pondělí 30. listopadu 2015

recept - advent 2015 - linecké


Startuje Advent 2015 a jak jsem již avizovala v jednom ze starších článků, budou se střídat recepty na cukroví s humornou povídkou ;-) Začneme starou osvědčenou klasikou, kterou zná snad každý aneb linecké cukroví jak ho dělá jihočeská kachna!

Připravíme si:

420 gramů hladké mouky
300 gramů másla (my používáme heru)
140 gramů moučkového cukru
4 vejce
citrónová kůra
vanilkový lusk



U nás se obvykle děla dvojitá dávka, letos (pardon - vloni) jsme dělali 1,5... Všechny přísady na těsto dáme do velké mísy a pustíme se do hňácání. Doporučuji sundat prstýnky a ostříhat nehty. Nesnáším, když se mi to za ně dostane! 

Uplácané těsto by mělo držet krásně po hromadě, je vláčné a nelepí se na mísu. Pokud nemá žádanou konzistenci, přidá se buď mouka, nebo ždibíček bílku. Kouli voňavé hmoty zabalíme do potravinové folie a dáme do ledničky. Nejlépe do druhého dne. 


Vychlazené těsto na pomoučeném vále vyválíme. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Každé cukroví se peče jinak dlouho. Záleží na vykrájených velikostech. Něco potřebuje 8 minut, jiné zase pro změnu 12. Chce to hlídat ;-)

Co se vykrajování týče, začínáme obyčejnými kolečky, jejichž velikost volíme podle velikosti kokosek, které jsme si buď udělali doma, nebo koupili již hotové. 

Další je na vaší fantazii. My vykrájíme další sadu koleček a k ním vršky s dírkami v různých tvarech. Upečené a vychladlé vršky se pocukrují moučkovým cukrem a se spodky je slepíme jahodovou marmeládou... 


Ze zbytku vykrájíme, co nás napadne, slepíme rovněž marmeládou, dáme ztuhnout do chladu a pak namáčíme v čokoládové polevě. 

Tu si připravíme tak, že ve vodní lázni rozpustíme kupovanou čokoládu a naředíme ji 100procentním tukem, aby nebyla příliš hustá. Ani ve zdobení se fantazii meze nekladou. Na trhu je nepřeberné množství sypání, čokoládových vloček, srdíček, barevných polev a dalších blbůstek ;-) 


Cukroví skladujeme v chladu a v bezpečném dosahu od nenechavých ruček mlsných strávníků. 


4 komentáře:

  1. Mě prostě baví ty obrázky! Máte ho krásný! Líbí se mi ty roztomilé pidi otvory - já mám jen srdíčko a kolečko, ten stromeček a kometka jsou úžasný :-) no a ty s tou čokoládovou aplikací jsou parádní! Díky, že ses do toho po mém otravném ataku z loňska pustila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? To jsem ráda! Pak má práce plní svůj účel! Mě baví si s tím hrát, když mám náladu a energii :) jaký otravný atak? Já si nic takového nevybavuji! :D

      Vymazat
  2. Klasika, která neomrzí nikdy a za žádných okolností, u nás je tohle cukroví nejoblíbenější :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, vděčná klasika, která se dá připravit na vícero způsobů a vždycky chutná. Jeden čas jsme část plnili krémem, ale teď je prostě linecké lepené marmeládou a tečka :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)