recept - advent 2015 - išelské
Původní název zní išelské dortíčky. Právě se vás chystám seznámit s mým vůbec nejoblíbenějším cukrovím. Samozřejmě mám i pár dalších favoritů, ale tohle je jeden z vítězů. Pocházejí z Bad Ischlu, odkud si je velmi rád vozil i císař František Josef a celý jeho dvůr. V originále se jim říká Ischler Törtchen.
Připravíme si:
♠ 410 gramů hladké mouky
♠ 40 gramů kakaa
♠ 280 gramů másla
♠ 140 gramů moučkového cukru
♠ 80 gramů na jemno namletých mandlí
♠ vanilkový lusk
Z uvedených přísad vypracujeme hladké těsto. Pokud nedrží pohromadě, můžeme přidat kousek másla nebo bílek. Připravenou hmotu zabalíme do folie a uložíme přes noc do ledničky ;-)
Uleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme libovolné tvary. Z jedné dávky vám vzejde přibližně 60 slepených kousků, čili 120 jednotlivých. Záleží na velikosti zvoleného vykrajovátka.
Trouba se opět hřeje na 170 stupňů a pečeme 8-11 minutek :)
Protože krém na išelské je trošku zrádný, namáčím vršky v čokoládě samostatně. Zdobí se polovinou vlašského ořechu nebo mandlí. Nicméně konečné zdobení je na vás. Můžete se držet klasiky a nemusíte ;-)
Poleva - libovolná oblíbená čokoláda rozpuštěná ve vodní lázni plus ždibíček sto procentního tuku, aby se jemně naředila, jinak vám na cukroví ulpí silná vrstva a to není moc dobré...
Na krém si připravíme:
♣ 200 gramů moučkového cukru
♣ 6 žloutků
♣ mleté oříšky (dáváme vlašské s lískovými 1:1)
Vše smícháme dohromady - co se množství mletých oříšků týče, řídíme se konzistencí připravené hmoty. Neměla by být ani moc řídká a ani moc hutná. Prostě tak akorát, aby se dala krásně a pohodově mazat. Pomohla jsem vám? :D
Jednotlivé dílky spolu krásně spojíme, uložíme do chladu a až přijde jejich čas, tak si na nich pěkně pochutnáme. Protože jsou tam syrové žloutky, je dobré udržovat tento druh v chladu stále. Pokud vám představa tepelně neupravených vajec vadí, dají se najít fígle, jak zapracovat vajíčka do krémů po uvaření... vyzkoušeno nemám, takže v tomto směru jsem zkušenostmi nedotčená ;-)
Tohle cukroví jsem už několikrát viděla, ale pořád se k němu nemůžu nějak dokopat. Asi jsem stará konzerva a bojím se, že se mi to nepovede :D.
OdpovědětVymazatJe úplně jednoduché! ♥ Určitě bys ho zvládla. Stojí za to, protože osobně ho mám vážně moc ráda ;-)
Vymazat