úterý 15. září 2015

knihovna – Ch. Lovett: První dojmy

Kniha mě zaujala obalem a anotací. Slibovala jsem si lehkou romanci s detektivní zápletkou, i když poslední dobou po podobných příbězích nesahám, ale orientuji se spíš na jiný druh literatury. Ovšem na druhou stranu si chci rozšiřovat obzory i čtenářský záběr. A jak jsem narazila na jméno Jane Austenová, okamžitě to přitáhlo mou pozornost a bylo rozhodnuto. Jak to dopadlo?




Originální název: The First Impression

Rok vydání v ČR: 2015
Rok vydání originálu: 2014

Počet stran: 350
(moje čtečka ve formátu epub píše 377 stránek ☺)

Žánr: román pro ženy

Vydal: Paseka

Překlad: Věra Klásková

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji webu palmknihy.cz
Vy si můžete ukázku stáhnout tamtéž a případně pořídit e-book za krásných 149,- Kč
Knihu v klasickém formátu můžete koupit např. za 260,- na kosmas.cz ;-)



Anotace z palmknihy.cz:


„Ukradla Jane Austenová nápad na Pýchu a předsudek?“ Přesně taková otázka pronásleduje milovnici knih Sophii Collingwoodovou. Čerstvá absolventka Oxfordu si najde práci v jednom londýnském antikvariátu a brzy ji zaskočí zvláštní poptávka, když v jediný den do obchodu zavolají dva různí zákazníci a chtějí vzácný svazek alegorií z 18. století. Jejich autorem je Richard Mansfield, spisovatel a kněz, který se před více než dvěma stoletími spřátelil v jihoanglickém Hampshire s mladou Jane Austenovou a stal se prvním čtenářem jejích literárních pokusů. Neobvyklá žádost přivede Sophii na stopu tajemství, jak to vlastně bylo s původem slavné Pýchy a předsudku – a současně před ní otevře otázku milostné volby mezi dvěma nápadníky. Podobně jako v úspěšném Dobrodružství milovníka knih vypráví Charlie Lovett úchvatný příběh o lásce a literárních záhadách, který si vychutnají nejen obdivovatelé a obdivovatelky Jane Austenové, ale všichni ti, kdo propadli vášni číst.

Román o starých knihách, nečekané lásce a Jane Austenové

„Tento román je milostným dopisem literatuře.“
— Washington Post


Charlie Lovett, bývalý antikvář a zanícený sběratel vzácných knih, píše kromě beletrie i divadelní hry. Žije střídavě v Severní Karolíně a v anglickém Oxfordshire. Proslavil se románem Dobrodružství milovníka knih (2013, česky Paseka 2014), pojednávajícím o tajemství díla Williama Shakespeara.


Vendi recenzent amatér:


Očekávání: 

Upřímně… čekala jsem průměrnou záležitost, která nenadchne, ale ani neurazí. Příběh o knihách, lásce k nim s milostnou zápletkou a jako milovníka Rozumu a citu mě samozřejmě lákala i zmínka o Jane Austenové. Nebudu lhát, rozhodně to podpořilo mou zvědavost a byl to jeden z hlavních důvodů, proč jsem knihu nakonec zvolila.

Skutečnost:

Trošku mi vadilo, že hned v anotaci je prozrazena vlastně podstata příběhu. Nemuseli to tam vrznout tak moc okatě. Zvlášť, když trvá skoro polovinu knihy, než se hlavní postava ke zmíněné otázce dohraboší.

Kniha přečtena za necelých 5 hodin (konkrétně 4 hodiny a 50 minut). Hlavním důvodem byl dosti utahaný a pomalý rozjezd příběhu, který začne nabírat spád až na nějaké šedesáté stránce, s čímž mám osobně nepatrně problém. Potom už vás chytí zvědavost a jede to jako po másle.

Líbí se mi, že do poslední chvíle můžete jen odhadovat, kdo nakonec bude záporný hrdina a kdo ten kladný. Celý příběh to ozvláštní, neb odhalení se dočkáte až v samotném závěru. Rovněž mi vyhovovaly dvě dějové linky. První sleduje cestu Jane Austenové k sepsání románu Rozum a cit, následně pak Pýchy a předsudku, což ocení zejména fanynky jejich děl. Druhá prolínající se část se pro změnu věnuje Sophii, která stojí před nejednou překážkou ve svém životě.

Aniž bych podrobněji rozpitvávala děj a věnovala se charakteristikám jednotlivých postav, musím říct, že nemám k ničemu výhrady, vyjma závěru. Ten byl přeslazený až na půdu, dokonce lehce na hranici kýče. Nicméně… osobně jsem cynik, tudíž můj názor v tomto případě nelze brát úplně za bernou minci.


Knihu doporučuji všem, kdo mají rádi romantické příběhy s kapkou napětí a špetkou záhad. Tady se vám všeho zmiňovaného dostane měrou vrchovatou. Plus jako bonus pro fanynky červené knihovny je tu i trocha té lásky, flirtu a podobných klišé. Dávám čtyři kachničky z pěti za pomalý rozjezd, který vynahradilo několik dílčích zápletek, které probudily mou zvědavost a okořenily příběh tak, aby i neromantický cynik měl z příběhu požitek. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)