to nic pro slabé žaludky!


Obsah z československé filmové databáze:


Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou.


Vendi recenzent amatér:


Pro: 
+ námět sám o sobě je pro hororového fandu velkým lákadlem
+ Timothy Dalton
+ Londýn (byť se natáčelo především v Dublinu)

Proti:
- Eva Green
- Eva Green
- a ještě jednou Eva Green

Sledováno online na hbogo.cz, kde jsem si mohla zvolit mezi originální verzi s titulky nebo dabing. Protože jsem neměla náladu na čtení titulků, zkusila jsem dabing a navzdory nešvarům poslední doby byl tento konkrétní snesitelný. Nevím, jestli vám půjdou stránky spustit, ani v jaké podobě, mám k nim přístup, protože táta má přes Skylink předplacené HBO a HBO2.

A teď k seriálu samotnému... Je více než jasné, že nemám ráda Evu Green. Nesnášela jsem ji v 300: Vzestup říše. Neskutečně mě iritovala v Burtonových Temných stínech a korunu všemu nasadila v SinCity 2 (na recenzi se pracuje).

Pokud jste puritáni nebo nesnesete pohled na krev, ruce pryč, zpracování je totiž poněkud syrové... nebo surové? Oboje! Už od začátku trošku tušíme (pokud známe Draculu od Brama Stokera), odkud vítr fouká, ale platné nám to nic není. Autoři si s námi pěkně hrají a přidávají další postavy a malé dějové linie pro zpestření a rozšíření. Postupně přestáváme tušit, kdo je skutečný cíl. O koho jde a po kom jdou? Dokonce i motivy jednotlivých hrdinů nás matou.

Krátké shrnutí jednotlivých dílů:
1. slibný rozjezd
2. nový pohled na známé příběhy
3. krví se nešetří
4. puritánům vstup zakázán - přísně!
5. odkrýváme část minulosti
6. upíři jinak... úplně jinak... děsivě jinak
7. napětí a hororový náboj nabírá na obrátkách
8. finále... nečekaně... překvapující!

Tleskám tvůrcům za strašidelně napínavou podívanou, která obsáhla většinu příběhů z hororového světa. Především těch základních - Jack Rozparovač, Dracula, Van Helsing, Frankenstein, Dorian Gray a další. Rozsah osmi dílů je naprosto dostačující. Nic se nemá přehánět a natahování na vícero by způsobilo katastrofu. 

Uděluji 85% a s napětím očekávám druhou řadu!

2 komentáře:

  1. Kdo je Ewa Green? :-D :-D
    Mrtvolky a krev můžu, ale páč zrovna anglickým jazykem nevládnu, mám smolíka :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, na HodněBarevnýchObrázcích to běželo česky, já na to koukala taky česky a zrovna koukám, že i na netu se to dá najít v cz :) :) Takže: Don´t worry :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)