úterý 19. května 2015

recenze – Zloba - Královna černé magie

Každá pohádka má vícero verzí a už jen stěží dohledáme, která z nich je ta původní a pravdivá. V tom spočívá kouzlo pohádkových příběhů. Dnes se podíváme na vroubek Zlobě... nepozvané víle, která vyřkla krutou kletbu nad kolébkou princezny Růženky (v originále Aurora). 




Maleficent


Režie: Robert Stromberg

Scénář: Linda Woolverton na motivy povídky bratří Grimmů

Hudba: James Newton Howard
Žánr: fantasy, dobrodružný, romantický, rodinný
Délka: 97 minut

Rok výroby: 2014

Země původu: USA, Velká Británie

V hlavních rolích: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley, Brenton Thwaites, Imelda Staunton, Sam Riley, Juno Temple a další



Trailer - AJ s CZ titulky:


Anotace z československé filmové databáze:


Snímek Zloba – Královna černé magie vypráví dosud nezpracovaný příběh legendární zlé královny z klasického snímku společnosti Disney Šípková Růženka z roku 1959, a seznamuje diváky s její zradou, která nakonec způsobila, že se její kdysi čisté srdce proměnilo v kámen. Královna Zloba, hnaná touhou po pomstě a urputnou snahou udržet si trůn, uvrhne na novorozenou dcerku lidského krále, Auroru, krutou kletbu. Jak princezna roste, ocitá se přímo v samém středu narůstajícího konfliktu mezi lesním královstvím, které si zamilovala, a lidským královstvím, ze kterého pochází. Zloba si uvědomuje, že princezna může být klíčem k míru mezi oběma říšemi a je tak nucena k nemilosrdným činům, které oba světy navždy změní.



Vendi recenzent amatér:


Každý příběh má svůj rub a líc. Záleží jen na vypravěči, jak ho svým divákům podá. Disney sáhl po povídce bratří Grimmů a vznikla trochu jiná verze příběhu O Šípkové Růžence. Je lepší nebo horší než ten původní? Nebudu soudit. 

Ale jedno vám říct můžu, tohle má daleko k pohádce pro malé děti. K animovanému příběhu, kde dobro vítězí nad zlem. Scénáristé a režiséři si v posledních letech rádi berou na paškál novodobá pojetí známého a již stokrát omílaného. Ovšem tady... tady zcela výjimečně nešlápli vedle. 

Servíruje se nám vizuálně naprosto božská podívaná. Fantasy svět v čele s Angelinou Jolie, která se své role zhostila skvostně. Dokázala zahrát a znázornit všechny tváře Zlobilky. A nutno říct, že bez ní by film stál za starou bačkoru. Ona a grafici odvedli největší kus práce. Plus hudba, ta je taktéž dokonalá!

Pamatujete na Imeldu Stauton? (Dolores Umbridgeová z Harryho Pottera) Když jsem ji uviděla coby jednu z víl/sudiček v růžovém, málem jsem umřela smíchy.  

Závěr: barevná napínavá neotřelá podívaná s akčními a dramatickými prvky podtržená skvělým hereckým výkonem a nádhernou hudbou. Dávám 75%. Proč ne víc? Protože to mohlo být mnohem lepší, mělo to potenciál. Proč ne míň? Protože v dnešní době i nad nadprůměrným dílem musí srdce filmového fanouška zaplesat. Nebylo to dokonalé, ale ani znechucující. A zůstala touha pustit si to ještě jednou, což je ta nejlepší možná vizitka.

PS: Mám ráda pohádky, i když jsem na ně už dávno velká. Ale stejně tak mám ráda, když mi něco nevymývá mozek naivitou. Maleficent si mě získala právě tím, že mi nevtlouká do hlavy happily ever after!


A na úplný konec písnička ze závěrečných titulků:



8 komentářů:

  1. Konečně taky snímek, kde můžu přidat svou trošku do mlejna a nevypadat jako úplný mimoň :D.
    Film jsem viděla třikrát a klidně do něj půjdu zase. Moc se mi líbilo, že v něm byl zakořeněný humor, Angelina i víly byly naprosto božské! Stejně, jako hudba, o vílím světě ani nemluvě. Jediným rušivým prvkem, který bych klidně odbourala, byla Růženka, což je docela blbý, když je to hlavní postava. Prostě mi tam vůbec nepasovala, což je ale čistě můj problém, že jo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hurááá! Trefila jsem se! :)
      A souhlasím - Angelina zazářila a že normálně ji nemusím . Hele... souhlas podruhé... Růženka tam jemně působila jako pěst na oko :D I ten polibek z pravé lásky tam byl pojat jinak - tsché nějaký princ - to mi udělalo radost :D

