čtvrtek 10. srpna 2017

recept - cuketový bramborák alias cukeťák


Znáte? Že ano? Prostě brambory s cuketou v poměru 1:1 nebo lépe 50:50? Ano? A už jste ho někdy zkoušeli péct v troubě? Ne? Potom jste tu dnes správně! Aneb cuketová sezóna v plném proudu!




Připravíme si:

♠ 500 gramů cukety - oloupané, vydlabané
♠ 500 gramů brambor
♠ 7 stroužků česneku
♠ 4 vejce
♠ 2 lžičky majoránky
♠ půl lžičky mletého pepře
♠ sůl
♠ 6 lžic hladké mouky
♠ plech, pečící papír, případně uzeninu na doplnění - já měla zbytek šunky



Cuketu strouháme na hrubé části, brambory na jemné a česnek je na vás - prohnat mačkadlem nebo nastrouhat na jemné části, když už je to struhadlo stejně umatlané :)

Nechte chviličku - pět minut - odstát a přebytečnou vodu slijte. Až poté přidejte zbývající přísady - mouku a koření a vejce. Solíme podle chuti. Osobně vážně nebudu ochutnávat syrovou mouku, takže buď před přidáním mouky, nebo odhadem. 



Trouba se předehřívá na 185 stupňů.

Plech vyložit pečícím papírem, hmotu rovnoměrně rozetřít a tradá... šup s tím do trouby! V popisu stálo 20-25 minut - no, raději jsem pekla déle a bylo z toho 40, přičemž spodek byl tak akorát. Ani připálený, ani nedopečený. Záleží zřejmě na výšce bramboráku. 

Vyndat, nakrájet, baštit. Studený chutná ještě lépe. 



PS: pokud si myslíte, že vám zbude na druhý den... tak leda tak pod řetězem s velkým zámkem. Jinak nemáte šanci, tak to bylo dobré! 




4 komentáře:

  1. A co takova okurka, najemno nebo nahrubo? :-D :-D zkusim babi udelat, si posmakne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem to měla čekat! :D najemno byla taky dobrá! :D neboj, už si budu pamatovat, že nahrubo, protože ze mě máte všichni prdel - prý okurková polívka! :D

      Vymazat
  2. Já když peču bramboráky, tak to je minimálně ze dvou kil, protože my je prostě žereme :D. S cuketou jsem ho ještě nezkoušela, ale může to být příjemné zpestření, díky ti za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nás zatím z kila a je toho plech, z čehož se tři dospělí nají hravě :) jen musím příště zkusit bez toho pečícího papíru, jestli to nebude lepší :) nemá to takovou kůrčičku a je víc "mokrý", ale nám moc chutná a navíc je to rychlé, což teď oceňuji asi nejvíc :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)