úterý 5. března 2019

knihovna - A. Raine: Temnota v něm

Dnes sáhneme po žánru, kterému říkám odpočinkový



Neb jsou dny, týdny a období, kdy nemáte na něco složitějšího náladu, myšlenky či podmínky. A upřímně, jak se u nějaké romantiko-erotiky objeví zmínka či náznak srovnání s Padesáti odstíny… neodolám, protože je slušná šance, že můžu něco pěkně… sjet. Je to trochu zákeřné? Ani ne! Koukněte se na to z jiné strany. Předchozí Kontrakt jsem taky plánovala zkritizovat, a jak to nakonec dopadlo? A pak tu byl ovšem Hotel v Paříži, kde jsem naopak doufala v opak a ejhle… byl to průšvih. Tak si jdeme posvítit na Temnotu!
zdroj obrázku klik


Pro fanoušky Jodi Ellenové Malpasové či Sylvie Dayové, kteří se stávají závislými na sérii Untwisted Series Passionate, je tu napínavý a návykový svazek 1.


Omamná záležitost se slavným klavíristou Nicholasem Jacksonem, kterého přitahuje Rebecca, plachá majitelka knihkupectví. Omotá si ji svou vášní a mužností kolem prstů a poté ji opustí.

Rebecce zůstane zlomené srdce. Pokouší se vzpamatovat ze vztahu s Nicholasem a sotva se jí podaří vyčistit si hlavu, Nicholas se znovu objeví, odhodlaný získat ji zpět.

Už jednou však poodhalil temnotu, která se v něm skrývá… Dokáže s ním Rebecca znovu riskovat své tělo a srdce?

„…Vypadalo to směšně, ale jakmile se začalo do mé kůže vpíjet teplo sálající z jeho dlaní, zalapala jsem po dechu a zkoprněla. Velmi pomalu mi jedním prstem přejel po páteři až k šíji, kde už spočinul celou rukou, jako by se jí ze mne snažil dostat další vzdech…“

Autor: Alice Raine
Původní název:  The Darkness Within Him
Nakladatelství:  Knihy Dobrovský
Žánr: erotika
Rok vydání: 2019 (originál – 2014)
Počet stran: 252
Série: Rozplétání, díl první
Edice: Knihy Omega
Překlad: Kamil Šivák



nový web – posledně byl v přípravě, dnes již funkční!



Očekávání:

Již v úvodu bylo naznačeno, že očekávám spíš propadák. Jak je někde zmínka o Odstínech, stavím se jako kůň na zadní. Proč? Protože Odstíny jsou pro mě brak, který vydělává jen díky obrovské a šikovně udělané reklamě, ale o kvalitě se rozhodně mluvit nedá. Sylvia Day, kterou uvádějí pro srovnání i tady, je o minimálně dva levely výš. Druhou dámu neznám, ale znamenám si.



Skutečnost:

Pro začátek si dáme jednu technickou výtku… v anotaci je již uvedeno správně, ale na zadních deskách knihy i na přebalu si šotek pohrál se jménem Jodi Ellen Malpasové a je zde napsána jako Malpusová.

Technická výtka či povzdech s číslem dva se bude týkat velikosti zvoleného písma. Nebo to můžeme pojmout jako prosbu: Milé nakladatelství, při vydávání nových knih, buďte tak hodní a myslete i na ty, jejichž zrak není v úplně špičkové kondici. Takhle malé písmo může odradit celou řadu potencionálních čtenářů, kteří buď sáhnout po ebook verzi, je-li k mání, nebo po úplně jiné a lépe udělané knize. Tohle jsou mravenci, že i mně to dělalo potíže a ano, mám horší zrak. Ovšem delší dobu se mi nestalo, že bych se velikostí textu takhle prala. Děkuji!

A teď k samotné knize a poznámkám psaným v průběhu čtení:

Strana 30… hlavní hrdinka mi ukrutně leze na nervy a malé písmo mě rozčiluje, protože občas nedopatřením přeskočím řádku! Opravdu se bojím srovnání s Odstíny. Hotel v Paříži se taky kasal a pak to stálo za starou bačkoru, ale zatím se nevzdávám a čtu dál!

„…Znáte to rčení, že je „lepší milovat a ztratit než nemilovat vůbec?“ Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je to snůška keců…“

Strana 90… Rebecca mi stále leze na nervy, ovšem kniha je rozhodně čtivá. Velké plus je i Londýn. To místo je magické a i když tu hraje jen malou roličku, počítá se! Přestože je kniha avizována jako první díl série, točí mě, že hned v prologu víme jednu zásadní věc z děje a Beca jakoby vzpomíná – co se stalo, proč se stalo, jak k tomu všemu došlo. A mně osobně tento „postup“ nevyhovuje.

