úterý 13. října 2015

knihovna - K.Davis: Jedna jediná noc



Do čtenářské výzvy (více o ní na odkaze a ode mne příští rok) jsem potřebovala autora, který má stejné iniciály jako já. Stálo mě to chvíli hledání, pátrání a i to samo o sobě bylo zábavné, protože se mi naskytla možnost vybírat knihu podle jiného hlediska, neboť obyčejně se spoléhám na obálku, anotaci či oblíbeného autora. Takže Kyra Davis a její v zahraničí velmi dobře hodnocená prvotina. 







Originální název: Just One Night


Rok vydání v ČR: 2015
Rok vydání originálu: 2013


Počet stran: 400


Žánr: sex a erotika
série: Jedna jediná noc, díl 1.

Vydal: XYZ


Překlad: Zdenka Lišková

Cena klasické knihy se pohybuje v rozmezí 250-310 korun a u ebooku je to 189 korunek. Heuréka vám ráda pomůže hledat.



Anotace z databazeknih.cz:


Kasie Fitzgeraldová je spolehlivá a zodpovědná. A má těsně před svatbou. A právě to je důvod, proč ji kamarádka vytáhne na víkend do Las Vegas. Má to pro ni být poslední výkřik svobody, než se vdá. Za jednu jedinou noc se toho sice nedá příliš stihnout, ale i přesto se Kasie změní život. I když obvykle takové věci nedělá, vyspí se záhadným cizincem a jedinou její myšlenkou je, že netušila, že to může být takové... Podlehne Kasie své vášni nebo si zachová chladnou hlavu a zůstane se svým dlouholetým partnerem? Dokáže jí jedna jediná noc ve Vegas převrátit život naruby? Román Jedna jediná noc ve vás rozezní ukrytou vášeň a rozehraje utajené touhy, které vás srazí na kolena. 


Vendi, recenzent amatér:


Očekávání: Podle velmi nelichotivých komentářů na databázi jsem byla dosti rozpačitá a lekla jsem se, že jsem sáhla vedle. Ovšem na goodreads.com jsou statistiky o dost příznivější - z celkových 5 má kniha 3,59, což podle mě není vůbec zlé, právě naopak, takže jsem se docela uklidnila.

Realita: Zdoláno za cca pět hodin, plus minus, neměřila jsem to tentokrát přesně. A ano, chápu, co se slečnám nebo paním, které knihu okomentovaly na databázi nelíbilo, na druhou stranu, každý jsme jiný a já to vidím naprosto jinak.

Výtka první - předvídatelný konec - Dobrá, dalo by se souhlasit, i když... Jakmile jsem zjistila, že je kniha součástí třídílné série, lehce mi zatrnulo. Mám na ně poslední dobou kliku a začínat další vážně netoužím. Nicméně se ukázalo, že není nezbytně nutné další dva díly číst, kniha má jasný konec. Navíc díl číslo dva se podle anotace v angličtině věnuje sestře hlavní hrdinky a až třetí díl možnému pokračování příběhu z dílu prvního. Nevylučuji, že po nich sáhnu, objeví-li se u nás, ale zároveň to není potřeba.

Výtka druhá - úplně blbá hlavní hrdinka - Ano i ne. Každý má nějakou povahu a vlivem okolností se člověk vyvíjí, mění, přizpůsobuje. Klidně se může stát, že z puťky vyleze dračice a naopak. Takový je život a já s vývojem hlavní postavy neměla problém. Dostávala podněty a na jejich základě reagovala, rozvíjela se a naučila se projevovat svou pravou tvář. Tak to funguje i ve skutečném životě. A jde-li o erotický román, pak i v něm to platí. Každý vztah člověka obohatí, posune dál a... nebudu spoilerovat. Uzavřu to takto: Někdy může trvat, než objevíte svou podstatu, své touhy a ano, i choutky.

Výtka třetí - erotické scény se odehrávají v nevhodný moment - To mě rozesmálo. Slyšeli jste někdy o adrenalinu? Proč asi lidi přitahuje sex na veřejnosti nebo s možností odhalení? V kanceláři, kdy může kdykoli kdokoli vejít? Já tomu přímo fandím! Bavilo mě to! Sex nepatří jen do ložnice a za zamčené dveře, trochu legrace, konzervy! 
(Nemyslím to nijak špatně, je to jenom knížka, lidi!)

Výtka čtvrtá a poslední - takhle manipulovatelná ženská by projektovou manažerku dělat nemohla Inu. Kaise je zmanipulovatelná, v posteli. Což, nezlobte se na mě, jsou dvě odlišné věci. Práci netaháme do postele a postel netaháme do práce. Jinak se projevujeme v zaměstnání a jinak doma, případně při sexu. Ne? Já ano. Říká se tomu myslím profesionalita. Klidně může být dobrá manažerka a v posteli se podřizovat povelům a nechat sebou orat. Jedno nevylučuje druhé.

"...líbat Davea je jako jíst opečený brambor... ačkoli opečený brambor není tím nejúžasnějším jídlem na světě, je teplý a měkký a úplně stačí k tomu, aby zahnal hlad. Takový je Dave. Je mým jídlem do nepohody, mým opečeným bramborem..."

Za mě tedy tři kachničky z pěti, protože ač jsem se hodnocení zasmála, musím pár nedostatků přiznat. Zaprvé mě neskutečně iritovaly představy hlavní postavy, to už bylo lehce moc. Jakoby se tam autorka snažila narvat násilím a pod tlakem co nejvíc erotických scén. Velká škoda, nebylo to potřeba. Samotné podstaty erotických románů, tedy líčení sexu jako takového, se zhostila průměrně. Na S. Day nemá, ale odstíny šedi trumfla s přehledem. Kostra a nosná myšlenka celé knihy mě bavila. Ano, našlo se pár slabších míst, ale kdo je bez chyby? Já si čtení užila. Dokonce tak, že jsem knihu zhltla za dva večery a šla spát dvakrát po sobě až v půl druhé ráno, což už se mi zatraceně dlouho nestalo.



2 komentáře:

  1. U těch výtek jsem se skvěle pobavila a o přirovnání Davea a opečeného bramboru ani nemluvím :D. Tenhle žánr sice není mým šálkem kávy, ale i tak díky za recenzi! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemohla jsem si pomoct :)
      Rádo se stalo, minimálně jsem pobavila. Musím říct, že hlavní postava vypouštěla z pusy víc mouder :D :D skutečně zábava.

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)