úterý 24. května 2016

Knižní Tag: Čtenářské návyky


Protože mám menší čtecí blok, přicházím dnes s tagem, na který jsem narazila u Emmy J. na blogu Kávové knihy ;-) Má význam to nějak významněji okecávat? Já myslím, že ne. A proto se pustíme rovnou do odpovědí, ať zjistíme, jaké že to mám čtenářské návyky. Jednotlivé otázky už si nevybavuji, nic jsem si nepřipravovala a budu tedy psát rovnou do článku, takže jsem na to sama zvědavá! 



1. Máš doma nějaké speciální místo na čtení?

Ne. I když... před knihovnou mám takové speciální houpací křeslo, jenže zaprvé má omezenou nosnost, kterou jsem jaksi už dávno překročila. A zadruhé je na něm tolik věcí, že přes ně skoro není vidět. Pokud mě kniha chytne, je mi úplně jedno, kde se zrovna nacházím.

2. Záložka nebo náhodný kus papíru?

Mám spoustu záložek. Papírové, zalaminované, plyšáky na gumě, vyrobené vlastnoručně z papíru, bambulek nebo teď i dvě kovové. Ovšem může se stát, že zrovna nejsou po ruce, případně je nemůžu najít. A pak sáhnu i po kusu papíru. V případně nutnosti a při krizi nejvyšší... ohnu roh stránky.



3. Můžeš přestat číst kdekoli anebo jen na konci určité kapitoly, stránce apod.? 

Jestliže mě nic nevyruší... pak odkládám knihu zásadně po dočtení začaté kapitoly. V případě knih, kde je autor sadista a kapitola má klidně i padesát stránek, pak končím na konci vybrané stránky.

4. Piješ nebo jíš během čtení?

Rozhodně ano. Samozřejmě, jde-li o klasické jídlo v podobě oběda nebo večeře, tak knihu odkládám. Ale jestli se tím míní mlsání během hltání příběhu, souhlasí odpověď ano. 

5. Můžeš číst, když posloucháš muziku/máš zapnutou televizi?

Ne. I když je pravda, že jakmile mě příběh pohltí, můžou kolem jezdit tanky a já je nebudu vnímat, ale může se stát, že mám knihu na recenzi a potřebuji se na ni víc soustředit, pak mi rádio či televize vadí.


6. Čteš jednu knihu nebo více najednou? 

Zpravidla dvě. Může se stát, že mi autor leze na nervy, případně třeba hlavní postava a já knihu nechci odložit. Pak to dělám následovně: vyberu si knihu druhou a příběhy střídám, abych si čtení neznechutila a měla cosi jako motivaci. A ne, příběhy se mi nepletou. 

7. Čteš doma nebo kdekoli?

Kdekoli. Jen ne v autě nebo hromadné dopravě, to se mi dělá šoufl. Ale klidně v čekárně u lékaře, venku na zahradě... žádný problém. Knihu zpravidla tahám všude s sebou.

8. Čtení nahlas nebo jen uvnitř hlavy?

Jen uvnitř hlavy. Nahlas pouze, když narazím na větu, která mi nedává smysl. 

9. Přeskakuješ někdy stránky?

Stránky? Ne. Ovšem může se stát, že mě kniha vážně nebaví a já ji nechci zahodit, pak mám však tendence přeskakovat části vět nebo si vyzobávat jen přímou řeč.


10. Ohýbáš hřbety knih nebo se snažíš, aby vypadala kniha pořád nově?

Asi jsem barbar, ale ohýbám, pokud má kniha měkkou vazbu, neumím tomu zabránit. Plus mám takový zlozvyk, a sice jakmile má kniha přebal a já ji jdu číst, musím ho sundat.

11. Vpisuješ si do knih?

Ne. Jestliže mě napadne nějaká poznámka, mám lepící papírky, poznámkový blok či telefon. Do knihy jsem vpisovala jednou a sice věnování. To se může. 

(PS: všechny tři přiložené fotografie jsou z mého Instagramu, kde mě najdete jako Vendi13)

2 komentáře:

  1. Pěkné odpovědi. Můžu říct, že jich máme docela dost společných :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a paráda - říkala jsem si, že zase tak originální v tomhle směru nejsem :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)