čtvrtek 16. července 2015

knihovna  - P. Tremayne: Symbol smrti


Detektivka z Irska v časech dávno vzdálených. Půjde to?  Začíst se do příběhu z doby, v níž si život neumím představit? V prostředí kláštera, kde žena vyšetřuje hrůzný zločin? Jdeme otočit první stránku a zjistit, jak sestra Fidelma obstojí ;-)






Originální název: The Subtle Serpent


Rok vydání v ČR: 2014
Rok vydání originálu: 1996


Počet stran: 320
(má čtečka u formátu epub tvrdí 331☺)


Žánr: historická detektivka
Série: sestra Fidelma, díl v pořadí čtvrtý

Vydal: Vyšehrad

Překlad: Alžběta Hesounová


Za poskytnutí recenzního ebooku děkuji serveru palmknihy.cz. Vy si knihu můžete pořídit právě tam za krásných 180,- Kč (ještě před koupí je možnost si stáhnout ukázku ve formátu epub nebo mobi). V klasické – tištěné – formě se mi knihu nalézt nepodařilo.


Anotace z palmknihy.cz:


Symbol smrti, již sedmnáctá historická detektivka od Petera Tremaynea, kterou Vyšehrad připravuje k vydání, je vlastně čtvrtým právnickým případem sestry Fidelmy. Příběh se odehrává v Irsku v roce 666. Řeholnice a advokátka soudního dvora Fidelma stojí před dvěma záhadami. V zastrčeném opatství na jihozápadě Irska se ve studni najde bezhlavé ženské tělo. V jedné ruce svírá krucifix, k paži druhé ruky je přivázán pohanský symbol smrti. Na širém moři daleko od irských břehů se pod plnými plachtami plaví kupecká loď. Avšak posádka a náklad lodi zmizely, jako by je někdo odčaroval. Komu patří tělo ve studni a kam se poděla posádka? Je mezi těmito dvěma záhadami souvislost? Na pozadí keltské historie vypráví autor záhadný příběh plný intrik, nebezpečí a násilí.




Vendi recenzent amatér:


Při výběru recenzního ebooku se snažím hlídat, aby to nebyl x-tý díl ze série. Zřejmě se snažím špatně, protože u Caedmona jsem sáhla po čtvrtém v pořadí a u Fidelmy jsem na tom obdobně! Zamysli se, Vendulino, zamysli!

Přečteno za 5 hodin a 59 minut. Už dlouho se mi nestalo, aby se objevila kniha, po které budu sahat i v průběhu dne. Většinou čtu v klidu večer, když mám energii a čas. Peter Tremayne napsal poutavou detektivku a ta mě k sobě táhla prakticky každou volnou minutu, která se mi přes den naskytla. Čtečku jsem vláčela neustále s sebou a hltala jednotlivé kapitoly se zatajeným dechem.

Když už jsem si naivně (stejně jako Fidelma) myslela, že tuším, stalo se něco, co mi mé domnění vyvrátilo. Největší obavy jsem měla z neznámého prostředí. Autor používá latinské citáty, které nám Fidelma vzápětí přeloží a prostředí Irska v roce 666 není úplně něco, v čem se vyznám. V úvodu knihy je nám představen kratší přehled hlavních postav, jehož přečtení mě nepatrně odradilo. Začala jsem se obávat, že se budu v ději ztrácet. Můj strach ještě podpořily výrazy psané kurzívou, které měly za úkol přiblížit chod kláštera a vůbec života ve starém Irsku.


Nakonec se ukázalo, že mi styl, jakým autor podává příběh, vyhovuje, a přes počáteční rozčarování jsem sledovala každý krok hlavní hrdinky. Shrnula bych to asi takto: Poutavé vyšetřování případu vraždy, protkané mnoha dialogy, postupným odkrýváním motivů jednotlivých podezřelých a skvěle popsané prostředí, do kterého nás autor přesunul. Dávám spokojeně pět kachniček z pěti a těším se na další příběhy sestry Fidelmy, protože je mi jasné, že jsme se nesetkaly naposledy. 


2 komentáře:

  1. Kniha je pre mňa celkom nová, ale Tvoja recenzia zaujala. Mám rada príbehy z dávnych čias.
    Čítala si už niečo od Roberta Van Gulika? Jeho sudca Ti nielenže "súdi" ale prípady i vyšetruje. Dej sa odohráva v starej Číne a autor vtiahne čitateľa do deja tak dôkladne, že po chvíli už nečítaš, ale ocitáš sa uprostred diania.
    Ďakujem za recenziu❤
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj seznam knih, které bych si chtěla přečíst, se plní! Děkuji za další tip! ;-)
      Musím říct, že styl, jakým Tremayne píše se mi skutečně líbí.
      Fidelma případ vyšetřuje a pak závěry přednáší soudci, který na základě její prezentace vynese rozsudek :) Lítám teď mezi žánry, ale detektivka vede :)
      Díky za komentík ♥

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)