pátek 4. prosince 2015

recept - advent 2015 - vanilkové rohlíčky


A dnes je tu další vánoční klasika anebo kdo by neznal vanilkové rohlíčky! Věděli jste, že pocházejí původem z Rakouska již z poloviny osmnáctého století? Ne? Více si o jejich historii i původní receptuře můžete přečíst zde ;-)

Připravíme si:

150 gramů hladké mouky
20 gramů moučkového cukru
100 gramů másla (u nás se používá hera na pečení)
50 gramů oříšků (nejlépe lískové, ale dá se použít i mix s vlašskými)
jeden žloutek
vanilkový lusk



Vše dáme do mísy a hňácáme, patláme, mačkáme, hněteme... pořádně!

Proč jsou na fotografii dva žloutky, když v receptu stojí jeden? Protože, moji milí, vanilkové rohlíčky zmizí poměrně rychle. Část padne za vlast těsně po dopečení, protože táta větří jako lovecký pes a tohle mu nikdy neunikne. Na druhou část chodí do špajzu mamka a ta třetí přežije do svátků... z toho důvodu děláme pravidelně dvojitou dávku, ze které vám vzejde cca 60 kousků. Těsto samozřejmě putuje opět přes noc do ledničky. 


Pro mě nejtěžší část při tvoření tohoto druhu cukroví je samotná tvorba jednotlivých kusů. Proč? Protože nedokážu vytvořit dva stejné! Obdivuji Wixie, která je vloni měla naprosto skvostné! Já jsem lenoch, proto jsem to obešla a pořídila si silikonový... co to je? Plech? Forma? Prostě udělátko! 


Všechny rohlíčky mám stejné. Vyklápět jdou perfektně a já jsem spokojená. Navíc silikonová forma rychle chladne, takže nemám tak velké prostoje. Když má mamka náladu, dělá ona rohlíčky ručně a já s menším podvodem, ale vloni se jí nechtělo a já neprotestovala. 

Trouba je opět rozehřátá na 170 stupňů a pečeme zhruba deset minut. Cukroví je nevyzpytatelné a skutečně se musí hlídat ;-)


Hotové rohlíčky ještě teplé obalíme v moučkovém cukru. My do něj hážeme vanilkový lusk, aby se krásně provoněl. 


Pak už jen naskládat do přepravky, dát do chladu a hlavně pod zámek!!! :D


2 komentáře:

  1. Taky dělám vždycky dvojitou, někdy i trojitou dávku :D. Tahle forma je dobrá vychytávka, nemám ji, ale používám vykrajovátko ve tvaru rohlíčku, to je pak taky jeden jako druhý :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vykrajovátko? Páni, to jsem nikde neviděla! :)
      Hlavně, že si člověk umí poradit, to je základ ;-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)