      Vymazat
  2. Ona tam spieva Lana Del Rey? Síce som počula veľa kritiky na to, že Lana je účelovo vyrobená hviezdička, ten jej hlas sa vyrobiť nedá. Sýto hlboký, až mrazivý. Konečne nejaká speváčka, čo nejačí ako Viktorka u splavu a ja márne v tom jakote hľadám spev.
    Ak máš rada sondy do hĺbky duše zlej kráľovnej, skukni ten seriál, čo som Ti radila. Je síce trochu viac - dobro napokon zvíťazí a dobré skutky budú odmenené (raz iste) - ale ako oddych pre mňa ideélne.
    Zlobu som ešte nevidela, preto sa nevyjadrujem k jadru pudla a iba tak obskakujem dookola.
    K veci niekedy nabudúce
    Vďaka za recenziu
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yep - zpívá tam Lana :) Ale v současné hudební scéně se neorientuji, tudíž vůbec netuším o jakou dámu se jedná. Ovšem hlas má parádní a tu písničku si poslední dny pouštím často :)
      Seriál mám zapsaný, jen co dojedu Mentalistu, tak to zkusím :) Viděla jsem pár upoutávek a uvidím, zda mě to chytí :)
      Jsem zvědavá, jak se ti pohádka bude líbit :)

      Vymazat
  3. Hlásim, Maleficent skuknutá!!! A idem kritizovať.
    Hneď na úvod by som rada zdrbla ten katastrofálny preklad názvu filmu.
    Zloba, kráľovná čiernej mágie.!!!!!
    Ja som asi pozerala iný film! Kráľovná sa predsa volá Maleficent a netuším, kto mal ten geniálny nápad, urobiť jej z mena gumičku na šprnganie?!
    No a dovetok - kráľovná čiernej mágie!!! Čistý nezmysel!!
    Ak je čiernou mágiou ochrana vlastnej krajiny a uzdravovanie stromov, tak dovi dopo!
    Jediný pokus o zlú mágiu je samotná Ruženkina kliatba, ktorej predchádzalo dobrých 25 min filmu, kde sme sa dozvedeli akurát toľko, že Maleficent mala s kráľom Stefanom neskutočne zlaté nervy napriek tomu, čo jej vyviedol.
    Ja by som ho pražila zaživa v oleji.
    Nasledujúci dej, popisujúci detstvo Ruženky a život Maleficent je dôkazom, že o zlobe a čiernej mágii nemôže byť ani reč.
    Skôr by som to nazvala VINA, alebo Uvedomenie. Odčinenie... akokoľvek, len nie zloba.
    Záver filmu bol len logickým vyústením skutočného charakteru Maleficent. Keď som videla urputnosť Maleficent, s akou viedla princa a nie úspešný pokus s princom, bolo nad slnko jasnejšie, kde treba pravú lásku hľadať,
    Záver teda znie, film ako taký mal iste svoje medzery (dráždilo ma napríklad tmavé obočie blonďavej princezny), ale vcelku sa mi páčil.
    Preklad je kapitola sama o sebe a za tú by som zodpovedným strhla všetky body!!
    Poučenie do budúcnosti : FILMY POZERAŤ JEDINE ORIGINÁL S TITULKAMI!!! (moja chyba)
    Vendy, Tebe patrí moja vďaka za tip na film ;-)
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Auuu! Vyčerpávající recenze! :)
      Zlatíčko - dabing? Vážně? Pomoooc - já se z tebe zblázním! Nad dabingem a překlady názvů už se nepozastavuji dlouho, mám ráda své nervy. Jedině titulky. I ty nejhorší amatérské jsou stokrát lepší, než současné dabování.
      Tady se ukazuje - názorně - jak každá film vnímáme a posuzujeme odlišná hlediska. Ten název Zloba by šlo brát z pohledu podaných pana krále - pro ně byla Maleficent prostě zlá čarodějnice/víla. Přitom její podstata byla úplně někde jinde a skutečně se mi líbilo, že ten příběh byl vyprávěn od začátku a ne jako v animované původní verzi :)
      Jsem ráda, že nemáš chuť mě praštit a že se film nakonec, byť s výhradami líbil. Ono... jaký bys ze současných označila jako dokonalý? Já hledám marně :D :)

      Vymazat
    2. No... keby išlo iba o mňa, beriem titulky, ale plán bol - po skuknutí posunúť film deťom... takže tak.
      Brala by som Tvoj názor, že názov Zloba bol z pohľadu poddaných kráľa, keby bol film rozprávaný z inej osoby, ako práve Maleficent. Keby to bol príbeh nešťastného otca princeznej Ruženky... Ale nebol. Bol to doslova príbeh zlomeného srdca Maleficent.
      Tak ale ako vravím, film sa mi páčil. A dokonalý film sme ešte nevideli, že?
      (tak ja mám zo dva tri obľúbené, ktorým nedokážem vytknúť ani záverečné titulky, ale tam asi bude kopec subjektívnych emócií)
      Ešte raz vďaka ♥
      nad

      Vymazat
    3. Ahá! Tak to potom už chápu. K názvu... je to oříšek... nechápu, člověka, který to takhle přeloží. A podobných filmů je víc - z poslední doby A little chaos - králova zahradnice... Vidocq - Fantom Paříže... co mě napadlo jen z hlavy :)
      Dokonalý?Ne :D Jen pár vyvolených, na které nedám dopustit, i kdyby tam byla kopice nesmyslů :D přesně, jak říkáš:)
      I já děkuji ♥

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)