neděle 4. prosince 2016

Advent 2016 - U madam Larissy I.

Druhá adventní neděle a s ní na blog přichází letošní adventní povídka. Vůbec nebyla v plánu, přesto je na světě. Deset kratších kapitolek pro zpříjemnění předvánočního času. Ať se vám líbí ;-)

Ptáte se, kdo je Larisa? Inu, taková bodrá sympatická madam od rány. Kde se najednou vzala a proč si zaslouží rovnou deset kapitolek? Trpělivost, moji milí, vše se včas dozvíte.


online tvorba nápisů



Betace: Claire
Počet kapitol: 10 různě dlouhých
Rating: Ale kdeže… ne
Párování: Možná, cíleně však nikoli

Shrnutí: Deset krátkých příběhů pro adventní čas roku 2016. Koho byste tipli na jakou sladkost? Čím ta či ona postava ze světa HP hřeší? Všichni se dříve či později zastaví v čajovně U madam Larissy a vy budete u toho. A kde se ona čajovna nachází? To vám neřeknu, stejně by vám to k ničemu nebylo. Kouzelníci to dávno vědí a mudlové? Ti by ji nepoznali, ani kdyby do dveří narazili čelem!


zdroj konvice a hrnečku

díl 1. - tartaletky


Každý den mají U madam Larisy akci. Jeden druh zákusku či pečiva nebo horkého nápoje je za zvýhodněnou cenu, a i ta akce je pokaždé jiná. Jeden plus jeden, káva zdarma, karamelka ke každému nákupu, kupon na další nákup, poukázka na podrbání zad od vodochoda, sbírejte korálky za nákupy, kdo nakoupí, dostane razítko a za devět razítek je pusa od majitelky. Madam Larisa má velmi bujnou fantazii, a tak o zábavu, respektive šílené nápady, není nouze.  

  
Ptáte se, co to taková tartaletka je? Někdo říká tarteletka. Vlastně je to takový mudlovský křehký košíček z těsta velmi podobného chutí i vůní lineckému. Náplně bývají různorodé - vanilkový pudink a na něm ovoce přelité ochucenou želatinou. Jen ovoce přelité želatinou. Čerstvé ovoce. Čokoládový krém a žádné ovoce. Z fleku vám tu dokážu vyjmenovat celu řádku variant, ale jen budeme slintat a děj se nikam nepohne. A propos děj. Tohle přece nemá být cukrářský slovník pojmů nebo tak něco!

Dnes je pondělí. Ano, já vím, že ve vašem kalendáři pondělí není, ale v tom našem, příběhovém začíná nový pracovní týden. Madam Larisa zkontrolovala skřítky, zda jsou všichni a všichni vědí, co je dnes za den a jaké mají úkoly. Samozřejmě, že to věděli! Pustili se čile do práce a jejich zaměstnavatelka šla obhlédnout kavárnu. Zbývaly necelé dvě hodiny do otevření. Půl osmá hodina ráno. Dřív to nemělo smysl. Právě v tento čas nejvíce kouzelníků vyrazilo do zaměstnání a protože bylo pondělí, většina měla hlad. Doma po víkendu nezbylo skoro nic na snídani a jim kručelo v žaludcích. A jakmile ucítili lahodnou vůni linoucí se ze známé čajovny lomeno kavárny lomeno cukrárny? Byli ztracení a museli si jít něco koupit.

zdroj obrázku

Jedním z davu, který o dvě hodiny později procházel ulicí, byl i nám všem známý Kingsley Pastorek. Toho času po válce ministr kouzel. Říkáte si, takový ministr, ten si pro snídani někoho pošle, jenže Kingsley nebyl typický úředník a ani ten vládní. Vždy si přál zůstat hlavně dobrým člověkem. To stálo nade vším. A proto nepovažoval za divné, když se ráno co ráno stavoval tu či onde, aby se pozdravil s lidmi, vyměnil pár vlídných slov. Vyslechl jejich názor na cokoli. Takový by měl být správný politik. Fungovat pro lidi a ne pro peníze, moc a slávu. To jsme odbočili. Vešel dovnitř a zvonek nade dveřmi zazvonil a popřál dobrý den. Kingsley se usmál a kývnutím hlavy odpověděl na pozdrav páru, který seděl u stolku a pochutnával si na oříškové bublající bábovce. Sám se na první pohled zamiloval do tartaletek za sklem obslužného pultu. Čím byly tak výjimečné?


Křupavé voňavé těsto polité stále teplým vanilkovým pudinkem a na něm drobné lesní jahůdky, které vyluzovaly vánoční melodii. Že by vám bylo líto je sníst? Nebojte, je to ovoce. V okamžiku, kdy tartaletku vzal do ruky, protože nechat ji zabalit by bylo rouhání, ta se musí rovnou sníst, se melodie rozezněla hlasitě a naposledy. Pak kouzlo pominulo a byl čas na kouzlo jiné. Takové, za které zodpovídají naše chuťové buňky. A jestli slintáte stejně jako já, tak ty vaše taktéž fungují na výbornou!

7 komentářů:

  1. Ještě, že jsem po snídani skvělého perníku, jinak bych slintala víc, než by bylo vhodné :D.
    Mimochodem, korálky za nákup je super nápad! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Taky slintám - ty obrázky na pinterestu jsou jako mučení. Občas si připadám jako pořádný masochista, když tam na ně koukám a kochám se tím, co všechno se dá upéct a uvařit! :)

      Vymazat
    2. PS: já věděla, že zrovna tebe ty korálky chytnou! :D Tvořivá dušička se nezapře ;-)

      Vymazat
  2. Zajímavý nápad a příjemné čtení

    OdpovědětVymazat
  3. Kingsleyho som mala vždy rada. Krásne, že si mu napísala maličký príbeh s príjemnou dobrotkou. Ďakujem za sladkosť, hneď idem na ďalšiu. ;-)
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla jsem zapojit sem tam i postavy, které nemají v povídkách tolik prostoru a jsem ráda, že se mi to povedlo :) :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)