pondělí 17. června 2019

knihovna - Ch. Stevens: Nenechám tě odejít

Ocelot podruhé - polepšili se?



V tomto roce znovu rande s Ocelotem a tentokrát bez erotiky. Zkusíme thriller! Podpořit novinku je vždy závazek. Vážím si všech svých spoluprací a i možností, které se mi naskytnou. Takže, hlavu vzhůru, jdeme se pustit do lákavého kousku!

zdroj obrázku klik



Očekávání:

Tématicky? Pevně věřím a doufám, že se kniha bude držet avizovaného žánru a nabídne pořádnou dávku temnoty v některé ze svých podob. A formálně? Že se Ocelot polepší a nebude to tak otřesné, jako u Kinga – chyby, překlepy, odstavce lítaly, jak chtěly a to samé přímá řeč!

Skutečnost:

Před jedenácti lety uprchla Lindsey s dcerou Sophií před svým násilnickým manželem, který se ji pokusil zabít. Našla si nový domov, začala s podnikáním a snažila se odstřihnout od svého starého života. Myslela si, že unikla temné minulosti a že je v bezpečí… celou anotaci najdete zde.

King vyvázl se čtyřkou. Čímž mám na mysli hodnocení – čtyři cokoli, co udělujete. Jak si povede Never Let You Go?

Myslím, že nad očekávání výborně! Ocelot se poučil a co do technické či formální stránky je znát neuvěřitelný pokrok. K dokonalosti jim však ještě kousek cesty chybí. Překlepy či hrubky jsem našla snad jen dvě, což ani nestojí za zmínku. Ovšem odstavce potažmo mezery či přímé řeči si sem tam žily svým vlastním životem. Snažila jsem se vše, čeho jsem si všimla, označit lepíkem a po dočtení mám… sedm? Sedm míst založených. Je klidně možné, že jsem něco přehlédla, neb autorka se u této knihy vyznačuje velkou čtivostí a napínavostí, čili pro děj nevnímáte detaily v textu. Čárky, pokud někde byly zpozorovány nedostatky v tomto směru, absolutně neregistruji. Sama v nich mám často hokej a nejsem zase takový puntičkář.

„…Sophie se ke mně natáhla, zlehka se dotkla mé lopatky a přejela mi malou ručkou po páteři. „Bolí to, mami?“
„Trochu.“
„Byla to nehoda,“ řekla. „Nechtěl to udělat. Zítra se ti omluví.“
Polykala jsem slzy. Moje dcera ho už teď omlouvala. Najednou mi došlo, že se to naučila ode mě. Naučila se mu odpouštět. Nebylo jí ještě ani šest…“

Za mě je tedy velký palec hore, že si nad knihou někdo sedl a korektura je o dost kvalitnější. Ne dokonalá, leč chybami se člověk učí a v Ocelotu si vedou vážně dobře. Minimálně měli sakra velkou kliku při výběru, co přeložit a vydat. King měl svůj styl. Zaujal nebo naopak odradil hrubostí hraničící s vulgaritou. Nenechám tě odejít sází na docela jiné zbraně.

Jaké? Pomineme již zmiňovanou čtivost a napětí. Potom tu máme zajímavé téma. Domácí násilí, tyranie, teror… křehké věci, které se pro thriller skvěle hodí. Pokud si autor poradí, dokáže vypracovat atmosféru a doladit detaily, vznikne… kniha, kterou máte právě před sebou. Tedy mám já, vy o ní čtete. Kapitolu za kapitolou spojujete minulost a současnost. Vytváříte si teorie a verze, které vás napadají. Ta vaše finální vám může vyjít či budete, stejně jako já, vedle jak ta jedle. Napjatě čekáte, co přijde! A protože nemůžu spoilerovat – totiž můžu, jenže nechci – nebudu se pouštět do velkého rozepisování.

Pro potřeby této recenze vám musí stačit následující:

Fanoušci thrilleru, který se točí kolem silného příběhu, ne hororového, avšak až mrazivě reálného, by neměli váhat ani minutu. I když vás vedro, panující právě v těchto dnech a následujících týdnech, ubíjí a vy máte chuť sahat spíše po ledním čtení… je to urážka pro knihu? Když ji nazvete letním čtením? Pevně doufám, že nikoli! Zpět k tématu – thriller není zrovna žánr pro unavený a vařený mozek, přesto neprohloupíte, pokud váš výběr padne tímto směrem.

„…Upila jsem kávu a protáhla jsem obličej. „Po tomhle už nikdy neusnu.“
„Pochybuju, že by kterákoli z nás toho moc naspala.“ Sklopila oči ke svému hrnku. „Jediná věc černější než tohle kafe je srdce mého bývalého manžela.“ Její ironický tón mě překvapil. Nemluvila jako zraněná nebo zahanbená žena. Znělo to, jako by měla vztek. Došlo mi, že mě unavuje sklánět hlavu. Že mě unavuje cítit se, jako kdybych si za to nějak mohla sama. Taky jsem měla vztek…“

Asi nemusím chodit kolem horké kaše – pět z pěti. Maximální možný počet. Krásná práce, výborný příběh, čtenář spokojen a užil si každou stránku!

Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji Hance z teamu Megaknih a těším se na případnou další mimořádnou i nemimořádnou spolupráci.



Autor:  Chevy Stevens
Nakladatelství: Ocelot (web – zatím jsem nenašla, až najdu, doplním) 
Žánr: thriller
Rok vydání: 2019 (originál vydán v roce 2017)
Počet stran: 400
Série: není
Překlad: Ivana Svobodová


4 komentáře:

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)