úterý 9. února 2016

knihovna – L. Castillo: Modlitba za mlčení

knihovna –  L. Castillo: Modlitba za mlčení


Detektivky se v poslední době na mém seznamu objevují nejčastěji. Je to žánr, který mi vyhovuje. Umí-li se autor tématu zhostit dobře, poskytne příběh, který mě pohltí, a já se můžu nechat unášet společně s hlavní postavou po stopách případu. Jak se toho zhostila pro mě zatím neznámá autorka?

zdroj obrázku - klik




Originální název:  Pray for Silence

Rok vydání v ČR: 2015 (kniha), 2016 (e-book)
Rok vydání originálu: 2010

Počet stran: 312
(moje čtečka ve formátu epub píše 302 stránek )

Žánr: thriller, detektivka
série: Kate Burkholder, díl 2. 

Vydal:  MOBA
PřekladLenka Faltejksová

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji webu palmknihy.cz . Pořídit ji tam můžete za 199,- Kč nebo se podívat po klasické knize jako takové, kde se cena pohybuje kolem 260,- Kč bez poštovného. Heuréka vám napoví.

Anotace z palmknihy.cz:

V městečku Painters Mill v Ohiu tvoří třetinu obyvatel amišové, pro něž je typický prostý a mírumilovný životní styl bez vymožeností civilizace. Oto větší šok vyvolá, když se na farmě amišské rodiny Plankových najde sedm mrtvých těl. Někdo zavraždil celou rodinu, dcery Annie a Mary byly navíc surově mučeny a pohlavně zneužity. Případ je svěřen náčelnici místní policie Kate Burkholderové...


Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:
Jednoznačně napínavý thriller. Anotace slibovala náročný a brutální případ, takže šlo jen o to, jak dobrá autorka bude.  

Skutečnost:
Celý příběh přečten za pět hodin a pět minut. Kdybych psala recenzi jedním slovem, pak by znělo… strhující! Nicméně začneme od začátku. Kniha je druhým dílem série s detektivkou Kate B. v hlavní roli. Neznalost dílu předchozího nijak příběhu nevadí, i když se sem tam objevují malé zkazky směrem k němu. Možná ho dokonce zpětně přečtu a budu se těšit na další!

„…Hájil se, že vypadala jako dospělá. Protože je dost starý na to, aby věděl, že košíčky velikosti C ještě nemusejí svědčit o dosažení zákonem stanovené věkové hranice pro konzumaci alkoholu, dala jsem mu pokutu…“

Autorka nás zavedla do prostředí, které většina z nás nezná. Jistě, vím, kdo jsou amišové, ale podrobnosti o jejich způsobu život jdou mimo mou osobu. Takže se mi líbilo, že jsem měla možnost zabrousit někam, kde je to pro mě nové. Nakouknout pod roušku jiného světa, míněno v uvozovkách.

… Otočím se na Gurčáka: „Milý člověk.“
Zazubí se. „Jestli ti připadá děsivej, měla bys vidět jeho mámu.“
„Je jí kus, co?“
„Ne, ale je chlupatější.“…

Hlavní postava je sympatická, komplikovaná a uvěřitelná, což je pro mě asi nejdůležitější faktor, abych si s ní sedla. Celkem zdárně jsou líčeny i postavy vedlejší a jejich povahy. Zejména John Tomasetti, který je takovou druhou hlavní postavou a s Kate se evidentně seznámil v prvním díle. Oba bojují se svými vlastními démony, každý s jiným, aby bylo jasno, a zároveň se snaží vyřešit velmi brutální případ, který každého z nich změní.

„… Když někdo přesvědčí sám sebe, že je lež pravda, v podstatě ani nelže…“

Nikdy jsem nechtěla, a stále nechci, psát ten druh recenze, který obsahuje spoilery nebo podrobnější rozebírání děje. Píšu svůj názor a ten zní? Pokud hledáte něco, co vás strhne, nedá vám spát, naprosto vás pohltí, tak jste tady správně. Skvěle líčená ponurost, vystižená dramatičnost i temnost… dokonalá kniha. Pět kachniček z pěti a dál není vůbec o čem diskutovat.


3 komentáře:

  1. Děkuji za recenzi. A kde jsou kachničky? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, jak jsem pitomá? :D Jdu je doplnit a rádo se stalo ♥

      Vymazat
  2. Díky!

    Údaje zkontrolovány, vše souhlasí a ikonka přidána vpravo ;-)

    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)