pátek 18. prosince 2015

advent 2015 - jihočeská kachna a její oblíbené sváteční filmy


aneb kdo z nás si umí představit vánoční svátky bez pohádek? Televize je možná nešvar a v dobách dávno minulých k Vánocům nepatřila, ale co naplat... je to takové, jaké to je a zalenošit si s dobrotami u něčeho příjemného? Hlasuji všemi deseti!



Podíváme se tedy na takový můj malý žebříček. Řazený bude podle toho, jak mi filmy přijdou na mysl, protože nemám striktně danou stupnici :)

1. animovaná klasika, bez které si neumím představit balení dárků. Jsem schopná sjet ji klidně třikrát za svátky! Vánoční koleda... je jich ovšem několik. Tahle je z roku 2009. Režíroval ji Robert Zemeckis a hlavní roli namluvil Jim Carrey. 


2. česká pohádka - a ne, nejsou to Tři oříšky pro Popelku, o těch až za chvíli, ale jedna z mých nej nej nej pohádek vůbec - těch českých - Třetí princ. Neumím vám vysvětlit, proč to tak je, ale mám ji ráda, a kdy s mamkou pečeme, tak si ji pouštíme pokaždé! Plus nesmí chybět Císařův pekař a Pekařův Císař :)




3. filmy pro pamětníky poprvé - že nejsou vánoční? No, možná máte pravdu a mám je upřímně ráda po celý rok, ovšem jako kulisa k pečení nebo lenošení jsou nádherné. Vybrat jeden za všechny, to je skutečně oříšek. Prakticky by to vyhrálo cokoli s Hugo Haasem. Ale dobrá, najdu jeden konkrétní... chvilka přemýšlení... Ať žije nebožtík. 



4. filmy pro pamětníky podruhé - a s nimi nesmrtelný Vlasta Burian! A za všechny jeho kousky volím U pokladny stál, protože tam je nejvíc úžasných a velmi vtipných scének. Vážně, už se nemůžu dočkat, až se v teplých ponožkách zavrtám pod deku s kakaem a budu se dívat na jeden film za druhým :)



5. sváteční klasika - ano - řekla bych taková svatá trojka - Tři oříšky pro Popelku, Princezna se zlatou hvězdou na čele a Pyšná princezna... šlo by to bez nich? Ne! Zásadně ignorujeme nové pohádky, protože jsou čím dál tím méně koukatelné. Asi jsme konzervy a na klasiku prostě nedáme dopustit...


6. Amerika volá - ano - i pár zahraničních kousků se najde - za všechny - Sám doma... odpočinková komedie, která mě pokaždé dostane. Víc k tomu netřeba dodávat...


7. co rozhodně není klasika aneb maličko se rozohním - za vánoční klasiku totiž rozhodně nepovažuji film Láska nebeská - Alan Rickman promine, ale dokáže mě to nadzvednout ze židle! To je příběh tak na Valentýna akorát, ale co má společného s Vánoci? Houbelec! Ale dobrá, budu tolerantní... kdo ho tak brát chce, ať si ho tak bere, já ne, byť scéna právě s Alanem a Rowanem je vánoční a geniální! (I tančící Hugh Grant má plusové body)




A to by, myslím, mohlo stačit 8-) Jak vypadá vaše filmová sváteční klasika? 

4 komentáře:

  1. Láska nebeská je vánoční protože se odehrává přes vánoce ne? :-) Já zase nemusím Sám doma. Viděla jsem to tolikrát, že už jsem na to fakt alergická...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je to romantická slaďárna :D a na ty nejsem :) maximálně v knižní podobě, občas - ve filmové ne... každý máme něco - nejde se shodnout ve všem ;-)

      Vymazat
  2. U nás frčí tvoje první Vánoční koleda a Polární expres :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polární expres jsem viděla jednou, moc mi neučaroval. Tady frčel ještě Shrek a snad všechny filmy pro pamětníky, které znám :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)