středa 13. dubna 2016

knihovna –  M. C. Beaton: Agatha Raisinová a vražda na ostrově


Konečně jsem se dočkala a nová Agatha je tu. Kdo nezaregistroval na TV Prima seriál Vraždy podle Agathy, může to napravit. Zatím bylo odvysíláno pět dílů a je to lepší než obvyklé výmazy mozku v podobě ulicí, ordinací, pomst a kde čeho dalšího ;-)

Zítra slavím 40. den hospitalizace, ano, správně, stále jsem mimo - doslova i do písmene. A tak to oslavíme menší recenzí, protože fakt, že se mi zase daří pomalým tempem zdolávat stránky, si rozhodně oslavu zaslouží! :)


zdroj obrázku - klik 



Originální název:  Agatha Raising and the Terrible Tourist

Rok vydání v ČR: 2016
Rok vydání originálu: 1997

Počet stran: 184


Žánr: detektivka
série: Agatha Raisinová, díl 6. 

Vydal:  Motto
Překlad: Jiří Lexa

Knihu jsem kupovala zde za 212,- Kč. V případě zájmu vám Heureka ráda poradí, kde jinde se dá Agatha pořídit :) 



Anotace z databazeknih.cz:

Agatha, majitelka úspěšné PR agentury, se jednoho dne rozhodla, že má Londýna i reklamy dost a přestěhovala se do idylické vesničky Carsely, kde si chtěla užívat předčasného důchodu.Tvrdá a mazaná podnikatelka by se na poklidném venkově mohla možná nudit, kdyby neobjevila nového koníčka: vyšetřování vražd. Nevěřili byste, na kolik mrtvol na anglickém venkově narazí. Nebo to bude Agathou?  I na dovolené na Kypru zřejmě bude moci dokázat, že si před ní žádný vrah nemůže být jistý. 


Ukázku si můžete přečíst zde - klik


Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:

Chtěla jsem prostě další Agathu. Oddechovou detektivku v hlavní roli se ženou, která je jemně na hlavu a řeší typicky malicherné ženské věci - váhu, muže, kariéru, menopauzu... Agatha mi přirostla k srdci, i když je dost svéráz, a proto jsem neváhala a na knihu se třásla už dva měsíce před vydáním!

Skutečnost:

Začneme první věcí, která člověka na knize upoutá, zejména hned po anotaci - obal. Omlouvám se, že na přiložené fotografii výše jaksi zaclání ještě destrukční deník, ale zjistila jsem, že mám knihu vyfocenou jen takto a už je tak trochu doma, neboť skříně v nemocnici nejsou nafukovací jako ty domácí :) Proč ale o obalu jako takovém mluvím: Vkládám vám sem obrázek pěti předchozích dílů. Mrkněte a pak se vraťte k tomu šestému. Rozdíl? Markantní, že? Chápu, že rádoby infantilní a jemné obaly zřejmě netáhly a tak sáhli po jiné verzi, jenže mě to prostě rotuje, byť je nový obal sám o sobě krásný. Série by však měla být... v jednotném stylu. Sladěná je slovo, které nemůžu najít!


Druhou věcí, která mi notně pila krev, a podepíše se také na hodnocení, jsou chyby/překlepy. Chápu, že korektorské práce nejsou, co bývaly. Že jsme lidé a děláme chyby, ale prosím... po čísle 6 jsem přestala počítat. Je to poměrně krátká kniha a řádově odhadem deset překlepů je dle mého názoru celkem dost.

Tím výčet negativ končí. Příběh sám o sobě je výtečný jako vždy. Autorka psát umí, jinak by jí nemohlo vyjít tolik pokračování. Zda nějaká další vyjdou i u nás je otázka, na kterou odpověď neznám, neboť jsem zatím neměla odvahu napsat do vydavatelství. Nicméně doufám, že ano, protože by mě zajímalo, kam kroky hlavní hrdinky zamíří dále.

Nebudu lhát, občas mi chování Agathy připadá decentně na hlavu. Ve svém věku už by měla pobrat trochu rozumu, přesto je také jenom člověk, takže je jasné, že se bude potýkat se stejnými obtížemi jako obyčejní smrtelníci.

Příběhy s Agathou v hlavní roli jsou prostě oddechovým čtením s detektivní zápletkou v čele. Zdatnější čtenář zhltne knihu za večer, ten méně zdatný si ji rozdělí na tři menší části. Děj chytí, pobaví, rozesmutní a přinese i oblíbené tipování, kdo je vlastně vrah - mimochodem, trefila jsem se, ale jen na základě sympatií, motiv mi unikal.

Za změnu obalu a překlepy strhávám jednu kachničku a uděluji tedy krásné čtyři. A vás se ptám, jaký máte názor na série a jejich obaly - mají ladit? Ukazovat, že knihy patří k sobě nebo ne?




8 komentářů:

  1. Pěkná recenze, díky za tip na knihu :)

    A podle mě rozhodně ladit! Nemám ráda, když na knihách není poznat, že patří k sobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo a souhlasím - má to prostě patřit k sobě a tečka! :)

      Vymazat
  2. Moc povedená recenze, kniha je pro mě objevem :) Děkuji za krásný tip! A jinak obaly ze série samozřejmě musí ladit - praskla bych vzteky, když změní najednou design... Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ani nevím, jak jsem na Agathu přišla já - ano, vzpomínám si, třetí díl jsem našla o Vánocích vloni pod stromečkem :) Prskám, protože to v knihovně bude vypadat divně, až je dám k sobě :D Krásný den přeji.

      Vymazat
  3. Trochu mi to připomíná Vraždy v Midsomeru, tam je taky vražd a mrtvol víc, než živých obyvatel :D.
    Obal knihy by mě nakrkl, nedovedu si představit, že by tohle potkalo mojí sérii Sherlocka Holmese nebo Agathy Christie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to z podobného prostředí jako jsou ty jednotlivé malé vesničky v Midsomeru. Jen tady není tolik mrtvých na metr čtvereční a není to tak komplikované. Vraždy v Midsomeru jsem zkoušela číst jednou a totálně jsem se ztrácela v ději a podrobnostech. Tohle je mnohem mírumilovnější a dává to víc smysl :D

      Vymazat
  4. mužu se zeptat vy by jste mi asi neprodala tu knihu Otrávený koláč že??

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za zájem, ale o prodeji opravdu neuvažuji :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)