čtvrtek 14. února 2019

knihovna - L. Castillo: Mrtví promlouvají

Pokračujeme v sérii dílem číslo šest!



A doufáme v sedmý, osmý a klidně i pár dalších. Tak to je hodně velký spoiler na začátek nebo ne?  Vezmeme to jinak – dosavadních šest dílů bylo skvostných. Nic nenaznačuje, že by si kniha, kterou mám před sebou, měla vést hůře. Pokud by k tomu – čistě teoreticky – došlo, pak by spadla někam ke hranici průměru, což se dá stále považovat za úspěch a sem s dalším dílem. Necháme toho, dost bylo teorie, přejdeme do praxe!

zdroj obrázku klik




O staré farmě Hochstetlerových se v Painters Millu šušká, že je prokletá. Policejní náčelnice Kate Burkholderová je přivolána na místo, kde se zdánlivě vlastní rukou sprovodil ze světa starý muž. Záhy však důkazy prozradí, že šlo ve skutečnosti o vraždu, která navíc nějak souvisí právě s dávným incidentem na farmě Hochstetlerových. Když je objeven další mrtvý muž, opět zdánlivý sebevrah, vyjde na světlo spojitost mezi oběťmi a postupně se odkrývají děsivé podrobnosti z oné noci před pětatřiceti lety, kdy zahynul amišský otec a jeho čtyři děti, jejichž matka beze stopy zmizela…

Autor:  Linda Castillo
Originální název: The Dead Will Tell
Nakladatelství:  Moba (web)
Žánr: thriller, detektivka
Rok vydání: 2019, originál v roce 2014
Počet stran: 256, ebook ve formátu epub 255
Série: Kate Burkholderová – díl šestý
Překlad: Lenka Faltejsková

Webové stránky autorky - klik na obrázek ;-)



Očekávání:

Tentokrát hodně vysoká! Linda nasadila laťku neskutečně vysoko. Jen v jednom z dílů jsem měla tip na vraha, který seděl. Pokaždé mě baví, děsí i dojme. Jsem napnutá, jak si povede tentokrát!

Skutečnost:

Na úvod bez dlouhých vytáček – Linda nezklamala! Opět nám naservírovala silný příběh, který bral dech. Nebere si servítky. Šoupne nás do děje po hlavě, žádné dlouhé chození kolem horké kaše. Šup, tu máš masakr hned zkraje a zvykej si!

Autorka pracuje nejen s detektivní zápletkou, ale i se soukromím hlavní postavy plus se objevuje i zákulisí policejní práce a sem tam politika. Nijak extrémně podrobně, což může být i škoda, ale příběhu to dodává hloubku a propracovanost. Oblíbila jsem si snad všechny kolegy Kate Burkholderové i docela temného Johna Tomasettiho. Vůbec pozadí jejich vzájemného vztahu mě hodně zajímá, a proto pevně doufám ve vydání dalších dílů. Autorka má v originále náskok a co jsem tak zběžně prolítla anotace, máme se rozhodně nač těšit.

Ukázka:

(za návod na vložení ukázky děkuji Lucy!)

Kdybych měla srovnat, jak si Mrtví promlouvají čili díl šestý stojí v porovnání s prvními pěti, musela bych půl hvězdičky ubrat. Ono to možná není úplně fér, ale posuďte sami. U předchozích částí jsem snad jen jednou měla vzdálené tušení, kdo by mohl vrah být. Tady jsem měla teorii už skoro od začátku. Uznávám, že ne tak propracovanou, jakou mi pak Linda předložila, přesto se to dalo tušit a to podle mě dost ubírá na jejím stylu. Laťku totiž sama nasadila sakra vysoko a tady se k ní o malý kousíček nepřiblížila.

Ano, toto je má jediná výtka ke knize. Vrah se dal lépe zamaskovat. Na druhou stranu pak přijde pár bombiček, které tu malou stopu nespokojenosti dokonale smažou. Zůstanu tedy u hodnocení čtyři a půl, což se stejně ve většině případů, kde poloviny dát nejdou, zaokrouhlí směrem nahoru, ale mně to nedá. Hodnotím příběh upřímně a je to, jak to je. Můžete se mnou nesouhlasit a já si váš názor ráda poslechnu, nicméně stále trvám na tom, že Linda je výborná autorka. Skvěle pracuje s dějem, postavami i atmosférou. Seznamuje vás více a více se životem amišů, což je svět konkrétně mně zcela neznámý a díky Lindě se s ním setkávám ráda a budí ve mně zvědavost. Je to spojovací prvek jednotlivých dílů a musím uznat, že velice podařený.

MOBA odvádí výbornou práci. Obálka, překlad, tisk – vše na jedničku s hvězdičkou. Takže se u dalšího dílu těším na viděnou! Vyjde, že jo? Má někdo nějakou bližší informaci? Mně se nepodařilo nic vypátrat a číst v aj je prostě nereálné. Závidím zcela upřímně těm, kteří to dokážou!



Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji eshopům Palmknihy – eReading



2 komentáře:

  1. Díky za super tip! Tohle já můžu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano - jednou za čas přijdu s něčím, co se Janince líbí, ale na tu Agathu pořád myslím, neboj! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)