čtvrtek 24. září 2015

recenze – Noc v muzeu 3


První dva filmy mě bavily, nebylo jim vcelku co vytknout. Pohodové, průměrné komedie se zajímavou zápletkou. Lákavé obsazení jako bonus... navíc právě tento třetí se měl odehrávat v Londýně! To nešlo vynechat ;-)

Pardon - malá mystifikace - u nás šel film do kin pod názvem Noc v muzeu: Tajemství hrobky... proč dělat věci jednoduše, že? Aha, při přípravě článku zjišťuji, že tady je čurbes na více místech. Noc v muzeu 3 je neoficiální název i v angličtině, dlužím někomu omluvu, pardon podruhé.


zdroj obrázku - klik


The Night at the Museum: Secret of the Tomb


Režie: Shawn Levy
(tomuto chlapíkovi oddechové komedie jdou - stojí za Nocí v muzeu 1 i 2... dále např. Dvanáct do tuctu, Stážisti, remake Růžového pantera, Noční rande a další)

Scénář:  David Guion a Michael Handelman

Žánr: komedie, akční, fantasy, dobrodružný
(nevím, zda tu toho není moc a nad poznámkou akční bych se z plných plic zasmála... asi tak pět minut akční) 

Délka: 89 minut
Rok výroby: 2014
Země původu: USA

V hlavních rolích: Ben Styler, Skyler Gisondo, Robin Williams (R.I.P.), Ben Kingsley, Owen Wilson, Dan Stevens, Rebel Wilson, Rami Malek, Hugh Jackman, Ricky Gervais, Dick Van Dyke, Mickey Rooney (R.I.P.) a další

Trailer anglicky s českými titulky:
(Netuším, jak to vysvětlit, ale v traileru je jiný dabing než ve filmu na dvd... sem tam říkají něco jiného...) 





Anotace z československé filmové databáze:


Připravte se nejdivočejší a nejdobrodružnější Noc v muzeu všech dob. Jejím hlavním hrdinou je opět nejznámější noční hlídač na světě Larry (Ben Stiller), který pracuje v Americkém přírodovědném muzeu v New Yorku. A právě zde každou noc ožívají muzejní exponáty. Za tímhle neuvěřitelným kouzlem stojí mystická zlatá deska pocházející ze starověkého Egypta, která je tím pádem nejvzácnějším exponátem muzea, aniž o tom má kdokoliv kromě Larryho tušení. Larry se díky tomu při svých nočních službách rozhodně nenudí a navíc má mezi muzejními kousky řadu přátel nebo aspoň známých. Patří mezi ně faraón Ahkmenrah (Rami Malek), prezident Theodor Roosevelt (Robin Williams), nejmocnější vládce hunské říše Attila (Patrick Gallagher), římský centurion Octavius (Steve Coogan), parta neandertálců, kovboj Jedediah (Owen Wilson) a mnozí další. Občas si pro podrbání přijde i kostra Tyranosaura.

Živé i neživé hrdiny ale čeká nemilé překvapení. Zlatá deska začíná navzdory svému materiálu korodovat a kouzlo se pomalu leč neúprosně vytrácí. Pro oživlé exponáty a jejich ochránce Larryho tím začínají nejen krušné chvilky ale i jejich největší dobrodružství, které je přivede až za Atlantik. Rozluštění a řešení jejich potíží se totiž nachází v oddělení egyptských sbírek Britského muzea v Londýně. V této slavné a významné instituci naši podivuhodnou partu rozšíří nejen místní oživlí hrdinové v čele s děsně nabušeným rytířem Lancelotem (Dan Stevens), ale i zdejší noční hlídačka Tilly (Rebel Wilson). V metropoli Británie na ně ale nečekají jen nová přátelství. Aby zachránili kouzlo a tím i sebe, musí čelit mnohým nebezpečenstvím a porazit silného protivníka.

zdroj obrázku - klik

Vendi, recenzent amatér:


Kde začít... minutou ticha za skvělého Robina Williamse. Následuje obdiv Dicka Van Dykea, který i ve svých 89 letech umí skvěle rozhýbat kyčle. Že nevíte, kdo ten pán je? Viděli jste někdy Mary Poppins? Tu původní z roku 1964? Tam hrál, tančil a zpíval kominíka. Případně na jedné z našich stanic běží seriál Diagnóza vražda, kde hraje lékaře, který se plete synovi do vyšetřování případů vražd. 

Zpět k filmu, o kterém je tato recenze... Nebudu se vyjadřovat k českému dabingu, ten upadá a upadá, až se za chvíli ocitne na samém dně. Nejde jen o dabing samotný, ale občas i o překlad... o tom jindy a jinde. Tady byl průměrný, dal se a vysloveně mě neštval.

Noc v muzeu, ať mluvíme o jedničce, dvojce či neoficiální trojce, je komedií na dlouhé zimní odpoledne nebo večer, kdy se vám nechce nad ničím dumat a toužíte po příběhu, který vás pobaví, rozesměje a neurazí. Přesně takovým filmem je. Uvolňující, nenáročný, svižně plynoucí s vtipnými dialogy a s dobře provedenými efekty. 

Zaslouží si krásných 70%. S jistotou můžu říct, že si ji zase někdy pustím. Baví mě Londýn, který se tam jen pár minut mihne, přesto je to má srdcovka. Ještě zpětně se směji při vzpomínce na krátký gag Hugha Jackmana (Wolverine) a honičku s dinosauří kostrou plus... nebudu vám tu říkat všechny vtipy, udělejte si obrázek sami ;-) 

2 komentáře:

  1. Viděla jsem upoutávky a musím říct, že se mi to líbilo, taková pěkná divočina :D.
    Díky za recenzi! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Parádní a vtipná! :) rádo se stalo, ať se libí ;-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)