čtvrtek 29. října 2015

recenze - Rebelka

Když není nálada na velké přemýšlení a chci něco oddechového? Pak je tu... "animák", který získal Zlatý Globus 2013 coby nejlepší animovaný film? Musím vidět! Mimochodem, zrovna se dívám, že Rebelka získala v témže roce i Oscara... takže je rozhodnuto - jde se dívat!

(zdroj obrázku - klik)

The Brave


Režie: Mark Andrews, Brenda Chapman

Scénář:  Brenda Chapman, Irene Mecchi


Žánr: animovaný, fantasy


Délka: 90 minut
Rok výroby: 2012
Země původu: USA

V hlavních rolích: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Waltres, Robbie Coltrane, Craig Fergusson a další


Trailer cz:



Anotace z československé filmové databáze:


Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě.



(zdroj obrázku - klik)

Vendi recenzent amatér:


Očekávání: Průměrný, snad i trochu zábavný animovaný film pro nudné zimní odpoledne a náladu pod dekou s čajem.

Realita: Můžu si stěžovat na jedinou věc... dabing. Ale můžu si za to sama, že jsem si nepustila originál s titulky. I když se to přežít dalo, sem tam mě něco trhalo za uši... např. "Ať hry počnou!"... snad započnou?!  Jinak i tak se podařilo pár pěkných vtípků a já jsem zvědavá, jak se mi příběh bude líbit, až si pustím nedabovanou verzi.

"... určitě si rád hraje s kládou nebo leští dudy..."

Rozhodně to není pohádka pro menší děti. Na to je tam pár trošku drsnějších fórků a narážek. Ale jinak? Pohodová podívaná, kterou hodnotím na parádních 70%.

Co rozhodně celý příběh pozvedne je... hudba! Zbožňuji skotské melodie a už teď poslouchám soundtrack, neboť tohle se vážně vydařilo!

"...už to nedělám, bylo příliš mnoho reklamací..."

Bavila jsem se, smála, užívala si od první minuty po závěrečné titulky. Merida je prostě typická puberťačka, která dozrává a staví se na zadní proti všemu a všem. Ale někdy je na čase dospět a postavit se věcem čelem, k čemuž jí donutí okolnosti. Má mé sympatie a upřímně... na konci i slzička ukápla, ale za to můžou hormony! Nicméně si myslím, že touhle pohádkou nemůžete nic zkazit ;-)


Best of písnička: 

Mumford and Sons & Birdy - Learn Me Right




2 komentáře:

  1. Animáky, to je moje, takže tohle bude jasná volba! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jsem věděla, komu se trefím do noty! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)