čtvrtek 1. října 2015

knihovna – D. Jones: První hrob napravo

knihovna –  D. Jones: První hrob napravo


Za všechno tentokrát může časopis Pevnost a recenze od Wojty Běhounka na sérii, jejíž první díl jsem právě dočetla. Když jsem tedy stála před výběrem dalšího „výtisku“ k recenzování, sáhla jsem po něčem sice starším, přesto velmi lákavém. Anotace zněla slibně, obal mi přišel neutrální, nijak úchvatný, ale Běhounek mě navnadil a krátký rozhovor s autorkou v časopise taktéž. Takže, jdeme recenzovat!






Originální název: The First Grave on the Right


Rok vydání v ČR: 2013
Rok vydání originálu: 2011


Počet stran: 352
(moje čtečka ve formátu epub píše 297 stránek )


Žánr: urban fantasy
(Musím se přiznat, že absolutně netuším, co si pod tím představit. Pro mě je to prostě fantasy)
Série: Charley Davidsonová – díl 1.


Vydal: Pavel Dobrovský – Beta s.r.o.


Překlad: Tomáš Bíla
Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji webu palmknihy.cz
Vy si můžete ukázku stáhnout tamtéž a případně pořídit e-book za krásných 199,- Kč


Anotace z databazeknih.cz:

Originální „paranormální thriller“ plný humoru, napětí a neuvěřitelných zvratů. Charley Davidsonová je soukromá detektivka, moderní žena s běžnými starostmi a problémy. To ovšem jenom na první pohled … Ve skutečnosti se narodila jako bytost s nadpřirozenými schopnostmi, která dokáže vstoupit do světa zesnulých. Zemřelé vidí všude kolem, může se jich dotýkat a oni jí pomáhají s řešením případů. Všechno je o to složitější, že vyšetřovatelku sleduje tajuplný muž, „syn Satanův“, jehož šarmu Charley nedokáže odolat. Kdo je ten záhadný hrdina, o kterém se jí zdají sny plné vášně? Je vůbec živý, nebo je mrtvý? A co by se stalo, kdyby mu podlehla?




Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:
Humor, detektivní pátrání, rychle plynoucí děj, zábava. Nic extrémně náročného, ani složitého na přemýšlení či soustředění.

Skutečnost:
Označení paranormální thriller se mi líbí mnohem víc než urban fantasy. Ale nejsem odborník. Obvykle žánry neřeším vůbec. Vyhýbám se okaté červené knihovně a fandím detektivkám, thrillerům a kapce erotického čtiva. Jakmile mě zaujme anotace nebo obal, je mi jedno, do jaké rubriky byla kniha zařazena. Dost vykecávání, zpátky k tématu.

Příběh zdolán za rovné čtyři hodiny. Uteklo to neskutečně rychle. Charley je střela, která srší vtipem, cynismem a já se do ní zamilovala. Bez legrace. Ta holka má kuráž jako málokterý chlap. Je drzá, rázná, přesto zranitelná a zoufalá jako každá žena. Postupně nám odkrývá podstatu svého poslání a my společně s ní zjišťujeme, že ani smrtky to nemají v životě úplně snadné.

Dost mi vadí, že je v anotaci vyzrazeno to, k čemu Charley v knize dospěje až skoro v závěru. Autor anotací by se měl nepatrně zamyslet, když je tvoří! Stalo se mi to už u předchozí knihy (Ch. Lovett – První dojmy) a začínám na to být dost háklivá!

„…Měl na sobě pomačkaný oblek, brýle s kulatými obroučkami a natužené vlasy, které mu dodávaly vzhled někde napůl mezi jedním všeobecně populárním mladým čarodějem a šíleným vědcem…“

Přijde mi vtipné v průběhu čtení narážet na náznaky vedoucí k Harry Potterovi, což je série, která mě poznamenala nejvíc ze všech. A nestalo se mi to poprvé. Podobná vsuvka byla i v Lunaparku od Stephena Kinga! Znovu odbíhám od tématu. Bavilo mě s Charley vyšetřovat případ, který vůbec nebyl jednoduchý. Humorná prohlášení na hranici se sarkasmem střídal napínavý děj, svižně plynoucí dialogy i cosi, co by se dalo označit za vzrušení a tajemno. Jedna záhada střídá druhou a upřímně… už aby mi přišel druhý díl!

Nemůžu jinak, než s úsměvem udělit pět kachniček z pěti. Autorka umí příběh podat. Nenašla jsem slabou chvilku. Nemám jedinou výtku a to se mi často nestává. Napínavé čtení pod deku, které plyne a pobaví. Víc netřeba dodávat. 








2 komentáře:

  1. A proto anotace raději nečtu!
    Vypadá to náramně napínavě, takováto témata mi vůbec nevadí, díky za další skvělý tip! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je číst musím, když si vybírám ebook k recenzi a někdy je to peklo :D Štve mě, že mám štěstí na voli, který jedny z klíčových věcí vyzradí takhle okatě, ale knížce to nic neubralo a včera mi přišel druhý a třetí díl! :) Rádo se stalo ;-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)