čtvrtek 4. srpna 2016

knihovna –  C. Coulter: Kdo je Charlotte?


Abych nečetla jen samé romány pro ženy nebo erotické záležitosti, sáhla jsem do vod detektivních a vylovila tuhle záležitost. Zaujal obal i anotace. Byl to úspěšný lov či se mi snad na háček chytila ryba, která byla nad mé síly? Zjistíte v dnešní recenzi J

zdroj obrázku klik



Originální název:  Double Take

Rok vydání v ČR: 2010
Rok vydání originálu: 2007 

Počet stran:  243

Žánr: detektivka
série: FBI, díl 11. 

Vydal:  Plejáda

Překlad: Zdeňka Vaníčková

Heuréka vám napoví, kde knihu koupit. Je to vlastně celkem oříšek. Eshop ji má jen jeden za 299,- Kč. Jinak se musíte poohlédnout po bazarech nebo antikvariátech.

Anotace z databazeknih.cz:

Zvláštní agent FBI Cheney Stone vstupuje do příběhu jednoho dubnového večera na molu č. 39 v sanfranciské zátoce. Náhodou se stane svědkem pokusu o vraždu Julie Ransomové, mladé vdovy po známém parapsychologovi. Podaří se mu ji zachránit z ledové vody a stane se součástí vyšetřovacího týmu. Mezitím ve virginském městě Maestro se šerif Dixon Noble dozvídá o jakési Charlotte Pallackové, která nápadně připomíná jeho zmizelou manželku. Vydá se po jejích stopách, protože jakkoli je to neuvěřitelné, mohla by to být Christie, která je tři roky nezvěstná. V San Francisku svedou stopy dvou zprvu nesouvisejících případů Cheneyho a Dixieho dohromady, aby se společně s Dillonem Savichem a Lacey Sherlockovou pustili do rozplétání tajemství kolem osoby Charlotte a kolem pokusu o vraždu Julie. Fantastické společenství lidí, kteří využívají svých schopností, aby ovládli druhé, stojí nejen za těmito dvěma ženami, ale i za půl roku starou vraždou Augusta Ransoma, Juliina manžela, který patřil mezi uznávané parapsychology - také díky své údajné schopnosti promlouvat se zemřelými. Počet obětí stoupá a Dillon, Lacey, Dix a Cheney se stále urputněji musejí potýkat se záhadami a intrikami, ale také stále častěji bojovat o vlastní život.



Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:
Detektivka. Zaujala obalem i anotací a slibovala prvky napětí a dost možná i nadpřirozena. Nevím proč, ale při zmínce o parapsychologii se mi vybavil seriál Mentalista a ke knize mě to prostě táhlo. Takže - směle do ní!

Skutečnost:

Jedenáctý díl série? Vadí to něčemu? Ne. Co jsem si tak pročítala anotace ostatních dílů, každou knihu tvoří samostatný případ a dohromady je propojují agenti FBI, kteří v nich vystupují. Nic se nestane, pokud jste některý z dílů nečetli a rovněž o nic nepřijdete, když se do nich nepustíte po přečtení tohoto. Osobně si na ně však brousím zuby. Proč?

Protože to byla bomba!

Nevím, jak to dělám, ale poslední dobou narážím buď na průměrné knihy, nebo na pěti hvězdičkové. I když ta, kterou mám na recenzi aktuálně, je zatím adept na propadák roku, ale pšt!

„… Otevřenými dveřmi mu podala pár italských mokasínů. Jejich kůže byla tak jemná, že kdyby měl příliš velký hlad, daly by se sníst…“

V případě „Charlotte“ mě zaujal obal a rovněž anotace (ano, opakuji to už potřetí, jsem si toho vědoma). Hodnocení neznělo marně a tak kniha putovala z bazaru rovnou do mých rukou. Autorka mi naservírovala perfektní detektivní zážitek, kde akce střídala akci. Postavy byly dobře napsané a propracované. Vůbec nevadilo, že jich bylo možná na vkus některých až moc. Nicméně orientaci v ději mi to nijak nekomplikovalo. Právě naopak. Příběh to podle mě dělalo kompletním a zajímavějším, protože jsem mohla stopy a děj jako takový sledovat z různých úhlů pohledu.

„…Táta ho zítra vezme do města do soudní budovy a seznámí ho s některými úředníky, praktikanty a soudci. Dokonce mu slíbil, že mu ukáže jednoho nebo dva lumpy – myslím, že měl na mysli obhájce, ale nejsem si docela jistý…“

Nemůžu jinak, než dát pět kachniček z pěti a doporučit Catherine Coulterovou a její detektivky každému, kdo je má rád. Jistě, nemusím se vám trefit do noty, neb tisíc lidí tisíc chutí, ale startovní podmínky snad už nemohou být lepší a pro mě je radost psát takovou recenzi. I když možná chválím až moc. Jenže já vážně netuším, co bych knize vytkla!




PS: právě jsem zjistila, že autorka vedle detektivek píše i romány pro ženy… oj! Tak se obávám, že tu mám další adeptku na oblíbenou spisovatelku a zase půjdu obhlédnout bazary a antikvariáty. Sakra práce! 

