úterý 9. dubna 2019

knihovna - L. Jackson: Lži, samé lži

Přistál mi doma nečekaný dáreček!



Někdy – tuším v září – jsem si psala s Danou z nakladatelství Domino ohledně možné spolupráce. Domluvily jsme se na knize a pak bylo chvíli ticho. Se svátky na krku jsem tomu nepřikládala význam a nechala vše osudu. Jaké pak bylo mé překvapení, když mi tu v březnu přistál recenzní výtisk s krásným vzkazem! Děkuji za důvěru a my se půjdeme podívat, jakou knihu mi Dana doporučila a také jak se mi líbila ;-)

zdroj obrázku klik




Autor: Lisa Jackson
Původní název:  Liar, Liar
Nakladatelství:  Domino (web)
Žánr: napětí, thriller
Rok vydání: 2018 (originál – 2018)
Počet stran: 448
Série: není
Překlad: Marie Čermáková-Frydrychová

Očekávání:

Tentokrát? Napínavý thriller, neb zápletka zněla skvěle. Zároveň jsem měla obavy, zda se dokážu začíst, protože se v poslední době potýkám s dlouhodobější krizí, i když se to podle počtu recenzí nemusí zdát, je to tak. Občas závidím těm, kteří přečtou knihu za jeden nebo dva večery. Mně to trvá týden i déle, ovšem na druhou stranu – na tempu nezáleží.

UKÁZKA:


Skutečnost:

Teprve ve smrti si bývalá královna krásy jménem Didi užívá velkolepou pozornost médií, po které celý život toužila. Před dvaceti lety pracovala v lasvegaském klubu jako dvojnice Marilyn Monroe a vír nočního života jí ponechával jen velmi málo času na výchovu dcery Remmi. Nyní někdo vydal její neautorizovaný životopis a ona vzápětí vyskočila z okna celá anotace klik.

Měla jsem snahu začít tuto recenzi v obvyklém stylu čili podle poznámek po různých úsecích – přečtených stránkách, jenže se stala taková věc… třikrát jsem si na zapsání myšlenek vzpomněla… a potom už to bylo jen o ději. Jednoznačně tato skutečnost hovoří ve prospěch knihy! Podobná věc se mi už dlouho nestala!

Kapitola 2… vracíme se o 20 let zpátky v ději. Co to přinese? Zatím je kniha čtivá, hra se teprve rozehrává. Orientace je úplně bez problémů a očekávání prozatím spíše průměrná.

„…Hlavou mu zněla rada, kterou mu udělil právě otec: Jak zaseješ, tak sklidíš. No, tebe jsem spíš dokonale uklidil, ty starý nemohoucí šašku. Dokonce se té myšlence pro sebe usmál a díval se, jak muž na lůžku nehybně leží…“

Kapitola 6… stále v minulosti a tedy… autorka celý příběh nastavila královsky. Je to takové rozmáchlé až zdlouhavé, ovšem stejně tak i napínavé a zajímavé.

Kapitola 10… páni! Velká spousta záhad, řada neznámých, několik teorií, matoucí stopy a jsem napnutá, co bude dál. Tak a tady poznámky končí. Příště se k tomu hodnocení musím postavit zodpovědněji! Copak se sluší takhle odfláknout recenzi? Nebojte. Kdo mě čte pravidelně, ten ví, že formátů používám hned několik, proto žádný strach, uchopíme to celé jinak!

Příběh jsem si užívala od první stránky. Autorka probudila mou zvědavost, podněcovala ji kapitolu za kapitolou a partie, kterou naservírovala, byla mistrovská! Jenže potom si to zkazila… nevím, jestli jsem praštěná, divná nebo jednoduše moc náročná, ale když už někdo nastaví tak vysokou laťku, čekám, že ji udrží až do závěrečné tečky. Ne… znovu se stalo to samé jako už několikrát. Konec se mi zdá uspěchaný.

„…Šla pomalu k vícepodlažnímu parkovišti a pořádně oddechovala, protože zdolávala prudký kopec. Koutkem oka zaregistrovala pohyb a na zlomek vteřiny měla dojem, že ji někdo sleduje. Rychle se ohlédla, ale nikoho neviděla, nikdo na ni ve stínu nečíhal, přesto však cítila, že ji sledují nějaké oči…“

Takhle – zásadní odpovědi dostaneme. Bez debaty, o to nás paní spisovatelka nikterak neochudila, jenže nechala pár důležitých věcí viset ve vzduchu a to mě může trefit šlak vzteky! Stačilo sem tam ubrat na nepatrně zdlouhavějším popisování detailů a přidat deset… klidně dvacet stran na konci a byla bych spokojená jako už dlouho ne! Tím uchvátaným, useknutým a nedotaženým závěrem se sama připravila o plný počet. Lži, samé lži ode mě tedy dostává čtyři z pěti! A jestli si od autorky ještě něco přečtu? Myslím, že ano. Nevidíme se naposledy. Její styl mi vyhovuje. Dala mi, co slíbila. A že já frflám nad pár detaily? Každý jsme nějaký!

Četli jste vy něco od Lisy? A je thriller váš oblíbený žánr? Případně čemu dáváte přednost? A stává se vám taky, že vás autor na konci knihy nakrkne?

Děkuji Daně a Dominu za poskytnutí recenzního výtisku a těším se na případnou další spolupráci ;-)


2 komentáře:

  1. Díky ti za tip, to vypadá hodně zajímavě! :) Je fakt, že když v knížce nedostanu odpovědi na všechny otázky, může mě trefit šlak taky :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně - co je to jako za drzost nechat si něco pro sebe? Copak já mám čas nad tím dumat a zkoumat teorie? Občas aby si člověk ten konec napsal radši sám :D A rádo se stalo!

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)