neděle 6. prosince 2015

recept - advent 2015 - išelské


Původní název zní išelské dortíčky. Právě se vás chystám seznámit s mým vůbec nejoblíbenějším cukrovím. Samozřejmě mám i pár dalších favoritů, ale tohle je jeden z vítězů. Pocházejí z Bad Ischlu, odkud si je velmi rád vozil i císař František Josef a celý jeho dvůr.  V originále se jim říká Ischler Törtchen. 

Připravíme si:

410 gramů hladké mouky
40 gramů kakaa
280 gramů másla
140 gramů moučkového cukru
80 gramů na jemno namletých mandlí
vanilkový lusk


Z uvedených přísad vypracujeme hladké těsto. Pokud nedrží pohromadě, můžeme přidat kousek másla nebo bílek. Připravenou hmotu zabalíme do folie a uložíme přes noc do ledničky ;-)


Uleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme libovolné tvary. Z jedné dávky vám vzejde přibližně 60 slepených kousků, čili 120 jednotlivých. Záleží na velikosti zvoleného vykrajovátka. 

Trouba se opět hřeje na 170 stupňů a pečeme 8-11 minutek :)


Protože krém na išelské je trošku zrádný, namáčím vršky v čokoládě samostatně. Zdobí se polovinou vlašského ořechu nebo mandlí. Nicméně konečné zdobení je na vás. Můžete se držet klasiky a nemusíte ;-)

Poleva - libovolná oblíbená čokoláda rozpuštěná ve vodní lázni plus ždibíček sto procentního tuku, aby se jemně naředila, jinak vám na cukroví ulpí silná vrstva a to není moc dobré...


Na krém si připravíme:

200 gramů moučkového cukru
  6 žloutků
mleté oříšky (dáváme vlašské s lískovými 1:1)

Vše smícháme dohromady - co se množství mletých oříšků týče, řídíme se konzistencí připravené hmoty. Neměla by být ani moc řídká a ani moc hutná. Prostě tak akorát, aby se dala krásně a pohodově mazat. Pomohla jsem vám? :D


Jednotlivé dílky spolu krásně spojíme, uložíme do chladu a až přijde jejich čas, tak si na nich pěkně pochutnáme. Protože jsou tam syrové žloutky, je dobré udržovat tento druh v chladu stále. Pokud vám představa tepelně neupravených vajec vadí, dají se najít fígle, jak zapracovat vajíčka do krémů po uvaření... vyzkoušeno nemám, takže v tomto směru jsem zkušenostmi nedotčená ;-)

2 komentáře:

  1. Tohle cukroví jsem už několikrát viděla, ale pořád se k němu nemůžu nějak dokopat. Asi jsem stará konzerva a bojím se, že se mi to nepovede :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je úplně jednoduché! ♥ Určitě bys ho zvládla. Stojí za to, protože osobně ho mám vážně moc ráda ;-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)