úterý 30. června 2015

recenze – Čarovný les


Nejsem ráda kritická. Skutečně ne, ale když to jinak nejde aneb názorná ukázka toho, jak by se film dělat neměl…



Into the woods


Režie: Rob Marschall
(pán má na triku Piráty z karibiku: Na vlnách podivna a Gejšu – mé oblíbené filmy, zaujal mě i tady?)

Scénář: James Lapine
(film je prý  natočen na motivy stejnojmenného muzikálu právě z pera tohoto pána, který se podílí i na filmovém zpracování)

HudbaStephen Sondheim
(podílel se na muzikálu a hudbu zpracoval i k filmu – mimochodem velmi zdařile)

Žánr: muzikál, fantasy, dobrodružný, komedie, pohádka
(no víc už tam toho snad ani vyjmenovat nemohli, i když… vlastně to hodně naznačuje)

Délka: 125 minut
Rok výroby: 2014
Země původu: USA

V hlavních rolích: Anna Kendrick, Johnny Depp, Meryl Streep, James Corden, Chris Pine, Emily Blunt, Christine Baranski, Tracey Ullman, Francis de la Tour a další

Trailer anglicky s českými titulky:




Anotace z československé filmové databáze:


Vtipný a dojemný muzikál Čarovný les představuje klasické pohádkové příběhy Popelky, Červené Karkulky, Jacka a fazolového stonku a Lociky - ty všechny spojené v původním příběhu, ve kterém se dále objevuje pekař se svou ženou a přáním založit rodinu, a také zlá čarodějnice, která na oba manžele uvrhla kletbu. Čarovný les je moderním zpracováním oblíbených pohádek bratří Grimmů, ve kterém se protínají příběhy hned několika z nich, a který ukazuje, jaké důsledky mají přání a poslání jejich postav.

zdroj obrázku zde


Vendi recenzent amatér:


Slibovali muzikál od Disneyho… s Meryl Streep, kterou miluji, a Johnny Deppem, kterému neodolám. Jak to dopadlo? Kolosální průser!

Námět se zdál dobrý – svedeme dohromady čtyři pohádky a necháme hrdiny potkat se v lese. Proč? Protože pekařův dům proklela čarodějnice a spolu s ním i jeho, příčinou čehož nemůže mít s manželkou dítě. Aby byla kletba zlomena potřebuje:

1.       krávu bílou jako mléko – tu má Jack (a kouzelné fazole)
2.       pláštěnku rudou jako krev – ejhle, Karkulka (červená samozřejmě)
3.       vlasy žluté jako kukuřice – ó lala, z věže nám cop hází Locika
4.  zlatý střevíček – no kdo jiný by ho mohl ztratit než Popelka      

Až potud to stále bylo zajímavé. Není důvod k panice. Radost? Přejde! Kdyby tomu ubrali zpěv a přidali hororový nádech, chrochtala bych blahem. Takhle zírám na obrazovku a říkám si: „Kdy to začne být zábava? Když to začne být pohádka? Kdy to skončí?“

Johnny Depp je jako vlk slizký, prakticky až na hranici úchylnosti. Zazpívá čtyři věty a je po něm. Karkulka mi jemně připomíná Wednesday z Addams Family. Princové pro Popelku a Lociku, úplnou náhodou bratři, jsou gumoňové a totální slizounci. Při jejich duetu u vodopádu jsem umírala smíchy. Asi tomu měli do žánrů zařadit i parodii. Pardon, nemůžu si pomoct.

Happy end se dostaví nečekaně v půlce a pak to začne být alespoň trošku koukatelné. Budiž. Celý film táhne Meryl Streep a zdárně jí sekunduje tak akorát Emily Blunt, stejně jako ve filmu Ďábel nosí Pradu. Meryl by si za  zpěv i výkon toho Oscara zasloužila. Bohužel zůstalo jen u nominace. Je skvostná. Pokud ji nemáte rádi, rovnou to vzdejte.


Důrazně toto… něco, neb filmem se to snad ani nazvat nedá… nedoporučuji dětem! Uděláte jim v pohádkách akorát pořádný guláš!  Jestli chcete někoho potrestat, tak 125 minut tohoto muzikálu… to je recept! 

Dávám 50% za nápad, kostýmy, kulisy, Meryl a Emily... a za posledních dvacet minut. Víc ani ťuk! 


2 komentáře:

  1. Zrovinka nedávno jsem viděla trailer a přišlo mi to jako pěkná slátanina. No, nemýlila jsem se :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udělala jsem tu blbost, že jsem se k filmu rozhodla na základě plakátu. Nic víc jsem si nepustila, jen jsem někde zahlédla obrázek :D Mám z toho poučení pro příště. I když... někdy je trailer vyšperkovaný a film stojí za houbelec. V tom se nevyzná ani prase, natož kachna :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)