neděle 19. února 2017

knihovna – L. Castillo: Slib mlčení

knihovna –  L. Castillo: Slib mlčení


A Linda Castillo potřetí! Jestliže jsem předchozím dvěma dílům dala pět kachniček (jejda, spoiler alert!), pak bylo nad slunce jasné, že třetí díl nevynechám. Udržela autorka nastavenou laťku? Byla kniha opět napínavá a četla se jedním dechem? Pojďme to zjistit.
 

Originální název:  Breaking Silence

Rok vydání v ČR2016
Rok vydání originálu: 2011

Počet stran:  312 stran klasická kniha, e-book ve formátu epub 294

Žánr: thriller, detektivka
série: Kate Burkholderová díl 3.

Vydal:  MOBA (web)
Překlad: Lenka Faltejsková

Děkuji serveru Palmknihy.cz za poskytnutí recenzního ebooku v ceně 229,- Kč. Klasická kniha zakoupena na oblíbeném a webu Megaknihy.cz za 263,- Kč. Heureka vám ráda poradí při hledání jiných možností.



Anotace z databazeknih.cz:


Slabaughovi jsou přímo vzorová rodina amišských farmářů, tvrdě pracují, mají čtyři děti a se širokým příbuzenstvem skvěle vycházejí. Idylka skončí, když jedno z jejich dětí přivolá pomoc. Kate Burkholderová, policejní náčelnice z Painters Millu, objeví v nádrži na hnůj chlapcovy rodiče a strýce, všechny mrtvé. Zpočátku vše nasvědčuje tomu, že šlo o nešťastnou nehodu, během pitvy však koroner zjistí, že jedna z obětí utrpěla před smrtí úder do hlavy. Je zřejmé, že došlo k vraždě. Nikdo si nepřeje vypátrat vraha tolik jako Kate, která rovněž vyrůstala v amišské rodině, proto si případ bere poněkud osobně…


Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:

Asi se budu opakovat, ale po třetím dílu jsem sáhla zejména proto, že první dva byly plné napětí, podrobností, až z nich místy mrazilo a zajímal mě osud dvou hlavních hrdinů – náčelnice Kate Burkholderové a agenta Johna Tomasettiho

Skutečnost:

Pokud se rozhodnete po tomto dílu sáhnout bez znalostí předchozích dvou, ničemu to nevadí. Démoni z minulosti, které trápí Kate i Johna jsou tu znovu zmíněni, byť ve zkratce. Což může někoho, kdo části jedna a dva četl, dost vytáčet. Některé myšlenkové pochody Kate a ataky jejího svědomí a vzpomínek občas začínají působit rušivě a strhávám za to jednu kachničku, neb mi to vážně nepatrně ke konci už lezlo na nervy. Ono se to dá pochopit, protože jednotlivé případy jsou opravdu něco, ale i tak… méně je někdy více.

„…“Na žádnou amišku si nepamatuju.“ Rankin se otočí a pozoruje Skida. „Máme očitého svědka, který uvedl, že jste se s ní hádal a verbálně ji urážel.“ Mlčí, proto dodám: „Pro případ, že jste tenhle díl Práva a pořádku neviděl, lhát policii je protizákonné.“…“

Když pominu nedostatek v podobě vnitřních monologů hlavní postavy, z jejíhož pohledu příběh sledujeme, rozehrála autorka napínavou a čtivou detektivku, kdy do poslední chvíle nebylo jasné, kdo a už vůbec ne proč. I když už si sama Kate myslela… moment! Zákaz spolierování, takové recenze přece nepíšu. Čteno jedním dechem a už se nemůžu dočkat další knihy, která vyjde podle všeho na konci března pod názvem Ztracené děti.

„…“Musím říct, že ten Rankin je pěkně ujetej hajzl, a nejsem sám, kdo si to myslí.“ Zatočím na obecní silnici. „Jak to?“ „Je hodně divnej. Má šílený oči. Když se do nich člověk dívá, jako by nikdo nebyl doma.“…“


Co ještě dodat? Hodnotím čtyřmi kachničkami z pěti a budu doufat, že kniha číslo čtyři bude opět výborná. Byla by škoda, kdyby ne, protože autorka umí děj/případ krásně zamotat a dodat tomu takovou thrillerovou příchuť, že vás při čtení mrazí a nedovolí vám to přestat. 


4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) O knize slyším poprvé, ale docela mě zaujala :) Děkuju za tip a měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) všechny tři díly rozhodně zatím stojí za přečtení. I když je jasné, že se najdou čtenáři, kterým vyhovovat nebudou. Jak praví klasik: tisíc lidí, tisíc chutí :)

      Vymazat
  2. Díky ti za recenzi, tohle je můj šálek kávy. Tedy krimi :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám, že se ke krimi vracím čím dál častěji :) Už i na tu Agathu mám zálusk :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)