Strana 154… oceňuji, že sex tady není stěžejním bodem/tahounem. Ano, je tu a nebudeme tvrdit, že není – však samo zařazení do žánru slibuje erotiku. Přesto autorka pracuje i s příběhem. Sex jako takový hodně parazituje na Odstínech, nicméně tady mě rozčiluje podstatně méně věcí a vyhovuje mi, že je upozaděný a i když drsný a hrubý, dá se to číst. Postupně je nám odhaleno několik tajemství, ovšem další otázky se přidávají, což mě, jako čtenáře, udržuje v napětí a zvědavosti. Temnota je velmi výstižné slovo i pro samotnou atmosféru příběhu a to je milé osvěžení od všudypřítomné romantiky a sladkobolných klišé. I když nelžeme si, že tady klišé nenajdeme.

„…Jakmile jsme zastavili u posledních dveří na koridoru, hrubě mě postavil zpět na nohy. Z přemíry adrenalinu v systému se mi zatočila hlava, takže jsem skoro ztratila rovnováhu. „Máš poslední šanci z toho vycouvat,“ pronesl temně, ale já nechtěla. Mimoto jsem byla tak vystresovaná, že jsem měla v hrdle pocit, jako bych se dusila, stejně bych ze sebe nic nedostala.
„Ty jsi vážně ku*evsky paličatá,“ prohlásil Nicholas a podíval se na mě…“

A závěr… ač mě děj bavil, zajímal a hlavně fascinovala postava nejen Nicholase, ale především jeho bratra Nathana, celý dojem kazila hlavní ženská figura – Rebecca. Nemastná, neslaná, nevýrazná, naprosto mě nedokázala oslovit. Chybí jí jiskra a celou knihu to dost shazuje a dělá plochou a plitkou a víte, že já mám raději hloubku. Je to velká škoda, protože potenciál tu rozhodně je. Temnota v něm si vede o dost lépe než Odstíny. Tuto jsem dočetla a nejsem otrávená, naopak! Druhý díl se má věnovat Nathanovi a Stelle, takže sem s ním a rychle! Skutečně doufám, že kniha vyjde – všechny tři díly jsou již v originále vydané, proto držím palce, aby došly i k překladu a vydání, neb víme, jak to v dnešní době se sériemi chodí. V případě této knihy je ovšem velkým pozitivem, že ač jde o první díl, v případě nejvyšší nutnosti se bez dalších nic neděje a dost, než řeknu moc.

Za mě krásných tři a půl hvězdy/kachny. Na zadek jsem si nesedla, ale chuť hodit knihu do koše také nemám. Líbí se mi neotřelý obal – mám dost osvalených, vyhlazených mazlíků rádoby eroticky pózujících. Oceňuji originalitu a miluji ten zvláštně semišově sametový povrch přebalu!



Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku a těším se na případnou další spolupráci ;-)

4 komentáře:

  1. Mně se nejvíc líbí ti gumoví medvídci... :D
    Dnes jsem si koupila pokračování staříka, ale nehrnu se do toho, čekám, až přijde ta správná chvíle :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D medvídci jsou klasika :D
      Jé - já viděla reklamy, ale musím říct - Jednička natavila laťku, Analfabetka ji ještě o dost velký kus zvedla - k zabijákovi jsem se zatím nepropracovala a druhého staříka se dost bojím - tak jsme zvědavá, co na něj řekneš ;-)

      Vymazat
  2. Super recenze. Líbí se mi ta forma "strana 30, strana 90"...:-D
    Já moc erotickou literaturu nemusím, takže asi není tím, po čem bych toužila sáhnout, ale je dobře, že pro tebe šlo o takový lepší průměr. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Je pravda, že tahle forma se píše dobře, jen je problém, když se do knihy začtu - zapomínám psát poznámky, a potom musím zvolit jinou formu :D

      Pravda je, že jsem taky měla období, kdy jsem erotiku nemusela, ale zase se k ní postupně vracím a baví mě právě, že mám v tomto směru dost načteno, tak se to pak posuzuje zase o něco jinak. Nicméně se snažím o pestrost žánrů, další recenze bude třeba horor a po ní by mělo následovat fantasy :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)