středa 16. prosince 2015

recept - advent 2015 - kokosové rohlíčky


Opět jedna z klasik na naší vánoční tabuli s cukrovím. Osobně ho nejím, nějak jsem si k němu nenašla cestu, ale zbytek rodiny ho má rád, takže jdeme nažhavit mašinku na maso! Ne, to není vtip, nehrabe mi - vážně!




Pro začátek si připravíme:

300 gramů hladké mouky
125 gramů kokosu
125 gramů másla (my používáme na cukroví Heru)
100 gramů cukru
2 celá vejce
1 vanilkový cukr


Všechny přísady dáme do větší mísy, vyhrneme si rukávy, sundáme prstýnky a jdeme hňácat, dokud nemáme hladké a nelepící se těsto. To zabalíme do potravinářské folie, opatříme jmenovkou, protože máme děravou hlavu a zaděláváme toho zpravidla víc, a šup s tím do ledničky! Minimálně na dvě hodinky, ideálně přes noc.



Nástavec na mašinku na mletí jsme si ukazovali již u cukrářských rohlíčků, dnes se bude hodit i tady. Vychlazené a uleželé těstíčko si rozkrojíme na menší části a pustíme se do díla. Je lepší, když jsou na to dva - jeden mele, druhý chytá - ale dá se to i po menších kouscích v jednom člověku. Dáváme na nepřilnavý povrch. My použili silikonové podložky na krájení. Výsledné "šňůry" potom krájíme na stejně dlouhé kousky, které vyskládáme na plech.


Pečeme v troubě předehřáté na 160-170 stupňů celsia cca 10 minut - cukroví se musí hlídat, každá trouba peče jinak. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru a schováme před mlsnými strávníky :) Z jedné várky uděláme přibližně 90 hotových rohlíčků.






4 komentáře:

  1. Prosím tě, co s tím cukrovím budeš dělat? To nemůžeš zdolat ani do Velikonoc! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já? Já nic - vystačím si s jednou malou miskou celé svátky. Jsem spíš na salát a řízky, ale mám dva bratry, jeden z nich bydlí pět minut od nás a pravidelně si jezdí pro výslužku a pochutná si rád, plus jeho synátor též. No a ten druhý má synátory dva, takže když se to tu na svátky sejde, je to jako nájezd kobylek :D

      Vymazat
  2. Co takhle ochutnávku poslat poštou? :-D :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělý nápad! :D Jen nevím, jestli by nedorazila kaše z těsta, krémů a čokolády :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)