8 komentářů:

  1. Jo, až taková je to bomba:)
    Tak co už nečteš nového Herry Pottra nebo čekáš jako já až ho přeloží, i když mám docela strach jaký bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečtu a upřímně - zatím jsem ve stadiu pevného rozhodnutí, že ani číst nebudu :) Příběh je uzavřen - end of story a nemám nutkání ani potřebu připojit se k tomu davovému šílenství - co ty? :)

      Vymazat
    2. Mám strach si ho přečíst protože co jsem zatím četla, nechci napsat že ( to prý vybraly z Fanfiction) je tam prý drobet od všeho od cestováním časem až po voldemortovu ceru, dokonce i sex ale tím si nejsem jistá, ale už sem četla i velmi negativní recenzi už i na děj sem někde narazila sice struční ale stejnej.
      A abych pravdu řekla asi to nevydržím je si to je tak špatný nebo tak dobrý si budu muset přesvědčit sama.

      Vymazat
    3. NO to zní - všelijak :D jsem zvědavá na názor, jaký si na to uděláš! :) Za sebe hlásím, že (viz komentář níže) zůstanu raději u jiné četby, neb času je zatraceně málo na plýtvání na něco, v co nevěřím a co považuji za... totální zhovadilost - čistě předběžně :D

      Vymazat
  2. Pobavila jsi mne, poté co jsem poctivě dočetla až na konec. :-) Z tvého chvályhodného plánu vrhnout se na trochu jiný, relativně méně relaxační, žánr tak zůstala půlka.... I když, všechno je relativní, pro někoho může být relaxační horor, po jehož přečtení se slabším povahám nechce v noci jít na záchod....
    Kdyby se tak autorka držela jen těch detektivek....:-)) Ale ne, už jsme se tady vespolek dohodly, že někdy v životě čtenářek prostě přijde doba na lásku, romantiku a erotiku - vkusnou a v jisté dobře vyvážené míře... Odstíny do posledně zmíněné kategorie ovšem rozhodně nepatří...
    V každém případě ti přeji, žes sáhla po knize, která tě tak zaujala, žes po jejím dočtení udělila celých pět kačenek.... nějak si nevzpomínám, kdy se tak stalo naposledy.... :-)
    Užívej si s autorkou i nadále, pokud uspěješ s lovem na další knížky od ní....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy uloveny a už čekají, až se k nim propracuju. Ovšem nejdřív chci dočíst ty, které tu mám od jiné oblíbené autorky, o té bude příští recenze - cca za 10 dní, jakmile dočtu jednu z jejích sérií.

      Ano, plán jsem měla jasný a kde jsem skončila? Zase u té romantiky! :D Ale na detektivky nezanevřu - C.Coulter je totiž píše stále, čili to můžu střídat! :)

      Odstíny? Normálně jsem se orosila. Až sáhnu po odstínech, tak máš mé svolení normálně mě proplesknout nebo nechat někam zavřít, protože to bude pomyslná poslední kapka a znamení, že jsem přišla i o zbytek zdravého rozumu.

      Vymazat
  3. Ještě k tomu novému HP, co ho tu v komentíkách zmiňujete - víceméně pro potvrzení toho, že jsem smolař, co nikdy nic nevyhrál, jsem se nekriticky a nesoudně účastnila soutěže Neoluxoru o právě tuto knihu v AJ. Ačkoliv už mne občas unavuje, že pravdu mívám nechutně často, tentokrát jsem za to ráda, že jsem nevyhrála. Při počtu stránek, které je Rowla schopna vychrlit na jednu knihu, bych tu angličtinu louskala do 110 let (svých) nejméně. A obávám se, že tolik času mi zdaleka vyměřeno nebude...
    Ale - nelituju. Opravdu. Ne, že by mi absolutně a vždy vadilo jít s davem - i když povětšinou jsem vážně sólista - ale tady proti davové hysterii půjdu s nadšením.
    Už samotný epilog klasické série mne vrchovatě znechutil - přišel mi nanicovatý, plytký a sepsaný snad jen proto, aby poslední knížka měla víc stránek... a to, prosím, mluvím o psané verzi. Ta příšernost, na kterou to povýšili scénáristé, kostyméři a maskéři ve filmu, ta už je opravdu snad jen jako "přírodní" lék na snížení žaludku... nezvracela jsem jen velkou náhodou.....
    A teďˇo těchto zoufalcích bude celá další kniha, odhadem kolem 600 - 700 stránek? Nikde jsem se nepídila ani po sebestručnějším ději, pevně rozhodnutá ignorovat, ignorovat a ještě jednou ignorovat. Ale z toho, co tady píše Annaliesen, mi naskakují osypky... Merline, to bude ještě větší magorárna, než jsem předpokládala....
    Ne, opravdu ne, děkuji, již jsem zvracel. :-)) To žádný překladatel na světě nemůže zachránit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím - zaprvé to asi nebudou překládat Medkové čili... br poprvé.

      Nemám představu, jak je psaný divadelní scénář, pročež si ani nejsem jistá, jak by se mi to případně četlo - br podruhé.

      Když jsem prvně zjistila, že tohle dílo vyjde, napsala jsem komentář v tom smyslu, že příběh je pro mě uzavřen a jestliže má JKR potřebu psát pokračování a nimrat se v tom dál, dobrá, nicméně já zůstanu stranou a do tohoto šílenství se nezapojím. Nevylučuji, že třeba za rok, dva, tři... jenže tu mám tolik knih a jiných povinností, že si sakra vyberu, čemu tu hrstičku volného času věnuji a sorry, JKR to nebude... leda bych jí fušovala do řemesla a pustila se do nějaké povídky :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)